Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Spanning en sensatie

Spanning en sensatie

Verslag Walter Schram, foto’s Henri Spijkerman

Er gebeurde afgelopen vrijdag weer van alles op de borden bij de Baarnse Schaakvereniging. Sommige spelers konden al weer vrij vroeg naar huis, anderen gingen tot het gaatje.

Vlot klaar

Bij de partij tussen André van der Braak met wit tegen Johan Vermulst ging het hard. Van der Braak ging vol ten aanval op de koningsvleugel, Vermulst dacht hij de tijd had om op de damevleugel te ontwikkelen. Maar die tijd had hij niet. Wit kwam hard binnen met al zijn pionnen, en de enige manier om de aanval te stoppen was het geven van een dame voor een stuk en een toren. Maar daarmee was het probleem niet opgelost, de koningsvleugel van zwart was niet meer te repareren en toen er nog een pionnetje samen met een paard binnenkwam was het tijd voor zwart om op te geven.

Taktiekje

In de partij tussen Mario Lambrechts met wit tegen Jan Timmerman ging het ook best hard. Wit liet zijn loper insluiten, hij dacht wel druk op een zwakke pion van zwart te hebben maar toen ook zijn paard buitenspel werd gezet, werd het lastig. Er zat nog een matdreiging van wit in, maar zwart had andere ideeën. Hij sloeg een witte loper met zijn toren, en terugslaan zou door een paardvorkje op eigenlijk alles funest zijn. Wit speelde nog even door maar de overwinning was voor Timmerman.

 

Topwedstrijd

De nummer 1 in de competitie, Ed Duister, trof met de witte stukken de nummer 3, Thur Breukers, aan het bord. In een Franse opening die Duister niet best speelde wist Breukers toch niet het initiatief te nemen. Om maar aan te vallen koos Breukers voor de lange rokade. En dat ging mis. Duister kwam binnen, kon een kwaliteit winnen maar besloot dat een vol stuk nog beter was. Einde verhaal.

 

 

Jong tegen oud

In de partij tussen Sieb Brouwer met wit tegen Conrad Keijzer gebeurde ook van alles. Wit leek over de open a-lijn hard binnen te komen bij zwart, maar die kon dat allemaal nog net houden. Het vervolg speelde Brouwer niet helemaal goed en toen er  2 zwarte pionnen op het punt van promoveren stonden vond hij het mooi geweest.

Offeren, wel of niet?

Walter Schram speelde met de witte stukken tegen Dirk-Jan Olthof. Olthof speelde redelijk passief en dan is het maar de vraag waar je als tegenstander een gaatje kunt vinden. Op een zeker moment had Schram de keuze om een loper op h7 te offeren tegen 3 pionnen. Maar omdat de tijd inmiddels ook wel begon te tikken durfde hij dit niet aan. De analyse door de computer laat zien dat dit wel goed was geweest, maar zelfs de computer moest daar ook lang over nadenken. Beide heren vonden remise prima.

Beker

De jongelingen Burger en Bijleveld speelden tegen elkaar voor de beker. En ook hier gebeurde veel op het bord. Bijleveld won een kwaliteit, dacht door te kunnen drukken, maar Burger is een speler die nooit opgeeft. Via een trucje stond hij opeens 2 pionnen voor, en toen was het aan Bijleveld om de stelling nog te kunnen houden. Dat lukte wonderwel. De heren mogen de volgende keer gaan uitvluggeren wie er doorgaat in de beker.

Spektakel

De langste partij van de avond was die van Henri Spijkerman met wit tegen Frits Kok. En wat een partij was het! Spijkerman toog hard ten aanval, iets wat voor Spijkerman misschien wel tegennatuurlijk valt te noemen. Kok moest het allemaal maar zien te houden, de hele zwarte koningsvleugel lag open. Spijkerman kon echter niet helemaal unverfroren ten aanval, want zijn niet gerokeerde koning was wel een puntje van zorg. De heren misten beide kansen, en aan het einde van de avond was remise misschien wel de uitslag die het meest recht deed aan de partij.

Timmerman komt door zijn overwinning de top 5 binnen, maar vanaf plek 3 t/m 7 is het verschil niet bijzonder groot. Het is spannend in de competitie van de Baarnse Schaakvereniging!

 

  1. Duister 634
  2.  Burger 561
  3.  Olthof 490
  4.  Breukers 460
  5.  Timmerman 448

 

2 comments

  1. Prima verslag weer, Walter! Al speelde Mario (LambrechtS) wel met wit (of het moet een archieffoto zijn):)

Comments are closed.