Vrijdag 1 maart vond de 21e ronde plaats van de Baarnse interne schaakcompetitie.
Het was alsof de schakers allemaal gedreven waren om de partij op een vroeg moment te beslissen, want rond de klok van 11 uur ’s avonds waren alle partijen al afgelopen.
Topduels
Er was behoorlijk wat spanning in de Baarnse schaaktop te vinden. Ashley Krishnasing kwam met wit uit tegen Henri Spijkerman en probeerde een nieuwe opening uit. Spijkerman wist tot ver in de opening goed stand te houden en kreeg zelfs een moment om voordeel te behalen.
Omdat beiden heren veel tijd hadden verbruikt, werden sommige schaakdetails simpelweg over het hoofd gezien. Krishnasing wist vervolgens het hoofd koel te houden en nam het initiatief over. De zwarte velden bleken te kwetsbaar in het kamp van Spijkerman en moest het noodlot met eigen ogen aanzien. Een overwinning voor Krishnasing dus, die met een kleine voorsprong aan de leiding blijft.
Ook Pascal Losekoot en Daan Lensink speelde een gelijkopgaande strijd. Losekoot paste een systeem toe dat hij dit seizoen wel vaker heeft gedaan: de zogenaamde ‘modern defence’.
Hierin probeert zwart met zijn gefianchetteerde lopers het centrum op afstand te controleren en op een goed getimed moment een doorbraak met zijn pionnen te creeren. De partij mocht het voorbeeld spreken toen Lensink met zijn damevleugel-pionnen naar voren ging oprukken.Losekoot was zich van geen kwaad bewust en joeg het ondersteunende paard van Lensink terug. Wie a zegt moet b zeggen en Losekoot vond het moment om daarna het centrum te openen. Na een onnauwkeurigheid van Lensink won Losekoot plotseling een pion en kreeg hij sterke aanvalsmogelijkheden, waar Losekoot ook optimaal van profiteerde.
In de partij tussen Yme Brantjes en Marco Meijer leek het in eerste instantie een strakke positionele partij te worden, waar Meijer een sterk centrum kreeg. Brantjes wist, met enige noodzaak, op tijd het centrum van Meijer aan te tasten, waarna de aard van de strijd plotseling veranderde.
Beide koningen van beide heren waren nog niet gerokeerd, maar de koning van Brantjes stond toch een tikkeltje kwetsbaarder. Meijer had zojuist een mooie aanvalszet bedacht waar Brantjes op zijn beurt een mooie verdediging tegen had gevonden, ware het niet dat Meijer de weerlegging niet kon vinden.
Na wat heen en weer geschuif met de stukken kwam Brantjes met een stuk meer uit de strijd en wist in het resterende eindspel op een degelijke manier het volle punt te pakken. Brantjes is door deze overwinning naar een fraaie derde plaats in de ranglijst gestegen!
Naast de interne competitie vond er ook nog een wedstrijd plaats van de bekercompetitie.
Kasper Wiegers schaakte zich keurig naar een plek in de kwartfinale door een nette overwinning op Eble Mink. Mink kwam voor een vervelende situatie te staan toen Wiegers met zijn centrumpionnen naar voren kwam en een onpareerbare vork dreigde op twee lichte stukken.
Mink maakte er een tactisch offer van, in ruil voor twee pionnen en een aanval op de koning van Wiegers. De aanval bleek geen successie en Wiegers kon na afloop het volle punt noteren.
Spanning in het midden
Ed Duister en Rob Boss kregen met beide kleuren hun favoriete opening op het bord: de gesloten Siciliaan. Nadat beide heren de opening voltooid hadden en alle stukken ontwikkeld waren, besloot Duister dat het tijd was om met zijn g-en f-pion te gaan rennen. Duister gaf zijn goede inzicht blijk, door de resterende verwikkelingen goed uit te spelen.
Ook Werner Raudenbusch liet zien het schaken nog lang niet verleerd te zijn. Met zwart nam hij het op tegen Rienk Andriessen. Werner kreeg veel druk tegen de koning van Andriessen toen deze in het midden stond. Door een penning op een toren was verlies van materiaal niet meer te voorkomen. Met dit voordeel zette Raudenbusch de jacht op de koning van Andriessen voort, die spoedig moest recapituleren.
Bert van Klingeren en Rien van Brummelen speelde een mooie aanvallende partij. Van Klingeren kwam met zijn dame via de a-lijn diep in de stelling van van Brummelen. Van Brummelen probeerde de aanval af te wenden door een offer en kreeg een vrije c-pion terug. Hoewel deze in eerste instantie gevaarlijk leek, wist van Klingeren dit gevaar te neutraliseren en schaakte zich, in het resterende eindspel, voorbeeldig naar een overwinning.
Dat schakers op zijn tijd ook spelen onder het motto: “verandering van spijs doet eten”, was Ton Koekkoek niet ontgaan. Met zwart kwam hij uit tegen Mees Heeringa. De opening 1. e4 d5 is een scherpe variant die het Scandinavisch wordt genoemd. Koekkoek offerde al vroeg in de opening een
pion en probeerde vervolgens zijn stukken naar het centrum te ontwikkelen. Heeringa hield zich vast aan zijn mooie extra centrale pion en drong de stukken van Koekkoek langzaam maar zeker terug. Dit voordeel in combinatie met het mooie Loperpaar van Heeringa deden Koekkoek de das om. Een fraaie overwinning voor Heeringa dus, die inmiddels al zijn zevende winstpartij noteerde van dit seizoen en op een keurige zestiende plaats staat van het klassement!
Geconcentreerd spel onderaan de competitie
Niet alleen in de top en het midden wordt geconcentreerd gespeeld. Dat bewezen de heren in de lagere regionen maar al te goed! Walter Schram speelde met wit een mooie positionele strijd tegen Martijn Kruiswijk. In een Spaanse opening bleven de heren langdurig de zetten van de theorie volgen. Schram besloot om het centrum te sluiten en dreef een paard terug van Kruiswijk, waarna Schram op de koningsvleugel een mooi initiatief kon opbouwen. Het bleek allemaal te ingewikkeld voor Kruiswijk en moest na een zware strijd de strijdbijl begraven.
Conrad Keijzer blijft in goede vorm. Dit maal was Peter Vegter helaas het slachtoffer, die zich na afloop van de partij naar Krishnasing begaf en vroeg: “Had ik ergens nog kans”? Als schrijver moet je natuurlijk goed opletten hoe een partij ongeveer verloopt, maar het was toch echt Keijzer die een sterke vrij-pion sterk naar de overkant wist te dirigeren en zijn stukken net
iets handiger had staan. Hoewel Vegter zich taai bleef verdedigen, moest hij in Keijzer deze avond de meerdere erkennen.
Isaac Schippers wist ditmaal goed door de opening te komen tegen de veel meer ervaren speler Ger Oldekamp. Toen Schippers een moment van onoplettendheid had, voerde Oldekamp een dubbele aanval op de koning en dame van Schippers met opgave ten gevolge.
Uitslagen ronde 21 interne competitie
Krishnasing – Spijkerman 1-0
Lensink – Losekoot 0-1
Meijer – Brantjes 0-1
Mink – Wiegers 0-1 BEKER, Wiegers door naar kwartfinale
Duister – Boss 1-0
Andriessen – Raudenbusch 0-1
Van Brummelen – Van Klingeren 0-1
Heeringa – Koekkoek 1-0
Schram – Kruiswijk 1-0
Vegter – Keijzer 0-1
Schipper – Oldekamp 0-1
Vind ik leuk!
mooi commentaar, ik speelde niet sterk vrijdag.
Zaterdag ging het beter in Buren: 1e in de C-groep zonder verlies.
Van waar toch dat verschil in sterkte? Weten de experts het soms?
Dat is een goede vraag Rien. Allereerst gefeliciteerd met je winst! Er kunnen verschillende factoren zijn. Uitgeslapen zijn, concentratie, etc. Bij Buren (ik deed vorig jaar mee, leuk toernooi!) is het speeltempo rapid. Het zou kunnen zijn dat tempo je beter ligt. Je zou je partij van vrijdag kunnen mailen, dan kan ik wel iets zeggen, denk ik.