2005

Rustig begin tweede cyclus schaakcompetitie

Na de winst van Pascal Losekoot in de eerste cyclus, werd vrijdag een begin gemaakt met de tweede cyclus van de interne schaakcompetitie. Er vielen geen verrassingen te noteren. Mede door ziekte, een externe jeugdwedstrijd en een wedstrijd van het Baarnse bekerteam ontbraken meerdere topspelers. De overige spelers werden door loting aan elkaar gekoppeld. Uit de top 10 troffen alleen De Groote en Van Schaik elkaar. De Groote won.

Michiel van Schaik toverde tegen Ewoud de Groote het Spaans op het bord. De Groote had geen zin in een rustige opbouw en ruilde gelijk zijn loper tegen het paard op c6. Van Schaik zette daarop een koningsaanval op die er zeker kansrijk uitzag. Dit koste hem echter wel een pion. Omdat De Groote vervolgens bijna alle stukken ruilde, bleef er voor Van Schaik een verloren eindspel over. Na afloop liet De Groote zien hoe Van Schaik het nog agressiever had kunnen aanpakken. De opening was voor de winnaar een en al bekend terrein.

Simon van Voorthuizen toonde zich veel sterker dan Werner Hut. Toen Van Voorthuizen meerdere stukken voor gekomen was, kon Hut niets anders doen dan opgeven. Hans van Briemen dacht een toren te winnen toen hij met zijn paard op c7 sloeg. Maar hij had niet goed op zijn eigen koningsstelling gelet. Peter van de Veer had een aardige truc en won de partij daardoor vrij gemakkelijk. Reinier Schaap offerde een stuk tegen Ger Oldekamp. Deze had echter een tussenzet waardoor het idee van Schaap niet werkte. Oldekamp bleef het stuk gewoon voor staan en dat was voldoende voor de winst. De stukken van Marco Meijer kwamen wat actiever te staan dan die van tegenstander Paul Evers. Toen zijn dame ingesloten raakte, gaf hij de partij gelijk op.

Rien van Brummelen hield de stelling weer eens dicht. Lange tijd bleven alle pionnen op het bord. Tegenstander Ramses van Dijen zag er ook geen gat in en stelde zich tevreden met remise. Werner Raudenbusch maakte gebruik van zijn vrijpion in de partij tegen Peter Vegter. Er leek een combinatie met torenwinst in te zitten, maar Raudenbusch speelde op mat. Het maakte niet veel uit, want winnen deed hij toch. Hoewel Vegter vooraf nog op een snelle nederlaag had gerekend, viel dat wel mee, want er werd een behoorlijke partij gespeeld. De langste partij van de avond was die tussen Rienk Andriessen en George van Tent. Deze laatste kwam een kwaliteit voor, maar Andriessen had meer (vrij)pionnen en daarom toch goede kansen op de overwinning. Hij hoefde dit niet te bewijzen, want in een vlaag van schaakblindheid gaf Van Tent zijn toren weg en dus de partij.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Van Voorthuizen	- W. Hut	1-0
De Groote	- Van Schaik	1-0
Van Brummelen	- Van Dijen	remise
Van Briemen	- Van de Veer	0-1
Evers	        - Meijer	0-1
Vegter   	- Raudenbusch	0-1
Andriessen	- Van Tent	1-0
Schaap   	- Oldekamp	0-1

Vrijdag is er een speciale schaakavond, voor leden en niet-leden. Eerst worden twee partijen gespeeld waarbij de bedenktijd van één uur verdeeld wordt over de spelers. Hoe sterker een speler geacht wordt, hoe minder bedenktijd hij krijgt. Vervolgens worden vier ronden snelschaak gespeeld. Het is niet verplicht aan alle ronden mee te doen. Men kan op elk moment beginnen en stoppen. Wilt u ook een keer uw schaakkrachten meten? Meldt u dan omstreeks 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a.

Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij Ton Koekkoek, tel 5420605, of te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer