Intern, Volwassenen

Snelle schaakavond

Er stonden vrijdagavond slechts 6 partijen op het programma van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Vooral door het ontbreken van de Baarnse topschakers werden de meeste partijen tussen de iets mindere schaakgoden vlot afgewikkeld. Wel zat er een onverwacht internationaal tintje aan deze avond.

Doordat de beste Baarnse schakers moesten aantreden tegen En Passant in Bunschoten (4,5 – 3,5 verlies), Marco Meijer was verhinderd en Rob Boss bardienst had, was Jan Timmerman de hoogst genoteerde speler van de ranglijst die in actie kwam in ronde 8 van de interne competitie. Henk Meeuwissen maakte het hem behoorlijk lastig en Timmerman moest diep gaan om een goed strijdplan uit te kunnen voeren. Beslissend in de partij was wel het bijzonder sterk gepositioneerde paard van Timmerman. Daar had Meeuwissen de hele partij last van en daardoor kon hij zijn stelling minder goed ontwikkelen. Timmerman hield goed druk en rondde de partij winnend af.

Voor de enige remise van de avond tekenden Ton Koekkoek en Thijs Michels. Deze schakers speelden echter een bijzonder boeiende en spannende partij rondom Koekkoeks pion op d4. Hoewel Koekkoek een kwaliteit voor kwam, verloor hij wel een (andere) pion. Omdat ze vonden dat deze mooie partij niet beslist mocht worden door foutjes in tijdnood, kwamen beide schakers remise overeen.

Internationale snelheid

Deze avond speelde voor het eerst een Engelse schaker mee. Alan Griffiths – lid van de Nothingham Central Chessclub – is een aantal maanden in Nederland voor werk en probeert zijn schaakkwaliteiten tijdelijk bij de Baarnse Schaakvereniging op peil te houden. Rien van Brummelen was de eerste die de kracht van deze Engelsman mocht ervaren. Dat viel niet mee, want Griffiths bleek een aardig partijtje op het bord te kunnen zetten. Griffiths wist al snel een toren op de 7e rij te krijgen en Van Brummelen kon niet meer onder de druk vandaan komen.
Boris Drost speelde pas zijn eerste partij van het seizoen, maar liet zien het schaken niet verleerd te zijn. Met een sterke en scherpe aanval op de koningsstelling van Izaäk Schipper wist hij te voorkomen dat Schipper kon rokeren. Door een ongelukkige zet van Schipper zette Drost hem pardoes mat en kende deze partij een snel einde.
Nieuwkomer Eble Mink leek zwaar weer tegemoet te gaan toen hij tegen Ger Oldekamp al heel snel een stuk achter kwam te staan. Hij ging echter vol op de aanval, stoomde op met zijn pionnen en creëerde een sterke aanval op de koning van Oldekamp. Deze verdedigde zich met alle macht, maar er kwamen te veel stukken van Mink dreigend steeds dichter bij diens koning. De aanval van Mink bleek niet meer te verdedigen en Oldekamp moest de handdoek in de ring gooien. Dit betekende al de derde overwinning voor deze enthousiaste nieuwkomer.

Martijn Kruiswijk en Bert van Klingeren speelden ook een boeiende partij. Het duurde vrij lang voordat de beslissing viel. Toen Kruiswijk echter in zijn ijver om een belangrijke pion te dekken één van zijn torens van de achterste rij haalde, profiteerde Van Klingeren sterk. Hij sloeg een weliswaar gedekt staande loper, maar terugslaan door Kruiswijk was geen optie omdat daardoor zijn andere ongedekte toren op de achterste rij ook zou vallen. Een fraaie winstpartij voor Van Klingeren.

Alle uitslagen ronde 8:

Meeuwissen – Timmerman      0-1
Griffiths – Van Brummelen      1-0
Oldekamp – Mink                         0-1
Kruiswijk – Van Klingeren       0-1
Koekkoek – Michels                    remise
Schipper – Drost                          0-1

Stand aan kop:

 1. Krishnasing              294
 2. Losekoot                   282
 3. Lensink                      275
 4. Spijkerman               244
 5. Duister                       203
 6. Brantjes                     193
 7. Wiegers                      193
 8. Meijer                         189
 9. Boss                             188
 10. Timmerman             188

 

Vrijdag 23 november spelen zowel Baarn 2 als het viertal vanaf 19.30 uur een thuiswedstrijd. Ook wordt de 9e ronde in de interne competitie gespeeld. Start 19.45 uur. De jeugd begint al om 18.30 uur. Locatie: De Leuning, Oranjestraat8 in Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn vindt u op www.baarnseschaakvereniging.nl

3 comments

 1. Niet alleen een snelle schaakavond, maar ook heel snel een het verslag geplaatst! Leuk om te lezen wat ik gemist heb vrijdag!

 2. niet “Notting Hill Chessclub” maar “Nottingham Central Chess Club”

Comments are closed.