2009

Ronde 29: Schaakviertal kampioen

Zonder het te merken, is het Viertal van de Baarnse Schaakvereniging vrijdagavond kampioen geworden in de 1e klasse A van Stichts-Gooise Schaakbond (SGS). De enige concurrent – DOSC – verloor met liefst 4-0 van Laren en kan het Baarnse team daardoor niet meer inhalen. In de interne competitie blijft de strijd gaande tussen Waldemar Moes en Pascal Losekoot.In de meivakantie was het een rustig avondje bij schaakclub. Door diverse oorzaken kwamen slechts drie spelers uit de toptien in actie. Daaronder de nummers één en twee, Moes en Losekoot. Beiden speelden een degelijke partij tegen een subtopper. Moes kwam uit tegen Bert van Klingeren, Losekoot tegen Thijs Michels. Beiden namen de vijandelijke koning onder schot, wisten materiaal te winnen en vervolgens de partij. De derde schaker uit de toptien die in actie kwam was Marco Meijer. Tegen Werner Raudenbusch speelde hij de langste partij van de avond. Langzaam maar zeker kon Meijer zijn stelling steeds verder verbeteren om zo een gewonnen eindspel over te houden.

Viertal
Pas tijdens het weekend bleek dat het Baarnse Viertal zeker is van de eerste plaats in zijn groep in de SGS-competitie. Vanwege een aantal verplaatste wedstrijden was het competitieverloop in deze 1e klasse A soms moeilijk te volgen. Baarn speelde een goed seizoen waarin het vier keer wist te winnen, drie maal gelijk speelde en slechts één maal verloor. Dat laatste gebeurde tegen DOSC uit Den Dolder. Dit team leek op weg naar het kampioenschap, maar door het verlies van afgelopen vrijdag kan het op maximaal 10 punten komen, terwijl het Baarnse kwartet er al 11 heeft verzameld.

Slechts één Baarnse speler kwam alle acht wedstrijden in actie. Ton Koekkoek scoorde hierin vijf punten en leverde zo een belangrijke bijdrage aan het kampioenschap. Toevallig kwam hij vrijdag voor de interne competitie uit tegen teamleider Rob Boss, die 2 uit 4 had gescoord. Boss liet zien waarom hij op een hoger bord speelt. Zijn actievere spel bracht hem de winst. Andere spelers die meewerkten aan de mooie prestatie zijn Yme Brantjes (5 uit 7), Kasper Wiegers (3 uit 5), Geertièn de Vries (2,5 uit 4), Bert van Klingeren (2 uit 3) en Reinier Schaap (0 uit 1).

Potremise
In de interne competitie werden verder nog drie partijen gespeeld. Rien van Brummelen behaalde tegen Rienk Andriessen alweer zijn twaalfde overwinning. Alleen Vlug (16) en Losekoot (15) wonnen dit seizoen vaker. Henk Meeuwissen probeerde van alles bij zijn aanval op de koning van Paul Evers. Een materiële achterstand was door Meeuwissen echter niet meer goed te maken, zodat het Evers was die won. Ger Oldekamp leek wat meer aanval te hebben dan Conrad Keijzer. Deze neutraliseerde echter alles vakkundig, en ruilde successievelijk zo veel mogelijk stukken. Vervolgens bood hij remise aan. Oldekamp vocht nog even verder, maar zag toen ook het onvermijdelijke in; de stelling was potremise.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Klingeren - Moes   	0-1
Michels - Losekoot   	0-1
Raudenbusch - Meijer   	0-1
Andriessen - Van Brummelen	0-1
Boss - Koekkoek     	1-0
Meeuwissen - Evers    	0-1
Oldekamp - Keijzer    	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	1150
2. Losekoot   	1125
3. Vlug     	1045
4. Brantjes   	1023
5. Meijer    	958
6. Lensink   	907
7. Krishnasing  	886
8. Overbeek   	863
9. Van Voorthuizen	850
10. Wiegers   	791

Vrijdag wordt ronde 30 gespeeld van de interne competitie. De partijen beginnen om 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. Om 19.30 uur begint het Achttal aan de laatste wedstrijd, thuis tegen Barneveld. Het is nog een belangrijke wedstrijd; bij verlies dreigt degradatie, bij winst is het team bijna zeker veilig. Hoewel het meivakantie is, zijn ook de jeugdleden gewoon welkom in De Leuning. Hun clubavond start om 18.30 uur.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel 5420605 of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.
—Marco Meijer