Uncategorized

Rienk Andriessen is het schaken nog niet verleerd!

Rienk Andriessen is het schaken nog niet verleerd!

Het was vrijdag 27 november wel een hele gezellige bijeenkomst. Zowel intern als extern werd er volop gespeeld in het Rode Kruisgebouw aan de burgemeester Penstraat.

De match tussen Baarn 2 en Het Dikke Torentje uit Eemnes was nog maar net van start toen de intern wedstrijdleider, Daan Lensink, een verzoek deed om de klokken eventjes op stil te zetten.
Het was namelijk een erg bijzonder moment voor Rienk Andriessen die aankondigde ons na ruim 35 jaar vergezeld te hebben op de schaakclub, ons daar heel erg voor te bedanken.
Maar ook de Baarnse schaakvereniging zal daar met veel plezier naar terugkijken en Rienk daar op de mooiste manieren voor bedanken! Het kopje koffie dat Rienk aanbood voor alle spelers bracht de huiselijke sfeer er weer onmiddellijk in.

Hoe verliep het intern?

De topper van de avond werd gespeeld door Frits Kok met wit tegen Pascal Losekoot. Losekoot speelde iets relatief nieuws. Binnen de Hollandse verdediging koos Losekoot voor een rustige opstelling waarbij hij met name het centrum controleerde en Kok’s stukken buiten hield. Losekoot kon op een slimme manier het loperpaar veroveren en Kok’s kansen minimaliseren. Kok probeerde de zaak nog te compliceren door middel van een stukoffer. Dat mocht niet baten. Echter wel een knappe poging tegen iemand met ruim 500 punten rating meer op papier.

David Knight verraste Daan Lensink door te openen met zijn geliefde opening 1. e4 Pc6. Lensink koos voor een gesloten stelling en nam een dubbelpion voor lief. Knight manoeuvreerde zijn stukken volgens het boekje naar de koningsvleugel maar kwam niet verder. Lensink hield de stukken uit de stelling en bewees dat zijn lopers en ruimte overwicht te sterk waren.

In Yme Brantjes tegen Werner Raudenbusch was het een vergelijkbaar verhaal. Raudenbusch verraste Brantjes na 1. e4 e5 2. Pf3 f5. Het zogenaamde Lets gambiet waar Brantjes niet geheel op voorbereid was, maar wel een manier vond om pionvoorsprong te krijgen, de rokade van Raudenbusch te verhinderen en later actief door de stelling heen te breken. Raudenbusch verdedigde zich als altijd taai, maar kon niet het spel krijgen wat normaal de bedoeling is in die, erg scherpe, variant.

Thijs Michels en Nelly Khalioullina maakten er een afwachtende strijd van. Er leken maar weinig doorbraken te komen. De torens stonden wel klaar op de c-lijn, maar er werd geen moment gevonden om te openen: remise.

Erik van Lier maakte het niet makkelijk voor het jeugdige talent Piet-Hein Droogh. In een positionele strijd werden de stukken een voor een goed neergezet. Droogh liet zien over de adequate verdediging te beschikken, waarna Van Lier remise ook wel afdoende vond.

Ruim 35 jaar speelervaring achter het bord

Dat de partijen onderin de competitie niet minder spannend zijn als bovenin heeft Rienk Andriessen met zijn grote ervaring toch wel vaker bewezen. Tegen Hens Albarda kwam er een open strijd op het bord waarin Albarda spectaculair een pion offerde voor open lijnen. Andriessen vond langere tijd de juiste verdediging en ook Albarda moest uitkijken over het lange diagonaal naar zijn koning waar Andriessen op aan het mikken was. Helaas gaf de half open h-lijn geen soelaas voor Andriessen. Door een stuk op te geven bereikte zijn koning wel weer de veiligheid maar bleek het net niet voldoende om het hoofd boven water te houden.

Susan Roothaan begint de smaak van het schaken steeds meer te pakken te krijgen. Henk Willemsen was haar knokkende tegenstander en hij kreeg in eerste instantie een mooi initiatief met zijn dame. Roothaan wilde hier niets meer van weten en dwong ruil af. Ze kreeg vervolgens een mooi paard waar ze wel vaker raad mee wist. Het bleek dit maal echter net niet voldoende voor winst.

Conrad Keijzer en Johan Vermulst speelden een gelijkopgaande strijd waarbij met name de lopers een belangrijke rol speelden. Vermulst brak op een zeker moment door op de koningsvleugel, maar ook hier bleek het net niet door te slaan.

Een ander jeugdtalent, Rogier Burger, nam het op tegen de wat meer ervaren Marinus Lambrechts die zich ook in een rap tempo ontwikkelt binnen de seniorencompetitie. Er werd vakkundig schaken gedemonstreerd. Burger kwam weliswaar niet meer met zijn koning uit het centrum, maar hij werd wel beschermd door een muur van pionnen en stukken. Lambrechts had nog het een en ander te ontwikkelen, maar juist op dat moment vergistte Burger zich en gaf een stuk weg. Burger liet zich echter niet kennen en vocht knap terug naar een stelling waarbij beiden remise overeenkwamen.

Alle uitslagen van de 10 e ronde

Kok – Losekoot 0-1
Lensink – Knight 1-0
Brantjes – Raudenbsch 1-0 Beker Brantjes door
Michels – Khalioullina remise
Van Lier – Droogh remise
Albarda – Andriessen 1-0
Roothaan – Willemsen remise Beker Roothaan door
Keijzer – Vermulst remise
R Lambrechts – Burger remise

4 comments

  1. Knap verslag, Ashley! Wat veel remises, zeg: meer dan de helft! Is dat wel eens eerder voorgekomen?
    Jammer dat Rienk geen beter resultaat bereikte in zijn laatste officiële partij:(

  2. Hey Ton, dat van die remises is wel opmerkelijk inderdaad. Ik weet niet wat het gemiddelde is 😛 Rienk wist niet te winnen, maar het was wel een mooie scherpe partij en zeker geen kansloze nederlaag 🙂

  3. Leuk verslag weer Ashley! En inderdaad opvallend veel remises. Kleine toevoeging: de remise van Susan was voor haar wel voldoende om verder te bekeren. En ook Yme bekert verder.

Comments are closed.