Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Start Beker

Start Beker

Het is zover. In de 8e ronde worden de eerste partijen voor het bekertoernooi gespeeld. De schakers zijn op sterkte ingedeeld in groep A en B. Als het ratingverschil meer dan 150 punten bedraagt, dan gaat bij remise de laagste rating automatisch verder. De meeste bekerpartijen van de avond gaan uitvluggeren na een remise. Behalve Spijkerman tegen Boss. Het ratingverschil is meer dan 150 punten in het voordeel van Spijkerman. Of is dan het voordeel voor Boss, die bij remise verder bekert?

Losekoot gaat ruim aan kop als in de 8e ronde Lensink zijn tegenstander is voor de beker. Losekoot treft het niet met deze loting. De statistieken: 2 seizoenen geleden 3-0 voor Lensink, vorig seizoen 1-1. Niemand durft voor de partij een weddenschap af te sluiten. Op het bord schuiven de stukken naar een moeilijke stelling. Een klein foutje is fataal. Concentratie en rekenen. Is hier de wiskundeknobbel van Lensink in het voordeel? Losekoot maakt een foutje en verliest een stuk.
Boss heeft tegen Spijkerman het voordeel van het ratingverschil. Meer dan 150 punten, dus heeft Boss genoeg aan remise om verder te bekeren. Het nadeel voor Boss zit um in de zwarte stukken. Die schaken voor Boss al een tijdje niet zo lekker. Ook deze partij schuiven ze veel te stroef.
Kruiswijk heeft er zin in met de witte stukken. Begint al vroeg met een aanval op de koning van Kok. Te vroeg. Kok maakt gebruik van de gaten, die in de witte stelling zijn ontstaan. Een wanhoopsoffer van Kruiswijk. Een stuk tegen 2 pionnen. Kok komt niet in de problemen en bekert verder.
Mario Lambrechts brengt met wit een gewaagd paardoffer op f7. Mink slaat het paard met zijn koning. Als de dame van Lambrechts vervolgens dreigend schaak geeft, dan geeft Mink het paard weer terug. Gelijke stelling? Nee, die koning op f7 staat daar het niet zo prettig. Nog wat zetten en Lambrechts mag verder bekeren.
Mario’s vader bekert met zwart tegen Vermulst. Sluw lokt Vermulst een pionvorkje uit op zijn eigen paard en loper. Als Lambrechts nietsvermoedend het pionnetje naar voren schuift om een stuk te winnen, dan huppelt het paard weg om zijn koning mat te zetten.
Andriessen en Van Lier kunnen allebei niet winnen. Remise. Nu nog uitvluggeren wie er verder bekert. Wordt vervolgd.

De bekerpartijen tellen ook mee voor de interne competitie, waarin Duister met zwart aantreedt tegen Knight. In het middenspel krijgt Duister grip op de witte stelling van Knight en wint een pion. Knight heeft ietsje compensatie in een vrije a-pion. In het eindspel duiken beide spelers onder 5 minuten. De tijdsdruk en de vrijpion worden Duister fataal.

Knight-Duister

Raudenbusch manoeuvreert zijn zwarte stukken niet lekker de opening uit. Wiegers profiteert optimaal.
Willemsen kan zijn zwarte stukken niet goed ontwikkelen vanuit de opening tegen Michels. Na een geruild stuk zet Michels de zwarte stelling met zijn toren op de geopende h-lijn onder druk. De ene na de andere zwarte pion gaat terug in de doos.
Twee jeugdspelers betraden de arena van de senioren. De jongeheren Droogh en Burger. Achter het schaakbord spelen ze als grote heren. Droogh achter de zwarte stukken bezorgde Keijzer een moeilijk te verdedigen pionnenstructuur. De twee dubbelpionnen zijn een makkelijke prooi. Punt voor Droogh. Burger speelt een toreneindspel met veel pionnen remise tegen mevrouw Roothaan. De senioren zijn gewaarschuwd.

Uitslagen 8e ronde
Losekoot     - Lensink      0-1 beker A
Spijkerman   - Boss         1-0 beker A
Kruiswijk    - Kok          0-1 beker B
M Lambrechts - Mink         1-0 beker B
Vermulst     - R Lambrechts 1-0 beker B
Andriessen   - Van Lier     remise beker B
Knight       - Duister      1-0
Wiegers      - Raudenbusch  1-0
Michels      - Willemsen    1-0
Keijzer      - Droogh       0-1
Burger       - Roothaan     remise
Schaap       - Schipper     1-0

Stand na de 8e ronde
1 Losekoot	304
2 Knight	248
3 Lensink 	235
4 Breukers	233
5 Kok	    189
6 Krishnasing	186
7 Spijkerman	185
8 Brantjes	181
9 Wiegers	174
10 Timmerman	173

1 comment

Comments are closed.