Slechts acht partijen op de clubavond van de baarnse schakers. Vakanties en een weekendtoernooi in Utrecht. Losekoot, Knight en Kruiswijk spelen mee in een weekendtoernooi, het Open Kampioenschap van Utrecht. De spanning om het clubkampioenschap is weg. Krishnasing kan niet meer ingehaald worden. Ook niet door een wonder. Dan hebben we nog wel het bekertoernooi, partijen met grote ratingverschillen en een onderonsje.
Een halve finale van de B-groep van het bekertoernooi spelen Boss met wit en Van Lier. Boss opent met het damegambiet (1. d4 d5 2. c4). Van Lier, ook een gambietspeler, maakt er een tegengambiet van: 2… e5! Albin’s tegengambiet heet dat. Ineens staan 4 pionnen elkaar te meppen. Volgens Herman Grooten op schaaksite.nl wordt het Albin’s tegengambiet gespeeld door 2 sterke grootmeesters, Nakamura en Morozewich. Dus is het geen slecht gambiet, en dan zeker niet op het gemiddelde speelniveau van de Baarnse schaakvereniging. Als je met wit of zwart niet goed reageert op de zetten van de tegenstander, dan kan het snel uit zijn. Zwart speelt het laatste gambiet, dus komt wit met een pion meer in de problemen met zijn ontwikkeling. Van Lier, echter, ontwikkelt de zwarte stukken amper en na zijn lange rokade verdwijnen er twee stukken in de doos. Dan de rest van de stukken er ook maar bij. Boss door naar de finale.
Spijkerman heeft zijn hoogtevrees overwonnen en is na een slechte start weer op weg naar boven. Vanaf de 8e plek heeft hij plek 6 en een beetje plek 5 in het vizier, want Wiegers, Knight en Lensink (plek 7, 6 en 5) zijn afwezig. Spijkerman tovert met zwart tegen Meijer weer een verrassende stelling op het bord. Als Meijer met wit niet goed reageert dan… Als het middenspel gaat beginnen slaat het noodweer buiten noodlottig toe. Door de heftige regenval, is Meijer beter thuis aanwezig. Daar zit het regenwater aan de verkeerde kant van het dak. Als Meijer terugkomt blijft er weinig bedenktijd over, er wordt remise overeengekomen.
Bijna de clubkampioen vergeten. Krishnasing speelt met zwart tegen Lambrechts. Een ratingverschil van maar liefst 600 punten. Maar tijdens de partij is daarvan niets terug te zien. Lambrechts laat zich er niet zomaar afschuiven. Na afloop krijgt Lambrechts een leerzame analyse.
Keijzer met wit en 300 ratingpunten meer tegen Schipper. Ook daar zien we van het ratingverschil in de partij aanvankelijk niets terug. Schipper komt zelfs beter te staan… Tot een van zijn torens wordt ingesloten.
Het onderonsje gaat tussen Duister en Breukers. Tussenstand is 2-0 voor Breukers (ondanks ruim 150 ratingpunten minder!). Deze keer zit Duister achter de witte stukken. Mocht niet baten. Duister knoeit na 11 zetten 2 pionnen van het bord met weinig tegenspel. Breukers speelt het keurig uit. 3-0.
Als Van Brummelen zijn koning naar de verkeerde kant rokeert, kost hem dat de partij tegen Andriessen.
Omdat Vermulst met wit tegen Van der Braak in cruciale stelling de lopers ruilt in plaats van de torens wordt het remise. Anders… had ie gewonnen.
Michels speelt met zwart tegen Bunschoten. Ook een te groot ratingverschil.
Uitslagen ronde 33 Boss - Van Lier 1−0 halve finale beker B-groep Lambrecht - Krishnasing 0−1 Meijer - Spijkerman ½−½ Duister - Breukers 0−1 Andriessen - Van Brummelen 1−0 Bunschoten - Michels 0−1 Keijzer - Schipper 1−0 Vermulst - Van der Braak ½−½ Stand na ronde 33 1. Krishnasing 1306 2. Losekoot 1056 3. Brantjes 1055 4. Meijer 884 5. Lensink 852 6. Knight 828 7. Wiegers 812 8. Spijkerman 808 9. Duister 738 10. Breukers 679
Top verslag Ed!Mario en ik speelde het goed,aldus Houdini.. Op een zeker moment koos Mario voor een twijfelachtige afwikkeling om zijn loper op te geven. Dat liep uiteindelijk niet goed af, omdat mijn dame daardoor te centraal kwam te staan.
Ik vraag me af waarom het onderonsje tussen jou en Thur nu zo nadelig uitpakt voor jou: heeft het te maken met de speelstijl van Thur, angst..?
Tja, heeft te maken met eigen speelstijl. Ik dacht ik speel een keer de franse tarrasch. Het Kortchnoi gambiet had ik ooit bekeken. Met die gedachte ging het mis, want ik wist de zetten niet meer en toen was het te laat. Twee pionnen weg en geen compensatie. Dus eigenlijk een combinatie van maar wat doen en een nieuwe variant uitproberen.
Mooi artikel Ed! Aan het dak van Marco Meijer wordt intussen hard gewerkt…
Ok..ik ben erg benieuwd naar de variant. Lijkt me een goeie om met zomerschaak ook eens naar wat varianten te gaan kijken. Ik begreep dat er meer voorstanders van zijn, zoals o.a. ook Thijs Michels. Het doel is om zoveel mogelijk uit de eigen kennis te halen. Dus varianten spelen/verkennen waar je plezier in hebt als schaker. Het zou ook zonde zijn om alles dan maar ‘weg te gooien’ 😉