Extern, Volwassenen

SSC 1922 2 – BSV

De tweede ronde in de externe competitie voor achttallen ook op vrijdagavond, maar dan in Soest. Twee invallers. En een supersterke eerste bordspeler. Ter compensatie… bord twee was ziek dus alle spelers zaten een bord hoger.
Op bord vier de jongste schaker. Jeugdspeler Burger kon op het laatste moment invallen. Dat deed ie uitstekend. Het eerste punt voor de BSV. Toen Lambrechts het tweede punt binnenschoof wilde het bij Timmerman niet vlotten. 1-2. Daarna waren de Baarnse winstpunten niet te stoppen. Tot 1-6 nog een puntje voor Soest. Einduitslag 2-6 i het voordeel van de BSV. De felicitaties gingen naar Olthof, die het verlossende winnende punt scoorde.

Bord 1. Losekoot – Albarda
Losekoot stuitte met de witte stukken op het olifantengambiet van Albarda. Dat was niet nieuw maar wel effe nadenken, want het verloop van deze opening schoof niet volgens de drie gulden regels van het schaakspel. Losekoot schudde een paar leuke zetjes uit zijn hersencellen. Al snel stonden er twee zwarte pionnen meer naast het bord. In het middenspel ging er eentje vanaf. In de overgang naar het eindspel was dat ene pionnetje een vrijpion geworden met allerlei dreigingen en ondersteuning van een opgerukt paard. De witte stukken werden actiever. Mooi uitgespeeld door Losekoot.

Bord 2. Hagens – Duister
Duister met zwart kreeg weer een Caro Kanns. Dit keer een tactische variant, waarin na een pionschijnoffer de dames achter de coulissen verder keuvelden. Door de dameruil was de witte koning zijn rokade verloren. Hagens miste een kans om sterk het middenspel in te waggelen. Daarna schoof Duister sterk terug. Toen de spanning te snijden was, kakte Duister in, doch kreeg nog een kans. Met een pion minder kreeg Duister de winst in zicht. Mogelijk te veel stof op de bril.

Bord 3. Olthof – Visser
Olthof speelde met wit tegen en met Visser een regelmatige partij. In het eindspel, met allebei een zwarte loper en een paard, holde het actievere paard van Olthof met twee pionnen naar de eindstreep. De twee verbonden pionnen waren  door de zwarte koning niet meer te stoppen. De paarden werden door Visser geruild, zijn loper op het verkeerde been gezet en Olthof promoveerde de pion.

Bord 6. Kok – Floor
Kok had het vermoeden dat hij Floor ergens eerder had gespot. Floor schudde ontkennend. Thuisgekomen zag Kok in zijn database dat beiden een half jaar geleden tijdens een viertallen wedstrijd de degens hadden gekruist. In het Albin-gambiet van het Italiaans (wit rokeert direct en speelt dan c3 en d4) kreeg Kok met zwart vlot spel. Zo vlot dat wit g2xf3 moest spelen en zijn koning bloot kwam te staan. De zwarte dame te paard kwamen dicht bij de witte koning. Floor kon mat voorkomen ten koste van één en later nog twee pionnen. Met 4 pluspionnen was het comfortabel spelen voor Kok, ondanks lichte tijdnood.

Bord 7. Kruiswijk – Bakker
Kruiswijk met wit zette tegen Bakker een gesloten Siciliaan van het type Konings-Indische aanval op bord zeven. Twee paarden gericht op f5 zorgden voor een verzwakking in de koningsstelling van Bakker. In het middenspel gingen de paarden van het bord en bleven de lopers staan. Kruiswijk maakte een fout op de 26e zet en verloor een pion. Door zijn lopers te activeren won Bakker nog een pion, maar de activiteit van Kruiswijk kostte Bakker veel rekentijd. Toen de dreigingen opliepen, liep de klok af. Punt voor Kruiswijk.

Bord 8. Agdere – Lambrechts
Lambrechts koos met zwart voor een stekelige opstelling van zijn materiaal, de egelvariant.  In het middenspel werden de donkere lopers geruild, ten koste van een witte een dubbelpion. Een witte centrumpion verdween zonder compensatie in de doos. De overgebleven witte loper op de damevleugel keek naar beide zijden tegen twee pionnen aan. Wit probeerde nog een koningsaanval. Daarna werd de witte koning zelf met succes onder vuur genomen.

SSC 1922 2   BSV
Alberda     Losekoot  0-1
Hagens     Duister  1-0
Visser     Olthof   0-1
Prinsen     Burger   0-1
Van der Kruik  Timmerman 1-0
Floor      Kok    0-1
Bakker     Kruiswijk 0-1
Agdere     Lambrechts 0-1

          uitslag 2-6