Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Schaakkampioenen houden stand

Schaakkampioenen houden stand

Baarns clubkampioen Ed Duister kende een moeilijke start, maar sloot vrijdagavond weer aan bij de top. Rogier Burger, jeugdclubkampioen, hield knap stand tegen de sterke Henri Spijkerman.

Verslag: Ton Koekkoek. Foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

In ronde 7 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging vond de eerste confrontatie plaats tussen de op papier sterkste spelers, clubkampioen Ed Duister en Dirk Jan Olthof. Duister was door twee nederlagen wat weggezakt, dus mocht niet verliezen om aansluiting te behouden met de top. Olthof koos met zwart voor een zijvariant tegen de Spaanse opening van Duister. Vanuit de opening beheerste Duister met twee pionnen het centrum. Nadat Duister de verkeerde centrumpion doorschoof, gaf Olthof het loperpaar op met één paard aan de rand van het bord. In deze naar winst ruikende stelling miste Duister een sterke voortzetting en liet de overmacht van zijn stelling zelfs wegglippen. Olthof profiteerde niet, verspeelde een kwaliteit, waarna Duister een winnend eindspel inging. Olthof had wat compensatie met een ver opgerukte vrijpion en meer tijd op de klok. In tijdnood verdedigde Duister de opgerukte pion grandioos verkeerd. Olthof zag de winnende variant niet, waarna Duister de partij toch naar winst uitspeelde en aansluiting bij de top blijft houden. Jeugdclubkampioen Rogier Burger blijft hem echter nog voor door een knappe remise tegen Henri Spijkerman. In die partij draaide het allemaal om de zwarte geïsoleerde pion op d5. Spijkerman zette alle stukken in om die te veroveren, Burger probeerde hem met alle macht te verdedigen. Juist toen de pion eindelijk van het bord zou gaan, offerde Burger een paard tegen twee pionnen voor tegenspel. Spijkerman speelde het resterende eindspel niet goed uit en de heren besloten in tijdnood uiteindelijk tot remise.

Knap verdedigd door jeugdclubkampioen

Rob Boss begon met wit Ton Koekkoek al direct na de opening onder druk te zetten. Deze moest goed bij de les blijven, en bood noodgedwongen zijn dame voor afruil aan. Boss ruilde niet, had dat beter wel kunnen doen, want nu kon Koekkoeks dame zelfs gevaarlijk worden. Dankzij een pionnenruil kon Koekkoek eindelijk zijn witte loper in het spel brengen. Hij sloeg daar pion h3 mee en vervolgens lag de hele koningsstelling van Boss open. Drie zetten later stond Boss mat.

De partij tussen Jan Timmerman (wit) en Henk Willemsen was eigenlijk al beslist bij zet 6 toen wit een pion kon pakken en een verzwakking van de verdediging ontstond (zwart kon niet meer rokeren). Timmerman koos er voor om het voordeel te verzilveren door zoveel mogelijk af te ruilen, totdat een gewonnen eindspel ontstond. Willemsen verdedigde als een leeuw en had een aantal leuke trucs bedacht, maar Timmerman doorzag die en kon na een lange partij het punt bijschrijven.

Henk Willemsen verdedigde als een leeuw tot in de late uurtjes

Martijn Kruiswijk (wit) en Erik van Lier speelden Siciliaans waarbij Van Lier laat rokeerde. Kruiswijk zette druk met zijn centrumpionnen. Er dreigde een pionvork op twee stukken. Omdat Van Lier niet de juiste verdediging vond, verloor hij een stuk. Kruiswijk ruilde vervolgens de dames af en wist zijn stukken erg actief te houden. Toen een pion van Kruiswijk promoveerde, kostte dat nog een stuk en gaf Van Lier op.

Nieuw lid Sieb Brouwer speelde met wit tegen Johan Vermulst. Laatstgenoemde won na de opening al snel een stuk en een pion. Brouwer viel echter onverdroten aan. Vermulst liet wits d-pion te ver oprukken. Juist die pion werd Vermulst fataal. Een sterke aanval van Brouwer kon Vermulst nog net afslaan, maar een onnauwkeurig torenoffer én die d-pion deden Vermulst de das om. Knap begin van Brouwer.

Sterke start van Sieb Brouwer(r)

Uitslagen ronde 7:
Spijkerman - Burger 	remise
Duister - Olthof 	1−0
Boss - Koekkoek 	0−1
Timmerman - Willemsen 	1−0
Kruiswijk – Van Lier 	1−0
Brouwer - Vermulst 	1−0

Stand aan kop:
1.	Breukers 	242
2.	Burger	 	237
3.	Duister 	220
4.	Olthof 		202
5.	Koekkoek 	196

Vrijdag is ronde 8 van de interne competitie en speelt zowel het Baarnse achttal als het viertal een uitwedstrijd.

1 comment

  1. Je zou het haast normaal gaan vinden, zo’n uitstekend verslag…. Top Ton! 🙂

Comments are closed.