Intern, Volwassenen

Rustige en vlotte schaakavond

Rustige en vlotte schaakavond

Vrijdag 10 april werd de 26e ronde gespeeld van de Baarnse interne schaakcompetitie. Omdat een aantal spelers verhinderd was vanwege andere competitievormen, ofwel andere redenen, was de opkomst niet bijzonder hoog. Baarn 2 ging een zwaar bevochten match tegemoet in Laren en het Baarns viertal speelde thuis een wedstrijd tegen de Pion-Voga uit Hilversum.

Er werden zes partijen intern gespeeld en de zesde werd na enig gediscussieer afgebroken, omdat een speler zich alsnog als verhinderd had gemeld. Het betrof de partij Reinier Schaap tegen Thijs Michels. Reinier had zojuist alles al netjes klaarstaan, zelfs twee ingevulde notatieformulieren. Helaas van weinig waarde als je dan vervolgens geen tegenstander hebt. Gelukkig kon Schaap zich wel tevreden stellen met overwinningspunten voor het klassement. Voor Michels heeft de vooraf gemelde afwezigheid echter geen consequenties, de wedstrijdleider had de afmelding niet goed verwerkt.
In de overige partijen vielen wel wat opmerkelijke zaken te noteren. Zo speelde een enkeling van de top 5 schakers tegen schakers uit de middenmoot. Een voorbeeld hiervan was de topper Yme Brantjes tegen Rienk Andriessen. Andriessen had zich voorgenomen om de scherpte op te zoeken in een Italiaanse strijd. Brantjes wist zich hier echter beter een weg in te vinden en kwam al snel tot een veel actievere stelling in deze pionoffervariant, met winst als gevolg.

Beker

Dat was echter niet de eerste partij die afgelopen was. Want dat was Werner Raudenbusch tegen Henk Meeuwissen. Raudenbusch liet duidelijk zien zijn vorm hervonden te hebben, want in een aanvalspartij gaf hij de koning van Meeuwissen geen kans. Toen er een paard en dame met schaak in de stelling kwamen, was het al snel afgelopen. Een tegenvaller dus voor Meeuwissen die een veiligere oplossing zoekt in deze variant. Door deze overwinning is Raudenbusch door naar de bekerfinale voor de B-beker.

Dames in de top

Dat de Baarnse schaakvereniging erg blij is dat het aantal vrouwen fors in toegenomen blijkt wel uit de andere toppartij tussen Daan Lensink en Suzan Roothaan. Ondanks dat Suzan vergat voldoende initiatief te nemen tegen wits centrum, probeerde ze uit alle kracht toch haar stukken naar de juiste velden te dirigeren. Het zorgde voor spannende verwikkelingen, aldus analyse. Lensink wist door speelervaring de zaak afdoende te neutraliseren en het punt te pakken. In de barruimte werd er door alle omstanders met veel bewondering naar de analyse gekeken.
Kasper Wiegers had ondertussen geen fijne tijd in de onderlinge partij tegen Ashley Krishnasing. Krishnasing had al getekend voor het clubkampioenschap, maar na deze overwinning wordt het gat met de directe concurrent Brantjes toch wel erg groot. In een Siciliaanse strijd probeerde Krishnasing met een vrij onbekende zet Wiegers op een verkeerd spoor te zetten. De dame bleek best listig te staan op de e-lijn. Toen alle lijnen openbraken besefte Wiegers wat hij zijn koning had aangedaan. Er was geen weg meer terug zonder veel materiaal te investeren. Zo veel dat het tijd werd om op te geven.
Nieuwkomer Andre van der Braak speelde zijn 2e partij mee in de interne competitie. Hij nam het op tegen Frits Kok, die ook nog niet zo lang lid is, maar wel afdoende ervaring heeft om de opening net iets handiger te spelen. Kok kreeg hier het betere spel uit en ondanks goed tegenspel van Van der Braak, was het Kok die een winst bij zijn naam genoteerd kreeg.

Viertal

Het viertal speelde gelijk tegen de Pion-Voga , 2-2. De match duurde tot het eind van de avond en was zeer spannend. Nelly Khalioullina verloor materiaal in de opening en wist daar geen goede variant meer uit te halen. Martin Bunschoten wist echter een vlotte aanval op te bouwen nadat zijn tegenstander de verkeerde kant op ging met zijn koning. Bunschoten profiteerde hier optimaal van en zonder het vervolg af te wachten, gaf zijn tegenstander op. Gelijkspel waren er voor Henk Willemsen en Bert van Klingeren, die in een dame eindspel kansen had tot winst, maar in de tijdnoodfase de scherpte niet meer voldoende doorzag en samen met zijn tegenstander in puntendeling berustte.

Uitslagen
Krishnasing – Wiegers 1-0
Brantjes – Andriessen 1-0
Lensink – Roothaan 1-0
Raudenbusch – Meeuwissen B – Beker 1-0. Raudenbusch door
Kok – Van der Braak 1-0

7 comments

  1. Een uitgebreid verslag dat er nog eerder staat dan de actuele ranglijst. Fantastisch! 🙂 En die ranglijst, lukt dat ook nog vandaag? 😉

      1. Wel jammer dat de moe gestreden spelers van Baarn 2 geen interne punten bijgeschreven hebben gekregen! Kan dat nog worden aangepast? Of zie ik dat verkeerd.

  2. Mooi verslag. Die partij tussen Daan en Suzan ‘schreeuwt’ wel om een publieke analyse vind ik!
    Erg knap ook van het viertal tegen de a.s. kampioen. Ik begreep dat Martin zelfs voor de eerste verliespartij van de Hilversummers dit seizoen zorgde. Hulde!!

Comments are closed.