Toernooien, Uitgelicht, Volwassenen

Richard Vedder wint Jan Overbeektoernooi

Richard Vedder wint Jan Overbeektoernooi

Het tweede Jan Overbeek Rapidtoernooi is gewonnen door Richard Vedder. Nadat titelverdediger Alejandro del Diego kort voor het toernooi door omstandigheden niet in staat bleek zijn titel te verdedigen, was het al duidelijk dat er een nieuwe winnaar zou komen van het toernooi dat opgedragen is aan het in 2014 overleden erelid van de Baarnse Schaakvereniging: Jan Overbeek.

EindstandenFotoalbum


Petra Overbeek opent het toernooi
Petra Overbeek opent het toernooi

Om 10 uur werd het toernooi geopend door Petra Overbeek, door op het eerste bord de zet 1. d2-d4 te spelen. Totaal 72 spelers deden in negen poules mee, waarbij in elke poule iedereen tegen elkaar speelde, een zogenaamde halve competitie.

De grote zaal van het Brandpunt - waar de Baarnse Schaakvereniging vele jaren speelde en ook Jan Overbeek veel toernooien organiseerde.
De grote zaal van het Brandpunt – waar de Baarnse Schaakvereniging vele jaren speelde en ook Jan Overbeek veel toernooien organiseerde.

Net als vorig jaar werd er gespeeld in de grote zaal van het Brandpunt, en het was een gezellige dag met sportieve strijd om de geldprijzen in elke groep.

Izaäk Schipper won groep negen
Izaäk Schipper won groep negen met zes punten

Groep 9 werd gewonnen door Izaäk Schipper, van de thuisvereniging, hij verloor slechts één partij. Maurice Pelsink en Erik van Lier (ook Baarnse SV) werden tweede en derde.
Groep 8 werd gewonnen door de momenteel verenigingsloze Lorenz Brethouder, die alleen van Hans Walther verloor en verder alles won. Tweede werd Ruud Meuleman voor Hans van der Zijde.


Nilufer Karayilan (rechts) won groep zeven.
Nilufer Karayilan (rechts) won groep zeven.

De zevende groep viel ten prooi aan Nilufer Karayilan van schaakvereniging Doorn Driebergen, die net als vorig jaar met een leuke afvaardiging was opgekomen. Tweede werd Kavya Raulji en op de derde plaats eindigde Jan van Katwijk.

Jelmer van Aken (rechts) won groep zes
Jelmer van Aken (rechts) won groep zes

In groep zes was het Jelmer van Aken van Magnus Leidse Rijn die met zes punten de eerste prijs pakte. Tweede werd Geurt van der Wal en het brons ging naar Rien van Brummelen van de thuisvereniging.

Erg spannend was het in groep vijf, daar eindigden drie spelers op de gedeelde eerste plaats met ieder 4,5 punt. Kenneth Frenken, Gerard van de Wiel en Ron Woudsma deelden de prijs omdat ze onderling ook elk één punt scoorden.

Marco Braam (toekijkend bij zijn ASV-clubgenoten Pascal en Jochem) won groep vier
Marco Braam (toekijkend bij zijn ASV-clubgenoten Pascal en Jochem) won groep vier

Marco Braam (Arnhemsche SV) ging er in de vierde groep met de eerste prijs vandoor. Tony Lith en David Bakker werden tweede en derde.


Robin Reichardt won groep drie
Robin Reichardt won groep drie

Groep drie werd met 5,5 punt gewonnen door Robin Reichardt van de buurvereniging En Passant (Bunschoten-Spakenburg). Op een halfje achterstand werd tweede oud-lid Gino de Mon – tegenwoordig in België wonend maar ook dit jaar weer van de partij. De derde prijs ging naar Hans van Doorn.

Baarnaar Yehuda Pelter won groep twee.
Baarnaar Yehuda Pelter won groep twee.

