Uncategorized

Queens gambit laat indruk achter op de Baarnse schaakvereniging.

Queens gambit laat indruk achter op de Baarnse schaakvereniging.

Door Rogier Burger en Ashley Krishnasing

Afgelopen vrijdag avond (15 December) gaf Ashley Krishnasing de gehele jeugd afdeling nieuwe inzichten door middel van het uitleggen van het damegambiet. Een schaakopening die tegenwoordig bekend is van de Netflix serie ‘The Queens Gambit’ (zie bovenstaande afbeelding). Dit deed hij aan de hand van 2 video’s, die uitleg gaven hoe het Dames gambiet gespeeld kan worden. Nadat hij hier uitleg bij gaf ging de jeugd zelf de opening uitproberen. Het bleek al snel dat de kinderen hier best veel van hadden opgestoken, er waren voor het eerst theoretisch correcte openingen op de borden te zien. Hieronder een van de varianten.

Afbeelding met bordspel, schaakstuk, Zaalspellen en zaalsporten, Games

Automatisch gegenereerde beschrijving

Extern

Om 7 uur begon voor een het A en B team de externe wedstrijd.  Dit eindigde voor het A team in 2-2, met dank aan snelle winst door Sam en een mooie partij door Jouke. Op bord 1 speelde Oscar een sterke partij tegen een jeugdtalent van Magnus maar werd hij in het eindspel overtroefd.

Bij het B team ging het iets minder, zij verloren met respectievelijk 1,5-2,5. Waarin Boaz een een snelle winst haalde, en Thyas remise speelde.

Senioren Intern

Krishnasing- Heimensen 1-0

In een rappe partij kwam Jan niet tot zijn gewenste Slavische opstelling om te loper te ontwikkelen. Hij deed dit echter te vroeg en kwam vanaf zet 4 al in een openingsfoutje terecht. Het vervolg was leerzaam voor de zwartspeler. Had Jan aanwezig geweest bij de thema bespreking van de avond over the Queens gambit, dan had er kans in gezeten dat hij alsnog een betere voorbereiding had kunnen opdoen. 

Van der Braak- Borsen 1-0

Andre en Bert speelden waarschijnlijk de ena langste partij van de avond. Er is niet heel veel bekend over de partij, maar wel dat Andre de sterkere was vanavond en vakkundig in de analyse kon laten zien wat er niet goed ging volgens hem.

De Moor- T. Pothof 1-0

Zo mooi dat Tobias de vorige ronde weg kon komen met een Dame die hij ‘enprix’ liet staan, zo mooi was het Fabio die deze keer met materiaalwinst de winst kon forceren door toe te slaan in het centrum. Met alle dreigingen in het vizier op zijn Koning kon Tobias zich geen weg meer vinden in deze verstrikking en moest hem opgeven. 

Vrijdag 22 December zal de vereniging weer de deuren openen voor alle schakers en geïnteresseerden. De jeugd zal starten om 18:30 en een aangepast programma volgen. De senioren starten zoals gebruikelijk om 20:00. Op 29 December zal het traditionele Oliebollentoernooi plaatsvinden. Iedereen is dan welkom vanaf 19:45.  Er worden 6 partijen met 10 minuten per persoon per partij gespeeld. Voor iedereen een gratis oliebol en zelfs een heuse verrassing bij de prijsuitreiking.