Intern, Volwassenen

Schakers knallen het nieuwe jaar in

De zaal van het Rode Kruisgebouw was niet zo goed gevuld als een week eerder bij het Oliebollentoernooi, maar toch was er met 28 spelers sprake van een goede opkomst tijdens de veertiende speelronde van de interne schaakcompetitie. De indeling zorgde voor interessante duels, met zowel in de beker als de interne competitie enkele knallers. Losekoot, Lensink en Brantjes deden de beste zaken.

De eerste knaller van de avond zorgde voor wat wateroverlast in het herentoilet, maar dat deerde de schakers nauwelijks. Zij hadden vooral oog voor het vuurwerk op de schaakborden. Bijvoorbeeld in de topper tussen koploper Pascal Losekoot en clubkampioen Ashley Krishnasing. Losekoot was net wat scherper en profiteerde van onnauwkeurigheden in het spel van Krishnasing. Losekoot won, en blijft dan ook leider in de competitie.

Beker
Zaak dus voor Daan Lensink om in het spoor te blijven. Hij moest het opnemen tegen nummer drie Marco Meijer. Behalve de tweede plaats stond ook de volgende ronde van de bekercompetitie op het spel. Meijer vergat in de opening een zetje, waardoor Lensink een pion kon winnen. Mede door de tegendreigingen van Meijer stelde Lensink dat slaan nog lang uit, maar toen hij op het juiste moment toesloeg was het ook gelijk over.

Dé knaller van de avond was de partij tussen Yme Brantjes en Ed Duister. Beiden storten zich op de aanval en creëerde kansen. In tijdnood werden er wel wat foutjes gemaakt, maar dat maakte het juist spannend. Remise was waarschijnlijk de terechte uitslag geweest, maar Brantjes maneuvreerde in de langste partij van de avond het eindspel naar een overwinning. Brantjes, die stijgt naar de vierde plaats op de ranglijst, is dus ook door naar de volgende bekerronde. Een mogelijke opponent is Vincent Pandelaar. Speciaal voor de bekercompetitie speelt hij een aantal partijen in Baarn. Henri Spijkerman hielde de stelling lang gesloten, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de voormalige bekerkampioen.

Voornemens
Het begin van het nieuwe jaar is voor een aantal mensen de tijd voor goede voornemens. Jan Timmerman zou zich kunnen voornemen niet meer zo vaak in tijdnood te komen. Het heeft hem al heel wat partijen gekost. Ook tegen Werner Raudenbusch was het weer zo ver. In plaats van de laatste zeven zetten stonden er streepjes op zijn notatiebiljet. “Weer tijdnood inderdaad,” beaamde Timmerman, “maar dit keer wel gewonnen!” Kijk, dan is het ook goed natuurlijk. Timmerman handhaaft zich uitstekend in de toptien.

In die toptien vinden we ook Simon van Voorthuizen en Rien van Brummelen terug. Van Brummelen is niet zo van de remises, maar winst zat er niet in. En omdat Van Voorthuizen ook niet zag hoe het verder moest, werd het toch een gelijkspel. Hetzelfde resultaat bereikten Rienk Andriessen en Johan Vermulst. In de kortste partij van de avond werd de vredespijp al snel getekend. De derde remise van de avond kwam op naam van Erik van Lier en Ton Koekkoek. Dat was opvallend omdat Van Lier uitstekend speelde en met een stuk meer regelrecht op weg leek naar een overwinning. Koekkoek loerde echter op een tegenkansje en kreeg die toen hij met zijn beide torens de stelling in kon komen om zo eeuwig schaak af te dwingen. “Een leerzame ervaring,” vond Van Lier.

Knallen
In een paar partijen was er meer sprake van wat knetteren dan knallen. Een of twee pionnetjes verschil die uiteindelijk tot de winst leidde. Bijvoorbeeld bij Thur Breukers tegen Conrad Keizer en bij Rob Boss tegen Thijs Michels. Ook Henk Willemsen was net iets sterker dan Walter Schram.
Henk Meeuwissen speelde op ouderwets sierlijke wijze zijn koningsaanval tegen Ger Oldekamp. Deze aanval kende een knallend einde: mat! “Schitterend gespeeld,” vond Oldekamp, terwijl Meeuwissen nog even liet zien hoe Oldekamp ook in allerlei andere varianten onder de voet gelopen zou zijn. Ook Martijn Kruiswijk knalde er lekker in tegen Isaak Schipper, voor wie alle dreigingen rondom de koning wat te veel werden. Mees Heeringa en Mario Lambrechts speelden allebei op het scherp van de snede. Daarbij had Heeringa het meeste initiatief en zat Lambrechts vooral op het vinkentouw. Maar toen hij de kans kreeg voerde Lambrechts een mooie dubbele aanval uit. Tot stukverlies liet Heeringa het niet eens komen. Hij gaf gelijk op. Met een doffe knal afgelopen.

Uitslagen ronde 14
Krishnasing – Losekoot 0-1
Timmerman – Raudenbusch 1-0
Van Voorthuizen – Van Brummelen remise
Keijzer – Breukers 0-1
Boss – Michels 1-0
Schram – Willemsen 1-0
Koekkoek – Van Lier remise
Heeringa – Lambrechts 0-1
Andriessen – Vermulst remise
Kruiswijk – Schipper 1-0
Oldekamp – Meeuwissen 0-1
Beker
Lensink – Meijer 1-0
Brantjes – Duister 1-0
Pandelaar – Spijkerman 1-0

Stand aan kop
1. Losekoot 557
2. Lensink 539
3. Meijer 426
4. Brantjes 409
5. Duister 387
6. Timmerman 378
7. Krishnasing 367
8. Van Brummelen 353
9. Van Voorthuizen 327
10. Wiegers 312

Vrijdag wordt ronde 15 van de interne competitie gespeeld, vanaf 19.45 uur in Het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6. Het Baarnse Viertal speelt een thuiswedstrijd tegen VOG. De jeugd is vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 06-46078172.

2 comments

  1. Mooi verslag en dat elke week weer. Dank daarvoor.
    1 puntje over de tekst: vrede kun je ook wel roken maar dat slaat dan meer op het uitroken van de tegenstander.
    Derhalve wordt de vredespijp gerookt en wordt de vrede getekend.
    Ik kan het niet laten blijkbaar, sorry.
    Rien

Comments are closed.