In groep twee was het de sinds kort in Baarn wonende Yehuda Pelter die de eerste plaats innam. Hij scoorde 5,5 punt, net een halfje voor – de wellicht binnenkort clubgenoot – David Knight van de Baarnse Schaakvereniging die tweede werd. Derde werd Frank Tijdeman (ZSC Zaende) met 4,5 punt.

Jochem Woestenburg (vooraan) verraste door Ewoud de Groote te verslaan in de eerste ronde.
De eerste ronde leverde gelijk een verrassing op: Jochem Woestenburg (vooraan) versloeg Ewoud de Groote en Pascal Losekoot (linksachter) versloeg Dick de Graaf.
In de eerste groep gooiden qua rating Ewoud de Groote (oud-clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging), Richard Vedder en Dick de Graaf (beiden SV En Passant) de hoogste ogen voor de overwinning. Maar hoe zat het met de lokale favorieten Ashley Krishnasing (sinds een dag weer lid van de Baarnse SV) en organisator Pascal Losekoot? En ook Jochem Woestenburg (Arnhemse Schaakvereniging) en de ervaren krachten van John Markus en Rob Bödicker loerden op hun kansen.

Richard Vedder (rechts) was werd alleen door zijn clubgenoot Dick de Graaf (links) verslagen.
Richard Vedder (rechts) werd alleen door zijn clubgenoot Dick de Graaf (links) verslagen.

Na drie ronden was het alleen Richard Vedder die nog op 100% stond, en in de vierde rond moest hij wel heftig verdedigen, maar het lukte Ewoud de Groote niet om door de verdediging heen te breken, met remise tot gevolg.
Waar in de vijfde ronde de anderen remise speelden, liep Richard Vedder uit door Jochem Woestenburg te verslaan.

Na de zesde ronde was het duidelijk: Richard Vedder was niet meer in te halen. Hij werd hierna vrij vlot verslagen door zijn clubgenoot Dick de Graaf, uitroepend: “Kijk, zo hadden jullie het ook moeten doen, dan was ik geen eerste geworden”. Terwijl Richard de felicitaties in ontvangst nam, speelden de anderen door voor de overgebleven prijzen.

De prijswinnaars van groep 1: (vlnr) Richard Vedder (1e), Ewoud de Groote (2e) en Pascal Losekoot (3e)
De prijswinnaars van groep 1: (vlnr) Richard Vedder (1e), Ewoud de Groote (2e) en Pascal Losekoot (3e)

Ewoud de Groote haalde de tweede plaats binnen door Rob Bödicker te verslaan, en Pascal Losekoot speelde remise tegen Krishnasing (die na een matige start goed op stoom was gekomen en vierde werd) en haalde tot zijn verrassing daarmee de derde prijs binnen.

Bij de prijsuitreiking memoreerde Richard Vedder aan een seizoen, vele jaren geleden, waar hij extern heel goed scoorde. Hij verloor slechts één partij: van Jan Overbeek.

DSC00439
Ceremoniemeester Ton Koekkoek reikte de prijzen uit, de gigantische beker werd door Petra Overbeek overhandigd aan Richard Vedder.


Kasper Wiegers (links) zorgde voor de indeling, Yme Brantjes deed de inschrijvingen.
Kasper Wiegers (links) zorgde voor de indeling, Yme Brantjes deed de inschrijvingen.

Dank gaat uit naar: Henri Spijkerman en Pascal Losekoot (toernooiorganisatie), Kasper Wiegers (indeling), Ton Koekkoek (ceremoniemeester), Yme Brantjes (inschrijvingen), en diverse leden van de Baarnse SV die hun bijdrage leverden bij het opzetten en opruimen – en natuurlijk bovenal naar Petra en Floor Overbeek voor hun bijdrage aan een bijzonder gezellig en goed verlopen toernooi.

De eindstanden

Fotoalbum in Flickr

3 comments

  1. Vooral Pascal en Henri weer super bedankt voor de prima organisatie van dit toernooi! Inclusief ‘nazorg’ in de vorm van verslag en foto’s!

Comments are closed.