2009

Strijdlustige schakers

De interne competitie van het nieuwe seizoen van de Baarnse Schaakvereniging begint op gang te komen. Er werd veel strijdlust getoond, maar toch waren alle partijen ruim voor sluitingstijd klaar.Na twee ronden in de interne schaakcompetitie zijn de aspiraties van Waldemar Moes en Yme Brantjes duidelijk, terwijl ook Arthur Vlug in zijn eerste partij zijn visitekaartje afgaf. Moes won in een spannend duel van Simon van Voorthuizen en boekte daarmee zijn tweede overwinning op rij. Brantjes won geconcentreerd van Kasper Wiegers, die met een toren achter nog lang zeer dreigend speelde. Dit betekende ook Brantjes’ tweede zege op rij. Vlug won in een door spanning en tijdnood gekenmerkt duel van Jan Overbeek.

Strijdlust
Reinier Schaap en Geertièn de Vries speelden vrijdagavond de enige partij voor de interne bekercompetitie. Op hun bord ontspon zich een uiterst spannend en strijdlustig duel. De Vries ontwikkelde tot een betere stelling, maar moest wel rekening houden met aanvalsdreigingen in Schaaps stelling. De Vries leek op de overwinning af te stevenen, maar zag een kans op mat in twee zetten over het hoofd. Dat werd keihard afgestraft, want Schaap kon mat in één geven, en deed dat ook. Schaap gaat dus door naar de tweede bekerronde.
Conrad Keijzer maakte het Marco Meijer tot in de late uurtjes lastig. Hoewel Keijzer een stuk had gewonnen, gaf de voorsprong van drie pionnen voor Meijer uiteindelijk de doorslag. Peter Vegter deed zijn naam eer aan, maar moest erkennen dat Rien van Brummelen te sterk speelde. Vegter was allang blij dat hij niet geblunderd had. Ook in de partij tussen Wim van Teutem en Ton Koekkoek werd volop strijd geleverd. Koekkoek probeerde van alles, maar Van Teutem hield zijn stelling keurig op slot. Remise was het resultaat waar beiden vrede mee hadden.

Routine
Pascal Losekoot en Daan Lensink speelden, zoals zo vaak, weer met dezelfde opening tegen elkaar. Lensink probeerde het eerst een nieuwe variant in een poging de clubkampioen te verrassen. Losekoot speelde echter geroutineerd zijn openingskennis uit en maakte duidelijk dat Lensinks nieuwtje niet correct was. Ger Oldekamp was uitgerust terug van vakantie en gaf Werner Raudenbusch geen winstkansen. Hij gooide geroutineerd zijn stelling op slot en dat leidde dus tot remise. Daar kon Oldekamp het meest tevreden over zijn.
In tegenstelling tot vorige week toen tegen middernacht nog diverse partijen in hevige tijdnood moesten worden uitgespeeld, waren alle partijen nu al vóór halftwaalf afgelopen. En dat is toch wat beter voor de gemoedsrust van de schakers.

Uitslagen van de 2e ronde
Uitslagen

Moes – Van Voorthuizen	1-0
Brantjes – Wiegers	1-0
Overbeek – Vlug		0-1
Losekoot – Lensink	1-0
Keijzer – Meijer	0-1
Vegter – Van Brummelen	0-1
Van Teutem – Koekkoek	remise
Raudenbusch – Oldekamp	remise
Beker, 1ste ronde:
Schaap – De Vries	1-0

Tussenstand na de 2e ronde
Stand

1. Moes      155
2. Brantjes    141
3. Vlug      131
4. Pandelaar    123
5. Raudenbusch   118
6. Boss      117
7. Spijkerman   103
8. Van Voorthuizen 102
9. Van Schaik   100
10.Michels     98

Vrijdag wordt de derde ronde van de interne competitie gespeeld. Aanvang: 19.45 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris a.i. Ton Koekkoek (tel. 06 46078172).—Ton Koekkoek