2009

Spanning op Baarnse schaakborden

Erg veel partijen werden er vrijdag niet gespeeld in de 27e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging, maar er was wel veel spanning. Losekoot deed in de langste partij van de avond zeer goede zaken door Van Klingeren nipt te verslaan.Door veel afmeldingen en een extern spelend achttal konden er slechts zes schaakpartijen gespeeld worden afgelopen vrijdagavond in De Leuning. Toch werd het een lange schaakavond, want de meeste partijen duurden twee uur of langer. Alleen de partij tussen Johan Vermulst en Arthur Vlug was iets eerder klaar. Tijdens de analyse van die partij toonden ze aan dat Vermulst door een simpele koningszet het nog heel wat langer had kunnen volhouden. Zo verliep de partij echter niet, want door een paardzet in plaats van de bewuste koningszet van Vermulst kon Vlug vernietigend de koningsstelling van Vermulst openbreken. Geen schande voor Vermulst – de nummer 26 op de ranglijst – om toen tegen Vlug (3e op de ranglijst) op te moeten geven.

Aanvallend
Rob Boss en Henk Meeuwissen speelden zeer geconcentreerd, maar Boss was het agressiefst. Hij bleef aanvallen en hield zijn eigen stelling goed gesloten. Uiteindelijk wist hij zijn positionele voordeel om te zetten in winst. Peter Vegter hield het lang vol tegen Rien van Brummelen, maar moest in het eindspel toch het onderspit delven. Ton Koekkoek speelde aanvallend tegen Werner Raudenbusch. Laatstgenoemde moest veel denktijd gebruiken om de aanvallen goed te pareren. Dat deed hij zo goed dat het Koekkoek een paard kostte. Daarna bleef het nog lang spannend, maar Raudenbusch maakte geen fouten en wist zijn voorsprong in winst om te zetten.

Pionvoordeel
Thijs Michels en Reinier Schaap speelden ook een zeer spannende partij. Schaap maakte eerst een foutje dat hem materiaal kostte, maar niet fataal leek. Zeker niet toen een combinatie van Michels verkeerd uitpakte, waardoor beide schakers materieel weer gelijk kwamen. Pas laat in het eindspel wist Michels een pion te winnen en gaf dat voordeel niet meer uit handen.
De langste partij van de avond was echter die tussen Pascal Losekoot en Bert van Klingeren. Deze spannende strijd ging lang gelijk op. Zelfs in het eindspel met een pion voorsprong voor Losekoot leek het nog op remise te kunnen uitlopen. De clubkampioen speelde het echter uiterst koel en zorgvuldig uit en liet Van Klingeren met lege handen achter.

Uitslagen van de 27e ronde
Uitslagen

Losekoot – Van Klingeren1-0
Vermulst – Vlug		0-1
Koekkoek – Raudenbusch	0-1
Michels – Schaap	1-0
Van Brummelen – Vegter	1-0
Boss - Meeuwissen	1-0

Tussenstand na de 27e ronde
Stand

1.	Moes		1049
2.	Losekoot	1041
3.	Vlug		1011
4.	Brantjes	 944
5.	Meijer		 867
6.	Lensink		 842
7.	Krishnasing	 836
8.	Overbeek	 804
9.	Raudenbusch	 782
10.	Van Voorthuizen	 772

—Ton Koekkoek