2008

Schaakcompetitie in beslissende fase

Met nog twee ronden te gaan, lijkt de strijd om winst van de eerste cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging te gaan tussen Losekoot en Vlug. Beiden versloegen ze hun naaste concurrenten. Losekoot heeft wel de beste papieren.Clubkampioen Jarno Witkamp leed vrijdag – in de langste partij van de avond – een gevoelige nederlaag tegen Arthur Vlug. Volgens Witkamp was zijn vroege pionzet naar f4 fout en als je zulke domme zetten doet, verdien je niet te winnen. Pascal Losekoot bezorgde Marco Meijer al vroeg een dubbelpion door op f6 te slaan. Losekoot bouwde dat kleine voordeel secuur uit en dat leidde uiteindelijk tot winst. Losekoot en Vlug zijn nu de grootste kanshebbers voor winst van deze cyclus. Vlug heeft dat overigens niet meer in eigen handen, want in ronde 9 kwam hij Losekoot al tegen (met negatieve gevolgen).

Ashley Krishnasing bedacht tegen Werner Raudenbusch een mooie aanvallende variant, maar voerde die niet helemaal correct uit. Raudenbusch reageerde anders en het vermeende voordeel was weg. Laatstgenoemde kwam zelfs een pion voor, maar meer dan remise zagen beiden er niet meer in.

Rapidschaak
Twee partijen waren wel erg snel beslist. Binnen het uur waren Rob Boss en Bert van Klingeren kansloos naar een nederlaag gespeeld door respectievelijk Vincent Pandelaar en Hans van Briemen. Boss reageerde verbouwereerd: “Vincent schaakte en ik mocht er bij zitten”. En Van Klingeren had tegen de aanvallend spelende Van Briemen desastreus met een onjuiste koningszet gereageerd.
Kasper Wiegers won voor de tweede achtereenvolgende keer met zwart. Dit keer kwam Simon van Voorthuizen tekort. Wiegers is daardoor naar de zevende plaats gestegen. Ton Koekkoek vreesde niet in staat te zijn Rien van Brummelen in de resterende 1,5 minuut mat te zetten. Daarom accepteerde hij het sportieve remiseaanbod van de over meer tijd beschikkende Van Brummelen.

Eindelijk winst
Peter van de Veer behaalde een keurige overwinning op Yme Brantjes. Hij moet daar erg blij mee zijn geweest, want hij had drie keer op rij verloren; zijn laatste winstpartij dateerde van 3 oktober. Degene die Van de Veer toen versloeg – Daan Lensink – was na twee nederlagen op rij ook best tevreden met zijn winst op Rienk Andriessen. Lensink wist met een pion voorsprong en een kleine koningsaanval uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken. Ook Thijs Michels kon tevreden terugkijken op een gewonnen partij. Zijn winst op Henk Meeuwissen betekende een doorbraak van drie nederlagen op rij. In een spannende partij was Jeroen de Mon net te sterk voor Wim Kingma; De Mon senior was tevreden na twee voorgaande nederlagen. Zoon Gino de Mon vergaat het iets moeizamer deze cyclus. Ook tegen Reinier Schaap was hij niet opgewassen. Conrad Keijzer speelde een sterke partij tegen Johan Vermulst. Hij kwam al gauw enkele pionnen voor en bouwde zijn voorsprong overtuigend verder uit.

Uitslagen van de 10e ronde
Uitslagen

Losekoot – Meijer		1-0
Witkamp – Vlug		    0-1
Raudenbusch – Krishnasing	remise
Van Voorthuizen – Wiegers	0-1
Pandelaar – Boss		1-0
Brantjes – Van de Veer		0-1
Van Brummelen – Koekkoek	remise
Lensink – Andriessen		1-0
Van Klingeren – Van Briemen	0-1
Vermulst – Keijzer		0-1
Michels – Meeuwissen		1-0
Schaap – G. de Mon		1-0
J. de Mon – Kingma		1-0

Tussenstand na de 10e ronde
Stand

1. Losekoot      564
2. Vlug        503
3. Witkamp       477
4. Meijer       431
5. Krishnasing     430
6. Moes        408
7. Wiegers       404
8. Raudenbusch     390
9. Van Schaik en Evers 385
11.Pandelaar      382

—Ton Koekkoek