2009

Schakers Baarns viertal geven niet thuis

De enigszins misleidende titel van dit artikel duidt op drie van de spelers van het seniorenviertal van de Baarnse Schaakvereniging. Afgelopen donderdag wonnen zij de belangrijke uitwedstrijd tegen ’s Graveland 2, maar vrijdag waren ze kennelijk nog in een overwinningsroes om goed te kunnen presteren.In de 24e ronde van de interne competitie bond dit drietal de strijd aan tegen Arthur Vlug, Rien van Brummelen en Rienk Andriessen. Ton Koekkoek opende tegen Vlug heel slecht, kwam niet meer onder de druk uit en verloor kansloos. Rob Boss kwam ook niet best uit de opening in zijn partij tegen Van Brummelen. Dat kostte hem een stuk en Van Brummelen bleef de druk goed opvoeren, zodat Boss met lege handen achterbleef. Ook Geertièn de Vries opende niet ideaal tegen de sterk spelende Andriessen. In het middenspel nam Andriessen het initiatief helemaal over en speelde knap naar een overwinning. Kennelijk waren deze viertalspelers nog in de euforie van de met enig geluk tot stand gekomen overwinning tegen ’s Graveland 2, de avond ervoor, die hen naar de koppositie van de 1ste klasse A had gevoerd. Dat mag een keer, maar a.s. vrijdag moeten ze er toch weer staan.

Pionneneindspelen
Bij de andere partijen heerste meer spanning. Bert van Klingeren bood heel goed partij aan Henri Spijkerman. Kwam zelfs goed terug van een achterstand van twee pionnen, maar in het eindspel vond Spijkerman nog een opening voor zijn pionnen die tot winst leidde.
Werner Raudenbusch speelde zeer aanvallend tegen Thijs Michels en kwam op een gegeven moment liefst vier pionnen voor, waar hij wel een stuk voor had moeten inleveren. Raudenbusch voerde de druk met zijn pionnen op en Michels bleef goed en geconcentreerd verdedigen, maar kon op het eind die pionnen niet meer tegenhouden.
Henk Meeuwissen speelde ook aanvallend tegen Conrad Keijzer. Laatstgenoemde had zijn verdediging echter goed op orde en Meeuwissen kwam er niet door. Toen Keijzer knap een toren wist te winnen, waren de kansen voor Meeuwissen verkeken. Paul Evers won in het middenspel een stuk van Peter Vegter en speelde daarna gecontroleerd naar winst.
Reinier Schaap en Johan Vermulst zijn altijd aan elkaar gewaagd. Ook nu werd het weer een gelijkopgaande strijd, die tot een eindspel leidde met evenveel pionnen en een paard tegen een loper. Normaliter zijn de winstkansen met een paard groter, maar tegen de dit jaar in grote vorm verkerende Vermulst kreeg het paard van Schaap geen kans. Schaap had te veel pionnen op de witte velden en daar kon Vermulst uiteindelijk met zijn witte loper van profiteren.

Uitslagen van de 24e ronde
Uitslagen

Koekkoek – Vlug		        0-1
Van Klingeren – Spijkerman	0-1
Raudenbusch – Michels		1-0
Van Brummelen – Boss		1-0
De Vries – Andriessen		0-1
Keijzer – Meeuwissen		1-0
Evers – Vegter			1-0
Schaap – Vermulst		0-1

Tussenstand na de 24e ronde
Stand

1.	Losekoot	953
2.	Moes		932
3.	Vlug		875
4.	Brantjes	830
5.	Meijer		791
6.	Lensink		745
7.	Van Voorthuizen	742
8.	Krishnasing	706
9.	Overbeek	696
10.	Spijkerman	695

Vrijdag wordt vanaf 19.45 uur de 25e ronde van de interne seniorencompetitie gespeeld. De jeugd begint al om 18.30 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn. Het Baarnse seniorenviertal speelt dan uit tegen Hoevelaken 2. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek (tel. 06 46078172), jeugdleider Pascal Losekoot (tel.035-6012745), en via www.baarnseschaakvereniging.nl

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is wel op Goede Vrijdag 2 april gratis schaken voor huisschakers in De Leuning. Vanaf 19.45 uur is iedereen die bekend is met het schaakspel welkom en om 20.00 uur kan begonnen worden. Een gratis consumptie hoort er ook bij.
—Ton Koekkoek