Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Stuntman Boss

Stuntman Boss

Drie vaste clubavondschakers spelen een toernooi in Hilversum. Slechts vier partijen. Maar welk een stunt. Als iemand deze avond geld op winst voor Boss had gezet, dan werd ie voor gek verklaard.  Met een ratingachterstand van 600 punten wint Boss van Pelter!
Foto’s Henri Spijkerman

Pelter – Boss   0-1
Met een ratingvoordeel van 600 punten lijkt het voor Pelter een kwestie van tijd.  We kennen Boss van betere tijden, waarin ie met agressief spel de betere tegenstanders aan het wankelen heeft gebracht.
Pelter komt met de witte engelse opening goed uit de verf, omdat Boss zijn paarden niet handig opstelt. Veel voordeel levert dat niet op. Boss ziet het verlies van een kwaliteit niet aankomen. Maar krijgt daar wel compensatie voor terug. Als Pelter een pion mee snoept, staan de zwarte stukken ineens beter. Na een verkeerde manoeuvre van Pelter krijgt Boss zijn geliefde kans om aan te vallen, hetgeen door Boss bekwaam wordt uitgespeeld.


Duister – Van Lier   1−0
Van Lier neemt de Morra-gambiet-pion van Duister niet aan, om met zwart de Kan-opstelling van het siciliaans op het bord te zetten. De opening gaat gelijk op met veel ruimte voor witte stukken. In het middenspel offert Duister wederom een schaakgevend pionnetje, dat ook deze keer niet aangenomen wordt. De nog niet gerokeerde zwarte koning stapt opzij. Even later staat deze koning in een penning, waar hij niet meer ongeschonden uit komt.

Keijzer – Spijkerman   0-1Keijzer, achter de witte stukken, maakt het de op papier sterkere Spijkerman in de opening en het vroege middenspel erg lastig. Een wit paard op e5 verlamt het zwarte spel. In plaats van de spanning op te voeren ruilt Keijzer te veel stukken af, waarna Spijkerman een naar winst lonkend eindspel op het bord krijgt. Als Keijzer zijn paard in de penning zet is het game over.


Kruiswijk – Burger   1−0
Burger en Kruiswijk spelen verkort tempo. Per persoon 55 minuten plus 10 seconden per zet.
De siciliaan van Burger wordt door Kruiswijk beantwoord met de Konings-Indische aanval. Burger rommelt wat in de zetvolgorde. Kruiswijk moet al vroeg in de partij rekenen om niet als eerste de stukken in de doos te doen. Dan is 55 minuten ineens kort. Kruiswijk vindt de neutraliserende tegenzet, waarna wordt afgeruild tot aan beide zijden alleen nog een paard en een handvol pionnen staan. De agressieve ‘pawn-push’ van Burger blijkt niet correct en kost hem een pion. Als vervolgens het paard van Kruiswijk achter de vijandelijke linies op pionnen-rooftocht gaat, dan is de balans snel zoek. Opgeschoven a- en b-pionnen van Burger zorgen nog voor wat druk, maar Kruiswijk verdedigt secuur. Als alle winstmogelijkheden verdwenen zijn, geeft Burger de partij op.

Uitslagen ronde 35
Duister  - Van Lier  1−0
Pelter  - Boss    0−1
Kruiswijk - Burger   1−0
Keijzer  - Spijkerman 0−1
Stand na ronde 35
1. Krishnasing 1409
2. Duister   1194
3. Timmerman  1103
4. Kok     957
5. Lambrechts 941
6. Koekkoek  798
7. Schram   673
8. Pelter   724
9. Kruiswijk  717
10. Van Lier  690

1 comment

 1. Prima verslag, Ed. En – inderdaad – chapeau voor Rob!

Comments are closed.