Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Semi-rustig

Semi-rustig


Foto’s Spijkerman

Een ogenschijnlijk rustig avondje. In de derde ronde nog geen partijen met aan elkaar gewaagde tegenstanders. De meeste partijen waren sterk tegen minder sterk. Dat leek een rustige avond te worden, terwijl buiten de wind om het schaakhuis huilde.

Jeugdspeler Bijleveld dreigde Duister op remise te houden. Kok was verrast toen de computer achteraf een mooie winstvariant tevoorschijn toverde. Betere stellingen gingen onderuit.


Breukers – Lambrechts   1-0
In een siciliaan is de theorie al gauw verlaten. Breukers kreeg een sterke aanval. Na scherpe varianten ging de winst naar Breukers.


Schram – Burger   0−1
Na de winst op Duister vorige week gluurden de schakers af en toe nieuwsgierig naar het verloop van deze partij. Ging jeugdspeler Burger die eerste plek kiepen? Schram stond beter met de witte stukken. Stond totdat vergissing en alstublieft. Burger blijft één.


Vermulst – Olthof   0-1
Na een sterke opening van Vermulst met wit slaakte Olthof achter de zwarte stukken diepe zuchten in het middenspel. Poging tot een doorbraak in het midden resulteerde in een pluspion voor zwart. Toen de dames het bord voor gezien hielden en de overige makkers ook van het bord schoven, haalde een zwarte pion door het midden de eindstreep.


Bijleveld – Duister   0−1
De meeste jeugdspelers kiezen op de eerste zet voor een pion op e4. Deze openingsvariant geeft vaak ruimte voor tactische grappen, het gereedschap dat de juist de jeugdige spelers zo sterk maakt. Bijleveld koos met wit voor de Engelse opening (1.c4). Duister verspeelde veel tijd om de witte strategie te weerleggen. Dat lukte niet echt, waardoor Bijleveld beter kwam te staan. Een te haastige vrijpion van Bijleveld gleed uit, waarna de kansen keerden. Een vrijpion voor Duister in een eindspel met beiden twee lopers. Remise gloorde aan de horizon. Duister bleek in het eindspel iets beter te schuiven.

Van Lier – Spijkerman   0−1
Ondanks het verschil in sterkte was het voor Spijkerman een lastige partij schaak tegen Van Lier. De witte stukken van Van Lier drukten zwaar op het donkere hout van Spijkerman. Met een kwaliteitsoffer probeerde Spijkerman de druk weg te nemen. Dat pakte goed uit in het middenspel. In tijdnood een vergissing en Van Lier ziet beslissend materiaal van bord verdwijnen.


Kruiswijk – Krijnen   1−0
In het begin een gelijk opgaande partij met veel druk op de lijnen d en e. Beide partijen gefianchetteerde lopers op de g, die snel afgeruild werden. Krijnen startte sterk met een opkomende pionnenformatie. Na zwaar tactisch geschuif met pionnen wist  Kruiswijk met een dameoffer gevolgd door een paardvork op koning en dame met pionnen beslissend door te breken.


Keijzer – Kok   0−1
Keijzer speelde met wit het London systeem. In plaats van actief spel koos Keijzer voor de verdediging. Kok met zwart was gewaarschuwd. Vorig seizoen ontstond er een dichtgeschoven stelling, waar voor beide spelers geen doorkomen aan was. Daarom zette Kok dit keer een pionnenstorm op de koningsvleugel op. Thuis bleek dat de computer in de storm een fraaie winstvariant zag, die achter het bord niet werd opgemerkt. Toen het strijdtoneel zich verplaatste naar het centrum en nota bene wit het centrum opende, kon de zwarte toren de witte stelling binnendringen. In tijdnood was er voor wit geen houden meer aan.

Uitslagen ronde 3

Schram  -Burger   0−1
Vermulst -Olthof   0−1
Bijleveld -Duister  0−1
Breukers -Lambrechts 1−0
Van Lier -Spijkerman 0−1
Kruiswijk -Krijnen  1−0
Keijzer  -Kok    0−1

Stand na ronde 3

1. Burger     166
2. Olthof     113
3. Breukers    96
4. Duister     95
5. Spijkerman   92
6. Koekkoek    76
7. Schram     69
8. Vermulst    69
9. Kruiswijk    65
10. Van Voorthuizen 58

3 comments

 1. Hoewel ik waarschijnlijk nooit lid zal worden van jullie Baarnse Schaakvereniging omdat ik nogal ver van Baarn woon, wil ik toch kwijt dat ik jullie vereniging en zeker jullie website zeer waardeer. Ik ken geen andere schaakvereniging die elke ronde zo’n leuk verslag schrijft! En door de mooie foto’s zijn verschillende spelers me nader dan menig eigen familielid.

  Ik zal jullie zeker blijven volgen en wens jullie veel succes.

  P.S. Is die Henri Spijkerman lid van de geheime dienst of zo? Ik lees vaak over hem maar hij staat nooit op een foto.

  1. Dank voor je mooie compliment. Henri neemt regelmatig de foto’s. Niemand denkt er dan aan om een foto van hem te nemen. Vrijdagavond zegt Henri nog dat zijn portret te weinig op de website wordt getoond 🙂

 2. Prima verslag, Ed. Je kan het nog. En hoe! Zelfs interregionale belangstelling! Die meneer Vlietstra wil dan wel geen lid worden van Baarn, maar hij moet zeker eens komen kijken naar die spelers die hem zo na staan! Wat mij betreft is hij welkom.

Comments are closed.