Extern, Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schakers Baarn 2 verlaten 2e klasse SGS op teleurstellende wijze

Schakers Baarn 2 verlaten 2e klasse SGS op teleurstellende wijze

Afgelopen vrijdag was bij aanvang van de laatste competitiewedstrijd van het seizoen al duidelijk dat Baarn 2 gedegradeerd was. De enige degradatieconcurrent – DBC 2 – had eerder zijn laatste duel in de 2e klasse van de SGS gewonnen en was niet meer te achterhalen. Er werd ook voor de interne competitie gespeeld.

Die laatste wedstrijd – tegen Hoevelaken 3 – ging dus eigenlijk om des Keizers baard. Maar toch wilden de Baarnse schakers nog zorgen voor een waardig afscheid van de 2e klasse. Tegenstander Hoevelaken kon maar zes spelers op de been brengen, dus begon Baarn 2 al met een riante 2-0 voorsprong, en kwamen de borden 2 en 3 niet in actie.
De wedstrijd begon hoopvol voor Baarn, omdat invaller Werner Raudenbusch op bord 8 al snel profiteerde op een foutieve reactie op zijn opening. In het middenspel leidde dat tot stukwinst en uiteindelijk tot opgave van mw. Van de Velde. Maar daarna ging het toch weer fout voor Baarn 2. Het was weer hetzelfde liedje als bijna het hele seizoen. Sterke tegenstanders met een meestal veel hogere rating en net niet dat kleine beetje geluk.
Captain Rien van Brummelen speelde op bord 5 met zwart zijn favoriete Scandinavische opening, maar het vervolg was niet goed. Hoevelaker Daan van Pel zette veel druk op de Koningsvleugel van Van Brummelen en daar kwam laatstgenoemde niet meer onderuit. Ton Koekkoek kwam op bord 7 na pionverlies ook steeds meer onder druk en moest tegen Henry van den Bor de handdoek in de ring gooien. Rob Boss speelde op bord 6 tegen de teamleider van Hoevelaken, Arco Floor. Boss speelde zeer opportunistisch en offerde al in de 11e zet een loper voor een mataanval. Helaas ging het niet mat en moest hij met een stuk minder verder. Ondanks lang verzet moest hij dit toch opgeven. Baarns bord 1 speler, David Knight, kreeg een dermate zware Koningsaanval te verduren, dat hij Martin Veldhuizen uiteindelijk niet tegen kon houden en moest feliciteren. Thur Breukers speelde op bord 4 een scherpe partij tegen Gerben van Pel met wederzijds verrassende aanvallen. Ook deze Van Pel trok echter aan het langste eind. Einduitslag dus 5-3 in het voordeel van Hoevelaken 3. Een teleurstellend einde van het verblijf in de 2e klasse van de SGS.

Interne competitie
Voor de interne competitie werd ronde 31 gespeeld. Omdat ze niet in actie hoefden te komen voor Baarn 2 speelden Jan Timmerman en Henri Spijkerman intern tegen elkaar. Beiden weken af van de bekende openingssystemen. Na het scherpe openingsspel deed Timmerman een minder nauwkeurige zet, waardoor Spijkerman het initiatief kreeg en de partij naar winst wist uit te schuiven. Koploper Ashley Krishnasing zette met wit een scherpe stelling op het bord, maar Daan Lensink verdedigde goed, zodat Krishnasing er niet door kon komen. Remise.

KhalBranNelly Khalioullina heeft inmiddels getoond dat ze haar mannetje staat op het schaakbord, maar in Yme Brantjes (nummer 2 op de ranglijst) trof ze wel een erg sterke tegenstander. Khalioullina zette haar stukken in de opening iets te passief neer en Brantjes kon daardoor actief spel ontwikkelen. Hij won eerst een pion, en even later een kwaliteit. Dat bleek voldoende voor de winst.
Ook Suzan Roothaan trof een sterke tegenstander. Ed Duister nam na de opening al snel het initiatief, maar blunderde daarna een kwaliteit van het bord. Jammer dat Roothaan dit voordeel niet kon uitbuiten. Door enkele onnauwkeurige zetten, won Duister enkele pionnen, die de partij in zijn voordeel beslisten.
Frits Kok en Bert van Klingeren schoven de stelling dicht. Voor beiden geen doorkomen aan zonder grote risico’s, dus kwamen deze heren remise overeen.
Thijs Michels won eindelijk weer een partij en bracht nieuw lid Hens Albarda meteen zijn eerste nederlaag toe. Conrad Keijzer bleek in zijn partij tegen Henk Meeuwissen de sterkste. Izaäk Schipper doorzag alle plannetjes van Eble Mink, liet zijn eigen spel daar niet onder lijden, en speelde keurig naar winst. Ook nieuwkomer André van der Braak speelde weer sterk. Reinier Schaap moest hem feliciteren met zijn derde overwinning.

Uitslagen ronde 31:
Krishnasing – Lensink		remise
Khalioullina – Brantjes		0-1
Timmerman – Spijkerman	    0-1
Roothaan – Duister		0-1
Kok - Van Klingeren		remise
Michels – Albarda		1−0
Keijzer - Meeuwissen		1−0
Schipper - Mink			1−0
Van der Braak - Schaap		1−0

Stand aan kop:
1. Krishnasing	1246
2. Brantjes	1007
3. Losekoot	990
4. Lensink	833
5. Meijer	830
6. Knight	828
7. Wiegers	776
8. Spijkerman	754
9. Duister	713
10. Breukers	626

Vrijdag 29 mei wordt vanaf 19.45 uur ronde 32 van de interne competitie gespeeld in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.

6 comments

 1. Zelf spelen in het 2e en dan ook nog de interne competitie bijhouden ook. Indrukwekkend Ton! Maar gaat dat niet een beetje ten koste van het eigen spel?

  Hoe dan ook, prachtverslag! 🙂

  1. Ja, dat is dit seizoen wel heel duidelijk gebleken! Hoewel ik dit keer wel veel steun heb gehad van Ed m.b.t. de IC (waarvoor ook dank, Ed!). Maar die combinatie is inderdaad wel ‘killing’. Ik denk dat ik maar stop. Weet nog niet met welke activiteit:(

 2. Aha, ik zie dat iemand een foto heeft toegevoegd aan mijn artikel. Dat is dan dus iemand die voortaan ook verslagen wil maken! Nu moet die persoon zich alleen nog even bekend maken…

 3. Mooie foto’s! Vooral de eerste is erg scherp ingezoomd op de Hoevelaakse schaakster en Werner.

Comments are closed.