2010

Remise taboe voor schakers

Na een korte winterstop startten de schakers van de Baarnse Schaakvereniging afgelopen vrijdag weer met frisse moed. In De Leuning werd zowel externe als interne competitie gespeeld. Het Baarnse achttal speelde te veel remises tegen Hoevelaken, en in de interne competitie kon je maar beter geen remise voorstellen.Het Baarnse achttal verloor nipt van Hoevelaken 1. Spannend was het wel. De hoogste vijf borden speelden allemaal remise; alleen Ed Duister (bord 6) wist te winnen. Dat was niet genoeg, want op de borden 7 en 8 verloor Baarn. Met slechts 2 punten uit 4 wedstrijden staat Baarn bijna onderaan in de 1ste klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond. De spelers zullen alle zeilen bij moeten zetten en niet te snel in remise moeten berusten om aan degradatie te voorkomen.

Interne competitie
Omdat veel hoog geklasseerde schakers tegen Hoevelaken speelden, veranderde er weinig in de toptien van de interne competitie. Wel passeerde Marco Meijer de niet spelende Pascal Losekoot op de ranglijst. Werner Raudenbusch won knap van Thijs Michels en is nieuw in de toptien. Paul Evers steeg ook een plaatsje door zijn overwinning op Geertièn de Vries. Die zege kwam een beetje gelukkig tot stand, want De Vries stond beduidend beter maar ging door zijn vlag. Arthur Vlug leek zich te vergalopperen door met een toren op f6 te slaan. Hij speelde echter tactisch zo sterk dat Henri Spijkerman daar niet van kon profiteren. Vlug zette door en schreef de partij op zijn naam.

Geen remises
Opvallend toch wel dat geen enkele partij in remise eindigde. Er leek zelfs een taboe te rusten op remisevoorstellen. Bert van Klingeren bood remise aan, maar Rien van Brummelen zag nog kansen en weigerde dus. Bovendien kon hij meteen een pion winnen. Het eindspel duurde nog erg lang, maar ondanks een herhaald remiseaanbod van Van Klingeren speelde Van Brummelen door. Uiteindelijk werd zijn doorzettingsvermogen beloond en kon hij zijn pionnenvoorsprong verzilveren.
Wim van Teutem bood ook remise aan, maar Ger Oldekamp moest daar niets van weten. Na lang zoeken wist Oldekamp inderdaad een gaatje te vinden en speelde hij Van Teutem toch naar een nederlaag. Op het remiseaanbod van Erik van Lier rustte ook al geen zegen. Ton Koekkoek had al een loper geofferd en bleef liever aanvallen. Het werd nog een zeer enerverend eindspel met venijnige zetjes, maar uiteindelijk wist Koekkoek te zegevieren.

Veel strijdlust
Johan Vermulst en Conrad Keijzer waren zeer aan elkaar gewaagd en dus werd ook dit een lange en spannende partij. Door een prachtige combinatie die tot pionpromotie leidde, moest Keijzer uiteindelijk het punt aan Vermulst gunnen. Rienk Andriessen en Peter Vegter toonden ook veel strijdlust. Na een lange partij moest Vegter in Andriessen zijn meerdere erkennen. Vegter ging toch met een positief gevoel naar huis, want hij had gestreden en best een fijne partij gespeeld.
Als alle spelers van het Baarnse achttal een voorbeeld zouden nemen aan de strijdlust en het doorzettingsvermogen van deze gemotiveerde interne competitiespelers, kan degradatie zeker worden ontlopen.

Uitslagen van de 14e ronde
Uitslagen

Vlug – Spijkerman		1-0
Raudenbusch – Michels		1-0
Evers – De Vries		1-0
Van Brummelen – Van Klingeren	1-0
Koekkoek – Van Lier		1-0
Van Teutem – Oldekamp		0-1
Keijzer - Vermulst 		0-1
Andriessen – Vegter		1-0

Tussenstand na de 14e ronde
Stand

1.	Overbeek	512
2.	Lensink	        498
3.	Meijer		446
4.	Losekoot	441
5.	Duister		395
6.	Vlug		372
7.	Krishnasing	359
8.	Raudenbusch	314
9.	Evers		307
10.	Spijkerman	304

—Ton Koekkoek