Intern, Uncategorized, Volwassenen

Schaakvereniging staat stil bij overlijden erelid Jan Overbeek

Jan tijdens het Oliebollentoernooi op 30-12-2011
Jan tijdens het Oliebollentoernooi op 30-12-2011

Afgelopen vrijdag stond de Baarnse Schaakvereniging tijdens de clubavond uitgebreid stil bij het overlijden van erelid Jan Overbeek. Er werd ook nog gewoon geschaakt.

Het bericht dat erelid Jan Overbeek op woensdag 5 november was overleden, kwam hard aan voor de leden van de Baarnse Schaakvereniging. Voorzitter Martijn Kruiswijk hield een korte toespraak, waarna hij de aanwezigen vroeg een minuut stilte te betrachten. Nu is schaken per definitie een stille sport, maar deze minuut stilte was indrukwekkend lang. Bij een foto van Jan kon vervolgens een condoleancekaart worden getekend door leden en oud-leden. Alvorens over te gaan tot de orde van de dag werd nog voldoende tijd ingeruimd om emoties te delen en herinneringen op te halen.
Jan Overbeek heeft veel voor de Baarnse Schaakvereniging betekend. Allereerst was hij een goed schaker en speelde dus altijd op de hogere borden in het eerste achttal. Zijn kennis kon hij ook goed overbrengen en hij heeft vele jeugdleden de beginselen van de edele schaaksport bijgebracht. Hij is vele jaren actief geweest als bestuurslid. Eerst als jeugdleider, later als secretaris en de laatste jaren als penningmeester. Als er activiteiten georganiseerd moesten worden, stond hij altijd vooraan. Of dat nu een jeugdtoernooi was, een stand bemensen tijdens Koninginnedag of het organiseren van een jubileumactiviteit, hij was er altijd bij. De laatste activiteit van Jan Overbeek voor de club was typerend voor hem: deelname aan het Cultureel Festival op zaterdag 1 september 2012, zijn verjaardag. Daarna openbaarde zich helaas een ernstige ziekte. Hij is 32 jaar lid geweest van ‘zijn cluppie’. Niet voor niets is Overbeek vorig jaar nog tot erelid van de schaakclub benoemd. Er gaan al geruchten dat de Baarnse Schaakvereniging een jaarlijks terugkerend toernooi gaat organiseren: de Jan Overbeek Cup. Dat zou een mooi en volkomen terecht gebaar zijn voor deze schaker, die meer dan drie decennia lang ziel en zaligheid in die vereniging heeft gestoken.

Interne competitie
Later op de avond werd toch nog gespeeld voor de achtste ronde van de interne competitie, waarbij de speelduur van de meeste partijen iets moest worden ingekort. Dat leidde tot enkele verrassende resultaten. Zo won Martijn Kruiswijk van Rien van Brummelen, waardoor Kruiswijk zelfs knap in de toptien is beland. Ook de overwinning van Nelly Khalioullina op Rob Boss mag een verrassing genoemd worden. De andere dame van de schaakvereniging zorgde tegen Geertièn met knap tegenspel voor de langste partij van de avond. Ze trok toch aan het kortste eind.

Alle uitslagen ronde 8:

Meijer – Krishnasing        0-1
Brantjes – Wiegers          1-0
Koekkoek – Duister          0-1
Van Brummelen – Kruiswijk 0-1
Khalioullina – Boss         1-0
Roothaan – De Vries         0-1
Van Klingeren – Michels     remise
Lambrechts – Van Lier       1-0
Mink – Keijzer              0-1
Schipper – Andriessen       0-1
Vermulst – Bunschoten       0-1

Stand aan kop:
1. Krishnasing   324
2. Brantjes      263
3. Lensink       262
4. Losekoot      244
5. Duister       218
6. Meijer        212
7. Wiegers       198
8. Van Schaik    197
9. Kruiswijk     194
10.Spijkerman   176

Vrijdag speelt Baarn 2 vanaf 19.30 uur thuis tegen Leusden 1.

1 comment

  1. Mooi stukje Ton; ik deel dit volkomen met je!

Comments are closed.