2006

Renschaak, pannenkoeken en recordtijden

Zaterdag 7 oktober jl. werd in het Poorthuis het Schaakfeest voor de jeugd georganiseerd. Het aantal aanwezigen was niet erg groot, maar het enthousiasme was er niet minder om. Schaakrecords werden verbroken, schaken bleek een echte conditiesport en er waren pannenkoeken.

Foto-album

Stukken opzetten

Er werd begonnen met een record stukken opzetten. Hierbij is het de bedoeling om de stukken vanuit een gesloten doos zo snel mogelijk in de beginstelling te zetten. Bij de jeugd zette Freek Beekhuis in de eerste race de tijd op 43 seconden, maar die tijd werd daarna door Kasper Wiegers (29.55) en even later door Daan Lensink (24.47) verbroken. Ewoud zetten de tijd echter scherp op 20.01 seconden. In de finale verbeterde hij dit tot 19.58, het nieuwe Baarnse jeugdrecord.

Ook de begeleiders deden een poging. Marco Meijer noteerde 19.43, waarbij echter opviel dat een toren wel heel erg naast het bord stond. Diskwalificatie?

De jeugdleider Pascal Losekoot zette echter een tijd neer van 18.06, een nieuw persoonlijk èn Baarns record. Voor enthousiast publiek en een schare van pers gaf hij aan dat veel trainen de sleutel is tot dit succes, en dat er nog ruimte is voor verbetering.

Condi-chess

Na het stukken opzetten werd er gecondi-chessed. Bij deze spelvorm met een kort speeltempo staat de klok op enkele meters afstand van het bord. Na elke zet moet er dus gerend worden. Een bijzonder spectakel.

Met een speeltempo van 3 minuten per persoon en 2 seconden per zet erbij zag leidde dat tot de nodige denk en bewegingsinspanningen.

Ewoud de Groote bleek deze spelvorm zo goed onder controle te hebben dat hij soms zelfs gewoon wandelde, alhoewel de meeste zetten in sprint werden afgezet. Hij won als enige alle drie zijn partijen.

Dalmutti

Na deze inspanning was er tijd voor Dalmutti, een bijzonder kaartspel, bij de schakers vooral bekend door de beroemde schaaktrainer Rob Brunia.

Afsluiting

Terwijl de baklucht al heerlijk door de zaal kwam, werden er nog partijtjes tegen Pascal Losekoot en Ewoud de Groote gespeeld, waarbij beide spelers akelig weinig tijd kregen – 1 minuut. Tot slot werd de avond afgemaakt met heerlijke schaakpannenkoeken (zie het fotoalbum).

Seniorenfeest – vrijdag 13 oktober

Het was een klein voorproefje op het feest dat vrijdag aanstaande in het Brandpunt wordt gehouden, dat namelijk voor de volwassenen, oud-leden, maar ook de ouders van jeugdleden bestemd is. Aanvang 20:00 uur. Het toneelstuk is niet om te missen!

Onze dank gaat uit naar allen die meehielpen bij deze gezellige middag.—Pascal Losekoot