Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Snelschaak en bekerstrijd

Snelschaak en bekerstrijd

Door een competitiewedstrijd van het eerste achttal stonden er slechts 9 partijen op het programma van ronde 18 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Twee daarvan waren bekerwedstrijden in de B-groep. Mario Lambrechts deed daar goede zaken.

Er stonden nog twee bekerpartijen van de 2e ronde in de B-groep op het programma. Mario Lambrechts had zwaar geloot en moest tegen de enige toptienspeler die geen andere verplichtingen had, Thur Breukers. Met zwart kwam Lambrechts door pionverlies niet echt lekker uit de opening. Toch knokte hij zich knap terug en nam brutaal het initiatief. Lambrechts won zelfs een pion terug en zette Breukers behoorlijk onder druk. Laatstgenoemde zag zich zelfs genoodzaakt door zetherhaling remise af te dwingen, anders was het misschien slechter afgelopen. Aangezien voor Lambrechts remise genoeg was om de volgende ronde te bereiken, was hij ook tevreden met deze afloop.
De andere bekerpartij ging tussen Werner Raudenbusch en Walter Schram. Vorige week stond ten onrechte in deze krant dat Schram de kwartfinale had bereikt, maar hij had toen door zijn zege nog maar ronde twee bereikt. Het werd een zeer enerverende strijd. Uiteindelijk belandden ze in een eindstrijd met nog slechts één Loper voor Schram tegen twee Paarden voor Raudenbusch. Schram had echter wel twee pionnen meer. Na een boeiend eindspel trok Raudenbusch dankzij zijn goed samenwerkende Paarden toch aan het langste eind en gaat door naar de kwartfinale.

Snelle partijen
De overige partijen voor de interne competitie voltrokken zich soms razendsnel. Jan Timmerman profiteerde al snel van een foutje in de opening van Thijs Michels. Een dubbelzinnige aanval op Dame en een Toren kon Michels niet meer voldoende keren, waardoor hij tot overgave gedwongen was. De partij tussen Erik van Lier en Izaäk Schipper was nog eerder klaar. Van Lier was mogelijk al met zijn gedachten bij de na de interne partijen te spelen snelschaakcompetitie, want anders is niet te verklaren waarom hij zijn Dame al vroeg in de partij weggaf. Martin Bunschoten speelde een goede partij tegen Johan Vermulst en wist met een vrijpion zelfs een tweede Dame op het bord te krijgen. Vermulst dacht daar nog mee weg te komen, maar hij had maar één Dame en net geen mataanval.
De andere partijen duurden wel wat langer. Ondanks verzet van Conrad Keijzer kon Rien van Brummelen de punten bijschrijven. Bert van Klingeren en Henk Meeuwissen zagen geen winstmogelijkheid en deelden de punten. Na vroeg stukverlies streed Suzan Roothaan toch tot de laatste snik door. Uiteindelijk besliste Henk Willemsen de partij in zijn voordeel met een vernietigende aftrekaanval. De langste partij was die tussen Ton Koekkoek en Rob Boss, maar dat kwam ook omdat die partij als laatste was begonnen. Koekkoek kon niets bereiken met zijn vrijpion en Boss creëerde langzaam maar zeker meer druk met zijn Lopers. Ondanks een scherpe wanhoopstegenaanval kon Koekkoek de aanval van Boss niet meer tegenhouden en moest zijn tegenstander feliciteren met diens goede partij.

Ondanks helpende handen op de achtergrond redde Thijs het niet tegen Jan
Ondanks helpende handen op de achtergrond redde Thijs het niet tegen Jan

Uitslagen ronde 18:
Michels	 - Timmerman		0−1
Koekkoek - Boss		        0−1
Van Klingeren - Meeuwissen	remise
Keijzer - Van Brummelen	        0−1
Van Lier - Schipper		0−1
Willemsen - Roothaan		1−0
Bunschoten – Vermulst		1−0
Beker B-groep, 2e ronde:
Breukers - Lambrechts		remise
Raudenbusch - Schram		1−0

Maandag 9 februari speelt Baarn 2 uit tegen Paul Keres 6 in Utrecht. Vrijdag de 13e speelt het Baarnse viertal vanaf 19.30 uur thuis tegen Barneveld. Ronde 19 van de interne competitie begint om 19.45 uur; locatie: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 in Baarn.