Extern, Volwassenen

Schaakviertal grijpt laatste kans

Vrijdagavond 20 april speelde het viertal van de Baarnse Schaakvereniging zijn één na laatste wedstrijd van het seizoen in de Kampioensgroep van de regionale schaakbond SGS. Winst was de opdracht, verlies zou degradatie wel erg dichtbij brengen. Tegenstander Leusden – ook nog niet helemaal veilig – stuurde een sterk team naar De Leuning in Baarn om de strijd stevig aan te gaan.

Het team van Leusden zette liefst drie eerste achttalspelers in, die enkele weken geleden nog voor een gelijkspel zorgden in de topper tegen het eerste achttal van Baarn. Baarn speelt doorgaans nooit met spelers uit het eerste achttal, maar dit keer werd het gevoelige gemis van  topscorer Geertièn de Vries opgevangen door invaller Ed Duister, vaste kracht van het achttal. Hij mocht op bord 1 de strijd aanbinden tegen Ronald Staal, beiden met een rating van meer dan 1700. Dat werd een spannend gevecht, dat eindigde in een eindspel met dames. Duister leek een licht voordeel te hebben, maar zag geen echte winstkansen en ze kwamen remise overeen. Daar was Duister niet ontevreden mee, omdat hij juist deze tegenstander ook al had getroffen in de eerdere wedstrijd van de achttallen en toen had Duister verloren.

In de tussentijd had Rob Boss op bord 2 echter al verloren van Gert-Jan Fröberg. In het middenspel sloeg hij een pion op incorrecte manier terug, waardoor Fröberg te veel spel kreeg en het niet meer uit handen gaf. Geen schande voor Boss, die bijna 200 ratingpunten minder heeft.

Intussen had Ton Koekkoek wel een keurige overwinning geboekt tegen René Scholte op bord4. Indeze vrijwel gelijkwaardige partij won Koekkoek in het middenspel een centrumpion en kreeg wat meer aanvalsruimte. Zijn tegenstander uit Leusden plaatste echter een venijnige tegenaanval met behulp van een lastig paard. Koekkoek verdedigde secuur en toen Scholte een tussenschaakje over het hoofd zag, kostte hem dat zijn paard en de partij.

 Bij een gelijke stand van 1,5 – 1,5 werd de partij op bord 3 dus beslissend voor het resultaat van de match. Rien van Brummelen (rating 1442) had het daar niet eenvoudig tegen Peter Weijgertze (1697). Van Brummelen stond lange tijd een pion achter, maar in het eindspel had hij twee vrijpionnen met serieuze dreiging van promotie. Hij raakte helaas de belangrijkste pion kwijt en het resterende toreneindspel leidde duidelijk tot remise. Toch een knap resultaat van Van Brummelen gelet op het ratingverschil.

Het Baarns viertal mag niet ontevreden zijn met het 2 – 2 gelijkspel tegen Leusden. Een punt erbij betekent dat de Baarnaars nog steeds twee andere teams (Nijkerk en Hoevelaken) onder zich hebben op de ranglijst. Behoud in de Kampioensklasse is dus nog mogelijk. Op 10 mei volgt de laatste wedstrijd in Hilversum tegen HSG.

1 comment

  1. Ondanks dat sommige tegenstanders in deze Kampioensklasse een zeer hoge rating hebben weet het viertal met Ton, Rob, Geertièn en van Brummelen zich redelijk staande te houden en dat is op zich al zelf een pluim waard. Nog één wedstrijd tegen HSG 1 dat op 2de plaatst staat met een gemiddelde rating van bijna 1700 en misschien weet onze Ton Koekoek te winnen van zijn naamgenoot Martin Koekoek(1670) als die zijn tegenstander wordt, we zullen zien, in ieder geval veel succes toegewenst voor dit team.

    Jos

Comments are closed.