Aankondigingen

Schaakcoach in Budva, Montenegro

Morgen vertrek ik naar Montenegro; voor het eerst ga ik als coach mee naar het Europees Schaakkampioenschap tot en met 18 jaar, dat gespeeld wordt in Budva. We gaan met een groep van 18 spelers, vijf coaches en een aantal ouders. Mijn taak is om een viertal spelers te begeleiden: Eva Zijdemans, Alisha Warnaar (U10-girls), Eelke de Boer (U10), en Casper Schoppen (U12). De laatste geef ik al enige tijd privéles.

Budva
Sv._stefan1
Budva ligt aan de Adriatische kust, met mooie stranden en een oud centrum, dat in 1979 compleet verwoest werd door een aardbeving. Inmiddels is alles weer herbouwd. De Joegoslavië-oorlog gelukkig ging aan Budva voorbij. Fischer speelde zijn beroemde “Revenge Match of the 20th century” voor een deel in Sveti-Stefan (foto rechts), dat op 7 kilometer van Budva ligt. Vanwege de boycot tegen Joegoslavië werd hem verboden om te spelen in Joegoslavië. Het oncharmante maar overduidelijke antwoord van Fischer haalde de nieuwsbulletins:

Budva, ook wel het Montenegrijnse Koeweit genoemd, is de belangrijkste vakantiebestemming in Montenegro, vanwege de mooie stranden en het prettige Cs-klimaat, met warme zomers en milde winters. Met nog geen vijftienduizend inwoners is de kleinste stad waar ooit een Rolling Stones concert is geweest.

Montenegro
Montenegro, (hoofdstad: Podgorica) sinds 2006 onafhankelijk, is kandidaat-lid van de Europese Unie. Hoewel het geen lid is van de Europese muntunie, heeft Montenegro geen eigen munt: de euro is het wettige betaalmiddel.

Linkjes

Weblog van de Nederlandse delegatie
Officiële website van het toernooi

Afhankelijk van de internetverbinding in het hotel hoop ik tussendoor nog verslag te doen, in elk geval zal voor zover mogelijk het weblog worden bijgehouden.