2005

Sensationeel begin PJK

Afgelopen Zaterdag werd de eerste ronde van het persoonlijk jeugdkampioenschap van de SGS gespeeld. De eerste speeldag heeft in de oudste leeftijdsgroep, de A categorie, verrassende uitslagen opgeleverd. Ratingfavorieten Ewoud de Groote en Peter Drost staan in de middenmoot, terwijl de subtoppers het klassement voorlopig aanvoeren.Het PJK wordt dit jaar, net zoals de afgelopen jaren, in Hilversum gehouden. Het toernooi wordt op drie zaterdagen gespeeld: 14, 21 en 28 januari. De winnaar plaatst zich direct voor het NK jeugd. De grote favorieten zijn Ewoud de Groote en Peter Drost. Met een rating van rond de 2100 laten zij de achtervolgers ver achter zich. De overige elf spelers kunnen ook nog wel een behoorlijk potje schaken. Zo doen Sten Goes en Lennart Ootes mee en Ewouds Broer Jesper.

Bizarre gebeurtenissen in de eerste ronde


Om tien uur begon het toernooi dan. Bijna zonder Peter. Vlak voor het begin van de partij kwam hij binnenhollen. De auto wilde niet starten.

De eerste ronde leverde op papier geen interessante duels op. Het ratingverschil was op ieder bord wel ruim 200 ratingpunten. Volgens Ewoud was een partij in de eerste ronde het niet waard om te worden geanalyseerd. Toch moest iedereen nog lang zwoegen. Aan het derde bord viel de eerste beslissing en nog onverwacht ook. Wouter Berkhout speelde goed tegen Sten Goes, toen opeens zijn mobieltje afging. Wedstrijdleider Jarno Witkamp kon echter niks anders doen dan Sten het punt toe te kennen. Voor Wouter was het allemaal erg sneu, te meer omdat hij niet eens wist dat hij een mobieltje bij zich had. Hij wilde ook niet meer verder deelnemen aan het toernooi. Sten stond naar eigen zeggen op het punt remise aan te bieden toen dit voorval zich afspeelde.

Op bord twee is de eerste verrassing van het toernooi een feit als Peter met zwart niet langs Elmer van Veenendaal komt. Het lijkt er zelfs op dat hij in de eindstelling slechter staat, maar zijn tegenstander is tevreden met remise.
Op bord vier weet Jesper met zwart wel te winnen. Amanda Hijweegen is het slachtoffer. Ze wordt uit de opening weggespeeld en belandt in een een hopeloos eindspel.

De laatste partij die dan nog bezig is, is die tussen Ewoud en Kasper Euser. Ewoud heeft wel voordeel, maar het blijft oppassen. In een vlaag van verstandsverbijstering laat Ewoud een toren in staan en komt met lege handen de aula in. Schaken kan zo hard zijn.

Gevecht om leven en dood in de tweede ronde


De tweede ronde begon met de mededeling dat Wouter Berkhout zich had teruggetrokken. De indeling had een nare verrassing in petto: Peter speelde tegen Ewoud. Beiden konden zich eigenlijk al geen puntverlies veroorloven. In ieder geval nog één spannende pot. Minder spannend zou de partij tussen Jesper en Gosse Kaastra worden. Het ratingverschil van dik 600 punten zou er op den duur wel uit moeten komen. Toch moest Jesper flink zweten na een waanzinnig lange termijn stukoffer. Echter, nadat zijn tegenstander een paar keer de juiste voortzetting had gemist, won Jesper met het stuk meer.

In de partij tussen Kasper Euser en Lennart Ootes was de witspeler weer te aardig. Nadat hij tegen Ewoud een stuk had gewonnen, gaf hij er nu één weg. Dit leidde via enkele omwegen tot een nederlaag. Ondertussen speelden Peter en Ewoud remise, waar geen van beiden echt gelukkig mee was. Op het eerste bord voelde Marc Schwartz Sten Goes flink aan de tand. Hoewel hij de hele partij beter stond, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met remise.Uitslagen

StandDe eerste speeldag heeft tot enkele verrassingen geleid. Kunnen Peter en Ewoud nog aanhaken, of blijven ze het hele toernooi achter de feiten aanlopen? Volgende week is in ieder geval de topper tussen Lennart en Jesper, de enige twee die nog de volle 100% hebben. Dat wordt spannend genoeg!—Jesper de Groote