Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Snelschaak in interne competitie

Snelschaak in interne competitie

Enkele partijen in ronde 9 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging waren erg snel beslist. Maar op de andere borden werd vrijdagavond lang genoeg gestreden.

Izaäk Schipper spande de kroon door binnen het half uur Henk Meeuwissen te verslaan. Schipper verraste zwart met een Paard dat tot zwaar stukverlies leed, waarna Meeuwissen alle stukken maar terug de doos in deed. Thur Breukers opende aanvallend tegen jeugdlid Rogier Burger. Die reageerde niet correct door zijn e-pion te dekken met de f-pion. Dat kostte hem al vroeg in de partij een Toren. Binnen het uur was het afgelopen. De andere partijen duurden wel wat langer, maar toch was de topper van de avond tussen Ed Duister (nummer 3) en Martijn Kruiswijk (4e) ook al vrij snel beslist. Kort na de opening sloeg Duister met zijn Dame al een pion op b7. Normaliter is dat niet slim, omdat de Dame dan groot gevaar loopt. Maar in dit geval kon het net wel. In het middenspel overzag Kruiswijk een aanval op h7 en dat zou uiteindelijk tot mat of groot materiaalverlies leiden. Kruiswijk verdedigde nog creatief, maar moest na circa anderhalf uur toch opgeven. Hoewel Johan Vermulst al snel aanstuurde op remise besloot Ton Koekkoek nog door te spelen. Ondanks een pion voorsprong kon hij er onmogelijk doorkomen en dus werd het uiteindelijk toch remise.

41-42-43
In een Spaanse partij offerde Mario Lambrechts op g5, waarna Frits Kok meteen een tegenoffer aanbood. Ten onrechte nam Lambrechts dat offer niet aan en kreeg gelijk een koningsaanval om de oren. Ondanks materiaalvoorsprong duurde het nog tot de 42e zet voor Lambrechts moest opgeven.
Eén van de langste partijen van de avond ging tussen Rien van Brummelen en Rob Boss. Nadat beiden elkaar een dubbelpion hadden bezorgd, profiteerde Van Brummelen het meest van de ontstane open g-lijn. Zeker nadat hij zijn Koning in veiligheid had gebracht op h1 en zijn beide Torens op de g-lijn voor grote dreiging zorgden. Na een gedwongen ruil van Toren en Paard tegen de Dame van Boss, kon Van Brummelen het binnen de tijd in zet 43 afmaken.

Rien van Brummelen (r) trok aan het langste eind
Rien van Brummelen (r) trok aan het langste eind
Bert van Klingeren boekte na een onorthodoxe Siciliaanse opening een knappe overwinning tegen Christian Krijnen. Een gewaagd Torenoffer van Krijnen had net niet het gewenste effect, omdat de zwarte Koning kon ontsnappen.
Henk Willemsen speelde een sterke partij tegen Nelly Khalioullina. Na een positioneel sterke opening van beiden trok Khalioullina op zet 18 met b5 ten aanval. Maar die aanval kon Willemsen bekwaam neutraliseren. Na opvolgende aanvallen aan beide zijden, kantelde het spel langzaam in het voordeel van Willemsen. Toen Khalioullina een kwaliteit verloor en een doorbrekende pion van zwart niet meer kon tegenhouden, gaf ze in zet 41 op. 20161118_201702Knappe overwinning van Willemsen.

Alle uitslagen ronde 9:
Duister – Kruiswijk		1-0
M. Lambrechts – Kok		0-1
Vermulst – Koekkoek		remise
Van Brummelen – Boss		1-0
Schipper – Meeuwissen		1-0
Krijnen – Van Klingeren		0-1
Khalioullina – Willemsen	0-1
Breukers – Burger		1-0

Stand aan kop:
1.	Knight		322
2.	Duister		306
3.	Spijkerman	277
4.	Kok		242
5.	Kruiswijk	226
6.	Brantjes	220
7.	M. Lambrechts	208
8.	Van Voorthuizen	208
9.	Albarda		205
10.	Van Brummelen	199

Vrijdag speelt Baarn 1 vanaf 19.30 uur thuis tegen Barneveld 1. Ronde 10 van de interne competitie begint om 19.45 uur. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6, Baarn.

4 comments

  1. Wauw, niet alleen snelschaak, maar ook een snelverslag! En het is weer geweldig om te lezen.

  2. Mooi verslag en hetzelfde geldt voor de foto’s. De lat ligt hoog! 🙂

Comments are closed.