2009

Spannende eindfase schaakcompetitie

Met nog tien ronden te spelen is de strijd om het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging nog volledig open. Pascal Losekoot leed een gevoelige nederlaag tegen Werner Raudenbusch, waardoor Waldemar Moes de leidende positie weer heeft kunnen overnemen. Arthur Vlug volgt op korte afstand.Zowel het Baarnse Viertal als het bekerteam speelde vrijdag een thuiswedstrijd. Beide teams kwamen niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Het Viertal zag door dit resultaat de kansen op het kampioenschap danig slinken, terwijl het bekerteam is uitgeschakeld in de knock-out competitie. Na de winst van Waldemar Moes en het verlies van Daan Lensink had het er nog goed uitgezien. Jan Overbeek had immers twee pionnen meer en Ashley Krishnasing leek er toch minimaal remise uit te kunnen slepen. Overbeek won inderdaad maar de tegenstander van Krishnasing sloeg begrijpelijk het remiseaanbod af. Met nog maar enkele seconden op de klok maakte de Baarnse kopman helaas een fout, waardoor tegenstander Ons Genoegen uit Amersfoort zich plaatste voor de halve finale. Bij een gelijke stand valt namelijk het laatste bord af, in dit geval de overwinning van Overbeek.

Verschil
Doordat meerdere spelers uit de top van het klassement uitkwamen in de teamcompetities stonden er voor de interne competitie enkele duels op het programma waarbij het verschil op de ranglijst wat groter was dan normaal. Zo speelde koploper Losekoot tegen nummer 11 Raudenbusch. Toch was dit vooraf geen makkelijke opgave voor de clubkampioen. Raudenbusch geldt als zijn angstgegner; hij heeft in het verleden al goede resultaten geboekt tegen Losekoot. Deze ging daarom bepaalde patronen uit de weg en probeerde initiatief te krijgen. Een misrekening kostte echter een pion, waarna Raudenbusch rustig zijn stelling steeds verder verbeterde. Na een volgende tactische misrekening van Losekoot moest hij zijn tegenstander feliciteren.

Losekoot valt daardoor terug naar de tweede plaats op de ranglijst, negen punten achter Moes. Negentien punten daarachter staat Arthur Vlug. Daarbij moet u weten dat een overwinning op de nummer één 70 punten oplevert, op de nummer twee 69 punten, etc. De verschillen aan de kop zijn dus erg klein. Vlug moest het opnemen tegen Henri Spijkerman. Deze had recent nog zowel Losekoot als Moes op remise weten te houden, maar kwam nu tekort tegen Vlug. Daardoor moet Spijkerman zijn tiende plaats weer overdoen aan Raudenbusch.

Marco Meijer blijft vijfde. Hij kon lekker aanvallen tegen Rienk Andriessen die zich passief opstelde. Henk Meeuwissen maakte een fout tegen Rien van Brummelen, die kort daarna een nog veel grotere fout maakte. Met het tempo van een snelschaakpartij was dit duel afgelopen. Conrad Keijzer boekte een knappe overwinning op Thijs Michels, terwijl Johan Vermulst en Bert van Klingeren hun gelijkopgaande strijd met remise beslisten. Rob Boss bleef Peter Vegter de baas en Schaap won enigszins verrassend van Paul Evers.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Raudenbusch - Losekoot 	1-0
Vlug - Spijkerman    	1-0
Meijer - Andriessen   	1-0
Vermulst - Van Klingeren	remise
Michels - Keijzer    	0-1
Meeuwissen - Van Brummelen	1-0
Evers - Schaap     	0-1
Vegter - Boss      	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	1008
2. Losekoot   	999
3. Vlug     	980
4. Brantjes   	905
5. Meijer    	831
6. Lensink   	811
7. Krishnasing  	800
8. Overbeek   	776
9. Van Voorthuizen 	750
10. Raudenbusch 	732

Vrijdag speelt het externe achttal (met koploper Moes) een uitwedstrijd in Maarssen tegen Vegtlust 1. In Baarn wordt ronde 27 van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605 of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer