Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Rustig maar strijdlustig begin schaakcompetitie

Rustig maar strijdlustig begin schaakcompetitie

Vrijdag 2 september was het alweer tijd om het nieuwe schaakseizoen te starten. De traditionele seizoensopening met een simultaan tegen de clubkampioen werd, wegens buitenlandse verplichtingen van de kampioen, een week uitgesteld. Zodoende werd direct de eerste competitieronde gespeeld.

Met zeven partijen kan de opkomst niet overweldigend worden genoemd. Wellicht stonden veel schakers door het mooie weer nog in hun vakantiemodus.

De eerste overwinning van het nieuwe seizoen kwam op naam van Kessler. Tegen Mink speelde hij met wit een partij met een razendsnelle ontwikkeling. Daarbij zette wit flinke druk op het centrum en bleef dat doen, ondanks het verlies van een loper. Zo rukte hij met twee vrijpionnen op naar de zwarte achterlijn. Zwart dacht met zijn zwarte loper een en ander wel te kunnen tegenhouden, maar had niet gerekend op de mogelijkheid dat wit zijn toren zou offeren. Na dat offer stond Mink weliswaar een volle toren voor, maar deze was kansloos tegen de twee ver opgerukte vrijpionnen van Kessler.
Een geheel ander beeld gaf de partij tussen Keijzer en Van Lier. In een gelijk opgaande, ingewikkelde partij had Keijzer nog maar een kwartier bedenktijd op de klok toen Van Lier een sterke aanval wist op te zetten waarbij de witte dame danig in het nauw kwam. Na een aantal gedwongen zetten ging de witte dame ook van het bord, waarna Keijzer opgaf.
De partij tussen Roothaan en Lambrechts sr begon met een rustige Konings-Indische opening, waarna het lange tijd gelijk op ging. Zwart bouwde een fraaie aanval op de damevleugel op maar door adequate verdediging kwam de stelling vast te staan en werd besloten tot remise.
Een agressieve, Siciliaanse opening was te zien in de partij tussen Burger en Krijnen. Weliswaar had Burger met wit een meer actieve stelling maar na een kleine onnauwkeurigheid nam zwart het initiatief snel over en na het verlies van twee pionnen was er voor wit geen houden meer aan. Punt voor Krijnen.
Kruiswijk begon met een Konings-Indische aanval, waarop Breukers reageerde met de Franse opening. Er ontstond veel druk op de koningsstelling van Breukers, die echter na enige tijd beter leek te staan met zelfs een mataanval. Maar dan volgde een krachtige tegenaanval van Kruiswijk en gaf Breukers op. In de analyse werd niet helemaal duidelijk of het mat er wel in zat voor Kruiswijk. Desalniettemin mocht hij ook een vol punt bijschrijven.
Tegen Koekkoek (wit) probeerde Lambrechts jr. met zwart een variant op de Franse opening. Deze kwam echter niet goed uit de verf en al snel waren drie zwarte pionnen van het bord verdwenen. Weliswaar gebeurde daarna hetzelfde met enkele witte pionnen, maar het eindspel met een vrijwel leeg bord (waarop alleen nog de beide koningen en één witte pion) wist Koekkoek toch in zijn voordeel te beslissen.
Ook Van Brummelen (wit) en Van Klingeren waagden zich op onbekend terrein. Geen van beiden wilde veel riskeren en zodoende kwamen de stukken niet echt tot ontwikkeling. Het wachten was op de eerste fout: wie zou die maken? Van Brummelen dus. Hij gaf zomaar een loper weg. En na lang tegenstribbelen kon hij niet voorkomen dat Van Klingeren het volle punt keurig binnenhaalde.

Alle uitslagen ronde 1:
Kruiswijk – Breukers 		1-0
Koekkoek- M. Lambrechts 	1-0
Van Brummelen – Van Klingeren 	0 -1
Keijzer – Van Lier		0 -1
Roothaan – R. Lambrechts 	remise
Burger – Krijnen 		0-1
Kessler – Mink 			1-0

Vrijdag 16 september wordt ronde 2 van de interne competitie vanaf 19.45 uur gespeeld in het Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6 in Baarn. De jeugd begint om 18.30 uur.
Verslag: Eble Mink

3 comments

  1. Ow ik zie het nu pas, Bovenin staat Ton en onderin staat Eble…
    verwarrend!
    leuk geschreven , en mooie Foto van het laatst strijdende Bord die avond.

    1. Ach, als je goed leest, is het toch duidelijk? En, inderdaad, een prima verslag, Eble. Er zit meer talent in de vereniging dan menigeen denkt!

Comments are closed.