Intern, Volwassenen

Strijd nog niet gestreden in schaakcompetitie

Menno Muller
Menno Muller

 
Hoewel koploper Ashley Krishnasing zijn koppositie in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging afgelopen vrijdag verstevigde, is hij nog niet zeker van het clubkampioenschap. Ook de achtervolgers strijden nog om de beste plaatsen. Intussen blijkt de nog maar 14-jarige Menno Muller een echte aanwinst in de seniorencompetitie.

Vrijdag werd in De Leuning de 34e ronde van de interne schaakcompetitie gespeeld. Er volgen nog 2 ronden, maar het is fascinerend om te zien hoe iedereen nog knokt voor de verschillende te behalen prijzen en – uiteraard – om zo hoog mogelijk te eindigen.

Koploper Krishnasing moest tot het uiterste gaan om Ed Duister tot overgave te dwingen. Duister bood zeer sterk tegenspel, maar was wel enkele pionnen achter komen te staan. Door heel secuur spel wist Krishnasing uiteindelijk dit voordeel om te zetten in winst. Mede door de afwezigheid van nummer 2 Pascal Losekoot liep Krishnasing weer iets uit en dus zag hij zijn kampioenskansen iets stijgen. Toch is er nog niks beslist, want Krishnasing en Losekoot spelen nog tegen elkaar in de finale van de bekercompetitie.

De nummers 3 en 4 Daan Lensink en Yme Brantjes blijven stuivertje wisselen. Door de knappe winst van Kasper Wiegers tegen Lensink en de zege van Brantjes op Henri Spijkerman stijgt Brantjes nu weer naar de derde plek. Wiegers is trouwens aan een erg sterk seizoen bezig. Inmiddels naar de vijfde plaats gestegen, voert hij nu ook het klassement voor spelers met een rating tot 1650 aan; dat gaat ten koste van Spijkerman.

Nog meer categorieënstrijd

En wat te denken van de strijd om de prijs voor spelers in de categorie tot 1500? Geertièn de Vries en Bert van Klingeren voeren dit klassement gezamenlijk aan met 656 punten, terwijl Ton Koekkoek derde is met slechts 2 punten achterstand. Ongemeen spannend dus. Alleen in de categorie voor spelers met een rating tot 1400 is het niet meer spannend. Thur Breukers, die ook een erg sterk seizoen speelde (hij komt dit seizoen niet meer in actie), kan die prijs niet meer ontgaan met ruim 100 punten voorsprong op Walter Schram. De strijd tussen Marco Meijer en Jan Timmerman – de nummers 8 en 9 – werd door Meijer gewonnen. “Volkomen terecht”, reageerde Timmerman teleurgesteld.

Jeugd heeft de toekomst

Werner Raudenbusch (l) tegen Mees Heeringa
Werner Raudenbusch (l) tegen Mees Heeringa

 
Dat was even schrikken en slikken voor nestor Werner Raudenbusch. In een gewonnen maar niet eenvoudig toreneindspel dacht hij dat Mees Heeringa opgaf. Hij noteerde zelfs al 0-1 in zijn notatieboekje. Hij had echter niet door dat Heeringa hem er op wees dat hij door zijn klok was gegaan en dat Raudenbusch dus op tijd verloren had! Hoewel de 17-jarige Heeringa tot laat in de avond zeer goed tegenspel had geboden, kreeg hij eigenlijk iets te veel. Maar dat zijn nu eenmaal de regels en de jeugdspeler had het wel afgedwongen. Een andere jeugdspeler doet ook van zich spreken. Menno Muller, 14 jaar nog maar en pas sinds kort ingestroomd bij de senioren, verrast vriend en vijand. Ger Oldekamp verspeelde onnodig een toren en daar wist de jeugdige Muller wel raad mee. Het kostte nog de nodige moeite, maar hij kon het geduld en de concentratie opbrengen om zijn vijfde overwinning al (!) binnen te slepen. Het lijkt er op dat de Baarnse Schaakvereniging weer een briljantje in zijn midden heeft.

Conrad Keijzer rekende zich al rijk, maar – evenals vorige week – kwam bedrogen uit. De sluwe Rien van Brummelen sleepte er nog knap een remise uit. Erik van Lier en Izaak Schipper speelden een spannende en lang gelijkopgaande partij. Totdat Van Lier knap profiteerde van het feit dat Schipper niet gerokeerd had en zijn verdediging daardoor niet helemaal op orde had. Martijn Kruiswijk speelde al snel een gewonnen wedstrijd tegen nieuwkomer Martin Bunschoten. Laatstgenoemde dacht met een tussenaanval op de Dame van Kruiswijk eenvoudig een verloren stuk terug te kunnen winnen. Dat bleek echter een kleine misrekening. Bunschoten liet zich niet uit het veld slaan en speelde energiek door. Uiteindelijk kwam hij toch tekort. De nog maar 17-jarige Bunschoten moet zijn eerste partij nog winnen, maar zijn spel laat zien dat ook deze jeugdspeler toekomst heeft.

 
Uitslagen ronde 34:

Krishnasing – Duister               1-0

Lensink – Wiegers                   0-1

Spijkerman – Brantjes        0-1

Meijer – Timmerman               1-0

Heeringa – Raudenbusch         1-0

Keijzer – Van Brummelen        remise

Oldekamp – Muller                 0-1

Kruiswijk – Bunschoten           1-0

Van Lier – Schipper                1-0

Koekkoek – Mink                   1-0 R

 

Stand aan kop:

1. Krishnasing                          1359

2. Losekoot                             1313

3. Brantjes                               1007

4. Lensink                               994

5. Wiegers                               879

6. Spijkerman                          827

7. Duister                                791

8. Meijer                                 784

9. Timmerman                    713

10. Raudenbusch                     694

3 comments

  1. Knap verslag Ton! En de strijd is nog niet gestreden inderdaad…
    Ik hoop dat het mij volgende week net zo afgaat als deze week, want dan is het wel duidelijk 🙂

  2. Wederom lof voor de schrijver.
    En ja, ik stond pionnen achter maarruh een kwal voor. En heb weer eens een kans op punten laten liggen. Er zat een remisevariant in het eindspel, vlak voordat ik opgaf…

  3. Klopt idd.. Mijn Pd3 was niet accuraat uitgerekend, omdat een later ..Db7! alles zou houden. Ik had de strijd wel erg spannend kunnen maken daardoor, dank je wel Ed 🙂

Comments are closed.