2005

Sterke thuisoverwinning Baarnse schakers

Het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging speelt dit jaar voor het eerst sinds lange tijd in de promotieklasse van de regionale schaakbond. Thuis werd een goede overwinning behaald door de buren uit Hilversum (HSG 3) met 5,5-2,5 te verslaan.Robin van Kampen stond al vroeg in de opening goed, hij won een pion. Het stond echter wat vast en het kostte wel wat moeite om er door te komen. Een remiseaanbod werd uiteraard aan de kant geschoven en in een toreneindspel speelde hij het netjes naar de overwinning. De bijna elfjarige Robin is hiermee de enige speler uit Baarn 1 die nog alles gewonnen heeft.
Ook Ashley speelde een strakke partij. Een weloverwogen beslissing om een dubbelpion toe te staan in ruil voor het loperpaar leverde druk op. Zijn tegenstander maakte daardoor een blunder en moest gelijk opgeven.

Verwarring was er bij de wedstrijd Overbeek-Overbeeke. Toen de teamleider bij de opening zei dat Baarnaar Overbeek er nog niet was, gaf Overbeeke aan dat dat niet klopte, hij was er wel. Verwarrend, inderdaad. Jan Overbeek was wat later, hij was voor de partij waarschijnlijk iets te relaxed. Daardoor begon hij met tien minuten achterstand de partij. In een goede stelling lette hij gewoon niet op de klok, ging door zijn vlag, en zijn tegenstander Overbeeke kreeg het punt. Zuur.

Marco Meijer daarentegen stond iets beter, maar de ongelijke lopers maken het remiseachtig. Zijn tegenstander liep, met nog maar 2 minuten op de klok, weg. Wat doe je dan? Nou, wachten dan maar. Desondanks was de Hilversummer een paar zetten later alsnog door zijn tijd heen. Een nette partij van invaller Meijer, die eigenlijk op geen moment minder gestaan heeft.

Aan het eerste bord verloor Waldemar Moes. Hij schoot naar eigen zeggen ergens een bok en even later moest hij de handdoek in de ring gooien.

De tegenstander van teamleider Pascal Losekoot speelde de opening nogal passief. Losekoot snoerde eerst zijn tegenstander in, die geen andere mogelijkheid zag de boel te openen. Toen Losekoot met wit een gedekte pion op f7 kreeg, was het min of meer over. Zijn tegenstander ging in tijdnood mat.

Jarno Witkamp speelde in de opening eerst zijn stukken naar de juiste velden. In tijdnood kon hij precies op tijd de juiste zetten vinden. Zijn tegenstander lukte dat niet, al hield hij nog één seconde over. Toen Jarno weer ruim de tijd had voor de resterende zetten, was de winst niet meer moeilijk te vinden.

Arthur Vlug speelde een ingewikkelde partij. Het leek alsof hij onder druk kwam te staan, maar in het middenspel nam hij ineens het initiatief over door een sterke matdreiging. Even later stond een eindspel van Dame (voor Arthur) tegen twee torens op het bord. Uit de analyse bleek dat Arthur er in tijdnood wellicht meer uit had kunnen halen; het werd remise.

1. W. Moes – S. Dekker 0-1
2. P. Losekoot – R. de Klerk 1-0
3. A. Vlug – M. de Vos 0,5-0,5
4. J. Witkamp – G. vd Schootbrugge 1-0
5. A. Krishnasing – H. van Diermen 1-0
6. J. Overbeek – C. Overbeeke 0-1
7. M. Meijer – T. Swart 1-0
8. R. van Kampen – R. vd Waall 1-0 Op donderdag 6 december speelt het team de volgende wedstrijd, tegen Rivierenland, in Buren. Het tweede team speelt komende vrijdag de tweede wedstrijd. De eerste werd gewonnen met 7-1, dus dat belooft wat.—Pascal Losekoot