Extern, Volwassenen

Sterk Baarn 2 verliest toch!

Foto van Henri Spijkerman

Na de eerste competitiewedstrijd met nogal wat invallers, maar met goed spel, verloren te hebben van het sterke HSG 4 uit Hilversum togen de spelers van Baarn 2 op maandag 28 oktober jl. naar Bussum. Bijna op volle oorlogssterkte werd gespeeld tegen het – ook sterke – vierde team van BSG. Het zag er lange tijd hoopvol uit, maar uiteindelijk werd toch een nodeloos grote nederlaag geleden. Winst had er zelfs ingezeten!

De enige invaller  – Freek Beekhuis –  deed zijn uiterste best op bord 7, maar zijn tegenstander speelde erg sterk naar de winst. Thur Breukers speelde met zwart een sterke partij op bord 8. Na 10 zetten won hij een pion, maar die leverde hij enige tijd later weer in. Het materiaal bleef gelijk, maar Thur had in het pionneneindspel een vrijpion en dat was beslissend. De stand was dus weer gelijk. Intussen moest Ton Koekkoek op bord 6 alle zeilen bij zetten om twee witte pionnen van promotie af te houden. Dat lukte en in het verdere toreneindspel was remise het logische resultaat.

Op dat moment waren de winstkansen voor het tweede team zeker aanwezig. Simon van Voorthuizen en Rien van Brummelen hadden het moeilijk, maar Rob Boss en Jan Timmerman stonden goed, terwijl Michiel van Schaik aardig in evenwicht leek. Het liep echter anders.

Driewerf balen!!!

Rien van Brummelen speelde op bord 5 een goede partij met wit. In een heel ingewikkeld middenspel miste hij waarschijnlijk een doorbraakkans en daar profiteerde zijn Bussumse tegenstander wel van. Die voerde de druk enorm op en na een lang gevecht moest Rien zich gewonnen geven.

Na een rustige opening, waarbij hij op bord 4 licht nadeel had (met zwart), kwam Rob Boss na 26 zetten in het voordeel. Daarna speelde Rob een sterke partij en rond de 35e zet had hij groot voordeel bereikt en stond gewonnen. Met weinig tijd op de klok liet Rob echter in vier zetten de stelling tot remise verlopen. En daarna? Vergat hij de klok in te drukken en verloor dus zelfs op tijd! Driewerf balen is dat!!!

Op bord 3 had Jan Timmerman zijn partij heel goed opgebouwd en op een gegeven moment leek hij beslissend voordeel te krijgen. Maar het was nog best complex en uiteindelijk koos Jan voor dameruil, overtuigd van een overzichtelijk winnend eindspel, en hij zat inmiddels krap in de tijd. Dit bleek hij echter totaal verkeerd te hebben ingeschat waardoor ook Jan verloor.

Daarmee had Bussum voldoende punten verzameld voor de winst. Op de borden 1 en 2 werd nog volop gestreden, maar de druk was daar toen natuurlijk wel een beetje af. Michiel van Schaik haalde op bord 2 nog een verdienstelijke remise in een eindspel met ongelijke lopers. Simon van Voorthuizen kwam op het eerste bord niet lekker uit de opening en kon het juiste plan niet vinden voor de problemen. Zijn tegenstander had het voordeel goed uitgebreid en zette Simon behoorlijk onder druk. Die verdedigde echter zeer sterk en kreeg zelfs tegenkansen. Maar uiteindelijk was Simon blij met het remiseresultaat.

Het eindresultaat was een zure 5,5 – 2,5 nederlaag. Maar het vertoonde spel biedt voldoende hoop om te proberen in deze sterke tweede klasse te blijven. Dat vonden ook de deskundige supporters Pascal, Ashley en Henri!

2 comments

    1. Dank, Rien. Er zit genoeg potentie in dit team, dus onze kansen komen nog wel.

Comments are closed.