Door het niet spelen van lijstaanvoerder Pascal Losekoot greep Daan Lensink zijn kans. Door zijn bekerpartij in winst om te zetten, wordt hij een serieuze bedreiging voor de 1ste plaats in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Het verschil is klein en de spanning is terug.
De halve finale voor de A-beker tussen Daan Lensink en Ed Duister werd een zware positionele strijd. Een constante druk van Lensink op twee hangende centrumpionnen leverde hem na enige schermutselingen één van die pionnen op. In het volgende toreneindspel lukte het hem in tijdnood een vrijpion te creëren, waarna Duister capituleerde. Dit resultaat brengt Lensink dichtbij de koppositie, en bovendien in de finale van de bekercompetitie. In de B-bekercompetitie bleek Frits Kok in een spannend duel net iets sterker dan Johan Vermulst. Kok bereikte daar een halve finaleplaats.
In een gelijke stelling trok Ashley Krishnasing zeeën van tijd uit voor enkele diepe varianten, waardoor hij na 14 zetten nog 6 minuten op de klok had. Henri Spijkerman trachtte gebruik te maken van de tijdnood van Krishnasing, maar kreeg na een paar scherpe maar dubieuze zetten plotseling het lid op de neus, met mat als gevolg. Ton Koekkoek ging niet in op het gambiet in een Benkö-opening, die Jan Timmerman hem voorschotelde. Daardoor kwam hij onder grote druk te staan en kon zijn stukken niet goed ontwikkelen. Een paar dreiginkjes pareerde Timmerman vakkundig, waarna Koekkoek zich gewonnen moest geven.
Gretige schakers
Intuïtie en gretigheid zijn grote gevaren voor schakers. De eerste ingeving is lang niet altijd goed, leidt vaak tot verlies. Dat bleek ook afgelopen vrijdagavond in de 15e ronde van de interne competitie. Zo speelde Christian Krijnen een sterke en aanvallende partij tegen Conrad Keijzer, maar door iets te snel en intuïtief spel werd zijn voorsprong tenietgedaan door de altijd sterk verdedigende Keijzer. Laatstgenoemde pakte daardoor het initiatief en gaf dat niet meer weg. Ook jeugdlid Rogier Burger speelde een sterke partij tegen Henk Meeuwissen, maar ook hij ging de fout in door te gretig zijn sterke aanval door te zetten. Hij kreeg de pin op de neus, maar dit jeugdtalent zal daar ongetwijfeld van leren. In de partij tussen Izaäk Schipper en Suzan Roothaan was gretigheid ook troef. In een toreneindspel met meer pionnen voor Roothaan wist laatstgenoemde de torens te ruilen. En omdat Schipper daardoor een vrijpion niet meer kon tegenhouden, ging de winst naar Roothaan.
Martijn Kruiswijk en Mario Lambrechts zijn aan elkaar gewaagd. Ook weer in deze partij. Een e4 opening tegen Kruiswijk wordt een Caro-Kann, en daarom koos Lambrechts met Pd2 en c3 maar wat onbekender terrein. In de opening werd veel afgeruild. Na tegengestelde rokkades volgde een gretige opmars van pionnen aan beide kanten. Maar door een verkeerd uitgevoerde combinatie van Lambrechts kon een doorgebroken pion van Kruiswijk niet meer worden achterhaald.
Henk Willemsen speelde tegen Rien Lambrechts een sterke partij en stevende met twee pionnen voorsprong op winst af. Een fout in het eindspel kostte hem echter een loper, waarna Willemsen nog blij mocht zijn dat Lambrechts remise voorstelde. Thijs Michels leek op weg naar een veelbelovende aanval, maar Bert van Klingeren ruilde vakkundig alle dreigingen weg, waarna remise werd overeengekomen.
Uitslagen ronde 15: Lensink – Duister 1−0 Krishnasing - Spijkerman 1−0 Koekkoek - Timmerman 0−1 M. Lambrechts - Kruiswijk 0−1 Vermulst - Kok 0−1 Michels - Van Klingeren remise Meeuwissen – Burger 1−0 R. Lambrechts - Willemsen remise Keijzer - Krijnen 1−0 Roothaan - Schipper 1−0 Stand aan kop: 1 Losekoot 511 2 Lensink 496 3 Krishnasing 439 4 Knight 438 5 Breukers 392 6 Brantjes 380 7 Duister 379 8 Spijkerman 349 9 Timmerman 345 10 Wiegers 320
Vrijdag 29 januari vanaf 19.30 uur speelt Baarn 2 thuis tegen Muiderberg 1. Om 19.45 uur start ronde 16 van de interne competitie.
Vind ik leuk.
Wat me opviel, los van het prachtige verslag, dat er verschillende lichaamsdelen op de neus terecht komen.
Bij een lid denk ik: nou ja, moet kunnen, maar een pin erop kan goed zeer doen.
Ze betekenen overigens iets anders in werkelijkheid.
Humor toch?
Een beetje humor moet, anders is de schrijver geen knip voor zijn neus waard, vind ik.