Intern

Schaakstrijd super spannend

Met nog één ronde te spelen blijft de interne schaakcompetitie super IMG_0362spannend. De beide kanshebbers op de titel wisten vrijdag niet te winnen. Pascal Losekoot kwam goed weg met remise tegen Marco Meijer. Ashley Krishnasing ging onderuit tegen Jan Overbeek en heeft nu nog een minimale voorsprong op Losekoot. De laatste ronde zal de beslissing brengen.

Ashley Krishnasing gaat al bijna het hele seizoen aan de leiding van de interne ranglijst. Pas in ronde 20 verloor hij zijn eerste partij.  Tegenstander was toen Jan Overbeek, ook weer de opponent in ronde 34. Krishnasing kwam goed uit de opening, maar was waarschijnlijk in het middenspel iets te gretig. Overbeek behield goed het overzicht, ondanks zijn grote tijdnood. Bij de tijdcontrole bleek dat Overbeek precies genoeg zetten had gedaan. Zijn volgende zet maakte de partij in één klap uit. Krishnasing zou mat niet meer kunnen voorkomen. Een grote tegenslag voor de koploper, die drie ronden eerder ook al had verloren van concurrent Losekoot.

 

Pascal Losekoot zou bij winst de nieuwe leider worden, maar kon niet volledig profiteren van de misstap van Krishnasing. Losekoot nam het op tegen Marco Meijer, die vorige week de bekerfinale nog kansloos verloor van Krishnasing. Dit keer bleef Meijer beter overeind. Hij kon de aanval van Losekoot goed pareren, en na een torenmanoeuvre bleken de stukken van Losekoot wat onhandig te staan. Om de stelling niet nog verder te verzwakken, liet hij zelfs zijn dame insluiten. Meijer leek op de overwinning af te gaan, maar in tijdnood had Losekoot nog een mooie truc waardoor hij de dame terugwon en remise afdwong.

 

Dit betekent dat Krishnasing nog steeds aan de leiding gaat. De achterstand van Losekoot is teruggebracht tot 6 punten. De laatste ronde moet dus de beslissing brengen. Een overwinning tegen een speler uit de toptien levert 50 tot 60 punten op, een remise de helft. Bij winst is Krishnasing de nieuwe clubkampioen.

 

Voor de derde plaats komen nog drie spelers in aanmerking. Overbeek heeft met zijn overwinning die positie weten te behouden. Zijn achtervolgers wonnen echter ook. Yme Brantjes kon in zijn partij tegen Ed Duister tot een fraai mat combineren. Daan Lensink had wat meer moeite met Henri Spijkerman, maar kon aan het eind van de avond toch ook een winstpartij laten bijschrijven. De toptien staat verder wel vast.

 

Remise?

Juist daaronder speelden Rien van Brummelen en Jan Timmerman tegen elkaar. Alle pionnen bleven op het bord en werden tegen elkaar aan geschoven. En was geen doorkomen aan, waarop Van Brummelen remise voorstelde. “Daar houd ik niet zo van,” was de reactie van Timmerman. “Ik ook niet,” verklaarde Van Brummelen, waarvan bekend is dat hij bijna nooit remise speelt. Er werd nog even door geploeterd, maar dat veranderde niets aan de situatie.

Conrad Keijzer en Thijs Michels hadden er minder moeite mee de punten te delen. Rienk Andriessen speelde zelfs zijn vierde remise op rij. De partij tegen Peter Vegter was materieel voortdurend in evenwicht. Het toreneindspel was uiteindelijk zelfs gunstiger voor Vegter, maar remise was de terechte uitslag.

 

Ratingklassementen

In de verschillende ratingklassementen lijken de kaarten wel geschud. Timmerman leidt het klassement tot rating 1500. In de achtervolging is Geertièn de Vries is op gelijke hoogte gekomen met Rien van Brummelen. De Vries won van Bert van Klingeren die achteraf toe gaf meerdere fouten gemaakt te hebben. Daarachter staat Ton Koekkoek die lekker kon aanvallen tegen Johan Vermulst.

In het klassement tot rating 1400 is Keijzer na deze ronde niet meer te achterhalen. Zelf speelde hij dus remise, terwijl achtervolger Ger Oldekamp verloor van Mees Heeringa. Erik van Lier won wel, van Martijn Kruiswijk. Deze spelers hebben vrijwel gelijke rating en ontlopen elkaar ook weinig op de ranglijst.

 

 

Uitslagen ronde 34

Overbeek – Krishnasing                1−0

Meijer – Losekoot                           ½−½

Brantjes – Duister                            1−0

Lensink – Spijkerman                     1−0

Van Brummelen – Timmerman ½−½

De Vries – Van Klingeren              1−0

Koekkoek – Vermulst                    1−0

Keijzer – Michels                              ½−½

Van Lier – Kruiswijk                         1−0

Heeringa – Oldekamp                    1−0

Vegter – Andriessen                      ½−½

 

Stand aan kop

1       Krishnasing     1261,0

2       Losekoot         1255,0

3       Overbeek       1047,0

4       Brantjes           1032,0

5       Lensink            1017,0

6       Wiegers           871,0

7       Meijer              815,0

8       Duister             787,0

9       Spijkerman     768,0

10     Boss                  741,0

 

Vrijdag is dus de laatste ronde van de interne competitie. Zoals altijd wordt gespeeld in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. De partijen worden gespeeld vanaf 19.45 uur. Ook de jeugd heeft de laatste clubavond, vanaf 18.30 uur.