Intern, Uncategorized, Volwassenen

Schakers eerste achttal ook intern sterk

Afgelopen vrijdag 7 december zou het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging de derde wedstrijd van het seizoen spelen. Tegenstander Houten zag het gezien de weersomstandigheden niet zitten naar Baarn te komen, zodat de wedstrijd uitgesteld werd. De meeste Baarnse spelers kwamen wel naar De Leuning en lieten zien dat ze kunnen winnen. Meest verrassend was de overwinning van jeugdlid Mees Heeringa op Rob Boss. Ashley Krishnasing blijft aan kop.

Met name vanwege de mogelijke gladheid tijdens de terugreis zagen de schakers van Houten het niet zitten naar Baarn te komen. Na de afgelasting besloten ook de Baarnse spelers Moes, Brantjes en Wiegers thuis te blijven. Zij moeten van buiten Baarn komen. De andere vijf spelers van het eerste achttal deden wel mee aan de interne competitie. Van hen verloor alleen Ed Duister. Hij moest het dan ook opnemen tegen teamgenoot Pascal Losekoot. Deze speelde de Moderne Verdediging (“dat is al best een oude opening”) en daar had Duister geen goed antwoord op. Zijn aanval had te weinig kracht, terwijl Losekoot juist hard toesloeg.

Henri Spijkerman is dit jaar geen basisspeler van het eerste achttal. Hij kent wel een uitstekende start van het seizoen. Als nummer drie na negen ronden mocht hij het opnemen tegen koploper Ashley Krishnasing. Spijkerman bracht een leuke truc in de stelling, maar Krishnasing had het door en wist met een dreigend aftrekschaak de partij in zijn voordeel te beslissen. Hoewel Daan Lensink niet geheel tevreden was met zijn eigen spel won hij wel van Jan Timmerman. Wellicht dat de laatste enigszins afgeleid was doordat hij tijdens de partij een prijs overhandigd kreeg. Vorig seizoen was Timmerman namelijk de beste speler met een rating tot 1500 en vorige week was hij niet aanwezig bij de algemene vergadering om de bijbehorende prijs in ontvangst te nemen.

De laatste achttalspeler die in actie kwam was Marco Meijer. Hij nam het voor de bekercompetitie op tegen Rienk Andriessen. Het was niet voor het eerst dat beiden in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld werden. Meijer kwam goed uit de startblokken, maar toen de koningsaanval niet gelijk tot mat leidde, stond hij gewoon een pion achter. Wellicht dat Andriessen met deze vrijpion een opmars had kunnen beginnen. Nu concentreerde hij zich meer op de verdediging, waarna de koningsaanval van Meijer alsnog doorsloeg.

Blunderpartij

Na enkele zetten verloor Mees Heeringa al een pion en zijn recht op rokade nadat Rob Boss met een bekend trucje op f2 had geslagen. Zijn stelling leek al snel hopeloos. “Ik zou hebben opgegeven,” verklaarde Boss na afloop. Maar Heeringa speelde door. Van beide kanten volgde er nog meerdere fouten. Een echte blunderpartij vond Boss daarom. En dan is het vaak degene die de laatste fout maakt die verliest. Dat was Boss in dit geval. Het eindspel speelde Heeringa netjes uit. Voor hem een mooi resultaat tegen een toptienspeler.

Eble Mink kwam stukverlies tegen Werner Raudenbusch niet te boven. Ger Oldekamp en Rien van Brummelen speelden lang door, maar dat leidde niet tot winst. Vooral Oldekamp was daar best tevreden mee. Peter Vegter kwam naar eigen zeggen goed uit de opening, maar Erik van Lier beheerste het middenspel en won. Johan Vermulst won ergens een pionnetje tegen Ton Koekkoek en dat bleek in het eindspel beslissend.

 

Uitslagen ronde 10

Spijkerman – Krishnasing             0−1
Timmerman – Lensink                   0−1
Duister – Losekoot                          0−1
Heeringa – Boss                                1−0
Andriessen – Meijer                       0−1
Mink – Raudenbusch                     0−1
Oldekamp – Van Brummelen     ½−½
Vermulst – Koekkoek                    1−0
Van Lier – Vegter                             1−0

Stand aan kop

1     Krishnasing    393,0
2     Losekoot         388,0
3     Lensink            321,0
4     Spijkerman    278,0
5     Brantjes          262,0
6     Griffiths           250,0
7     Meijer              223,0
8     Boss                  218,0
9     Timmerman   217,0
10  Wiegers           210,0

Vrijdag wordt vanaf 19.45 uur de elfde ronde in de interne competitie gespeeld. Speellocatie is De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd heeft les vanaf 18.30 en speelt daarna onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl . U kunt ook bellen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605.

 

1 comment

  1. Met linkjes bij de ranglijst, het wordt steeds mooier 🙂 Leuk verslag Marco. De “Modern” (ook wel Robatsch) – 1.e4 g6 – is sinds de jaren 60/70 bekend onder die naam. Een aardige introductie kan je krijgen op http://www.chess.com/article/view/the-modern-defense. Het lijkt op een Pirc (1.e4 d6 2.d4 Pf6, gevolgd door …g6), maar zwart wacht met het ontwikkelen van het g8-paard.

    De partij is trouwens “featured” in de partij van de week (27).

Comments are closed.