Intern, Volwassenen

Schaken tot het bittere eind

Liefst 10 partijen werden afgelopen vrijdag gespeeld voor de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. De doorstromende jeugd liet zien dat ze zeker wel iets te zoeken hebben tussen de senioren. Ton Koekkoek verraste Rob Boss. En dankzij het caféschaaktoernooi van vorige week gegrepen, deed Adem Özdemir zijn eerste stappen op een Baarn schaakbord.

Van crisis of komkommertijd is bij de Baarnse Schaakvereniging niets te merken. Vrijdag was weer een gezellige en druk bezette clubavond in De Leuning met veel strijd en nieuwe aanwas. Deze relatief kleine vereniging (circa 75 leden) timmert behoorlijk aan de weg. Thema-avonden, die in het teken staan van een bepaalde schaakopening genoemd naar een land of streek, met speciale hapjes en drankjes, en het onlangs bij café Prins Hendrik georganiseerde ‘Eerste Baarnse Caféschaaktoernooi’ zijn maar enkele van de vele activiteiten die deze vereniging organiseert. Voor de clubavond van a.s. vrijdag hebben ze Erika Sziva, grootmeester en meervoudig dameskampioen, gecharterd die een bijzondere lezing in en over schaaktechnieken zal geven, en ook op de naderende Kroningsdag zullen de Baarnse schakers acte de présence geven in de Laanstraat.

Nieuwe aanwas

Geen wonder dat Adem Özdemir de stoute schoenen had aangetrokken en afgelopen vrijdag voor het eerst in de serieuze schaakwereld stapte. Hij speelde een alleszins verdienstelijke partij tegen Erik van Lier, maar kwam tegen de meer ervaren Van Lier nog wat tekort. Toch lijkt er wel muziek te zitten in de schaakcapaciteiten van Özdemir. Ook is de Baarnse Schaakvereniging bezig om enkele van zijn eigen jeugdleden door te laten stromen naar de seniorenafdeling. Dat er talentvolle jeugd bij deze vereniging zit, is al vaker gebleken. Mees Heeringa (17 jaar oud) is al sinds vorig seizoen actief bij de senioren en doet dat bijzonder goed. Sam van Elsloo (15) en Menno Muller (14) doen nog maar sinds kort mee, maar lieten al zien dat ze talent genoeg hebben.

Jeugd en bitter eindspel

Mees Heeringa speelde een knappe partij tegen Bert van Klingeren en dat resulteerde in een eindspel met loper (Heeringa) tegen paard. Aangezien Heeringa zijn pionnen op de goede velden voor zijn loper kon houden, had hij meer bewegingsvrijheid voor zijn Koning. Van Klingeren zette echter ook zijn beste eentje voor, maar gebruikte meer tijd. Van Klingeren ging door tot het bittere einde, maar ging uiteindelijk door zijn vlag terwijl de partij eigenlijk nog niet beslist was.

Menno Muller speelde een knappe partij tegen Isaac Schipper. Lang ging het gelijk op, maar de jeugdspeler wist toch door te drukken naar een gewonnen eindspel. Sam van Elsloo leek kansloos ten onder te gaan tegen Walter Schram. Hij had wel veel pionnen van Schram afgepakt, maar dat was ten koste van enkele stukken gegaan. Toch bepaalde Van Elsloo het eindspel door een bijna perfect uitgespeelde mataanval. Helaas voor hem kwam hij net één tempo tekort en kon Schram alsnog de winst pakken. Ook dat is bitter!

Verrassingsaanval

Rienk Andriessen en Martijn Kruiswijk speelden aanvankelijk een vrijwel gelijkopgaande partij. Maar toen Kruiswijk iets meer ging aandringen, zag Andriessen kansen voor een verrassingsaanval via de h-lijn. Dat bleek een gouden greep en Andriessen pakte de winst.

Ton Koekkoek kwam steeds meer onder druk te staan in zijn partij tegen Rob Boss. Ook hij besliste de partij echter in zijn voordeel door plotseling via de h-lijn een niet te stuiten tegenaanval te openen. Werner Raudenbusch nam al snel het initiatief in zijn partij tegen Rien van Brummelen. Laatstgenoemde werd gedwongen met zijn Koning te gaan ‘wandelen’ naar het midden van het bord en dat is meestal geen goed teken. Van Brummelen moest het punt dan ook aan Raudenbusch laten.

Strijd om koppositie

Omdat koploper Ashley Krishnasing tegen Daan Lensink niet verder kwam dan remise, slonk zijn voorsprong op nummer 2, Pascal Losekoot, tot slechts 24 punten. Losekoot won in de langste partij van de avond van Marco Meijer, mede door een ‘zelfvork’, zoals Meijer dat noemde. Nummer 3, Yme Brantjes, won in een mooie loperpartij van Geertièn de Vries, maar staat op grote afstand van de koplopers.

Alle uitslagen ronde 27:

Lensink – Krishnasing                          remise

Meijer – Losekoot                                0-1

De Vries – Brantjes                             0-1

Heeringa – Van Klingeren                    1-0

Van Brummelen – Raudenbusch           0-1

Boss – Koekkoek                                 0-1

Andriessen – Kruiswijk                         1-0

Schram – Van Elsloo                            1-0

Schipper – Muller                                 0-1

Özdemir – Van Lier                             0-1

Stand aan kop:

 1. Krishnasing      1074
 2. Losekoot          1050
 3. Brantjes           806
 4. Lensink            800
 5. Spijkerman       708
 6. Wiegers           692
 7. Duister             634
 8. Timmerman      622
 9. Meijer              606
 10. Breukers          561

3 comments

 1. Zo zie je maar weer, je kunt ook geen avond missen…. Dank voor het mooie en snelle verslag Ton!

 2. Klopt helemaal, Henri. Te meer daar er diverse partijen zijn gespeeld die een gooi doen naar de ‘Partij van de week’! Mijn sollicitatie krijg je in elk geval.

 3. Ik vind het echt een prachtverslag Ton, met een mooie beschouwende inleiding met mooie reclame voor onze vereniging!

Comments are closed.