2008

PJK : Tijs en Kasper naar NK (vernieuwd)

In de afgelopen kerstvakantie streden wederom diverse Baarnse schakers in Gorinchem voor het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap (PJK).
Verdeeld over 4 leeftijdsgroepen deed Baarn mee met 8 spelers.
Na drie dagen (voor de A, B en C groep) of twee dagen schaken (voor de D leeftijdsgroep) kon de balans opgemaakt worden, waabij Tijs Aarsen zich rechtstreeks geplaatst heeft voor het NK (D-categorie) en Kasper Wiegers op 17 januari een beslissingswedstrijd voor een NK ticket (B-categorie) moet spelen. Niet geplaatst voor het NK maar toch een keurige 3e plaats behaalde Mees Heeringa in de C-categorie.

A / B groep


Doordat het aantal deelnemers in de individuele leeftijdsgroepen van de A en B onvoldoende was voor een eigen competitie werd vooraf besloten om deze twee leeeftijdsgroepen te combineren tot een competitie.
Het (vervelende) gevolg hiervan was dat niet alle spelers in hun eigen leeftijdscategorie tegen al hun eigen concurrenten gespeeld hadden, hetgeen aan het einde van de drie dagen bij zowel spelers als begeleiders een nogal ontevreden gevoel gaf.

Als A speler begon Daan Lensink de eerste dag met twee klinkende overwinningen op de dames Jeanine de Cloet en Milly Schakel.
De 2e dag bracht Daan louter nullen. Jesse Bassant en Niels Hendrikx waren te sterk.
In de 5e ronde had Daan een, volgens de groepsleider, spetterende partij. Met een goed offer trok Daan de partij naar zich toe. In de 6e ronde was de hoger geplaatste Wesley Vermeulen te sterk.
Met een score van 50% eindigde Daan uiteindelijk, niet geheel ontevreden, op de 6e plaats in de A categorie.

B-speler Kasper Wiegers had zijn eerste dag beter willen beginnen. Na zware partijen (tegen de uiteindelijke kampioen) Milly schakel en Thijs Hendrikx eindigde Kasper de eerste dag met 0 punten.
Na een overwinning en een nederlaag tegen twee A spelers op dag twee was het duidelijk dat voor een goed eindresultaat de punten op dag drie gepakt zouden moeten worden.

Na een overwinning in de 5e ronde was het ondertussen duidelijk dat in 6e en laatste ronde nog diverse spelers in aanmerking kwamen voor het NK ticket en bijbehorende medailles.

Door de overwinning van Milly schakel op Tammo Brunekreef en de nederlaag van Thijs Hendrikx kwam het NK ticket dichtbij voor Kasper. Na een sterke overwinning op Gavin Wallace en het optrekken van alle kruitdampen op de andere borden eindigde Kasper uiteindelijk als gedeelde 2e. Aangezien algemeen kampioen Milly Schakel bij het NK zal deelnemen in de meisjes categorie, zal het overgebleven NK ticket na een beslissingswedstrijd verdeeld worden. Op zaterdag 17 januari zal Kasper in Huizen moeten spelen tegen Jeroen de Cloet (twee spelers die elkaar in Gorinchem niet zijn tegengekomen)

Naschrift: Aangezien Jeroen de Cloet niet aan het NK mee wilde doen is de beslissingswedstrijd niet doorgegaan, Kasper gaat naar het NK!

Ook Yme Brantjes (B-categorie) had de eerste dag twee zware partijen. Tegenstander Jeroen de Cloet wees in de 1e ronde een remise aanbod af en trok uiteindelijk aan het langste eind. In de 2e ronde kon Yme het niet bolwerken tegen A speler Mitchell Wallace.
Op de 2e dag pakte Yme een overwinning en een remise. Ondanks dat tegenstander Wesley in de 5e ronde te laat kwam (dit gebeurde meerdere spelers in de A / B categorie) had Yme niet veel in te brengen in een korte partij. Achtervolgt door noodlot was ook de laatste tegenstander van de A leeftijd (Yme speelde 4 x tegen een A-speler). In een spannend eindspel eindigde deze partij echter met een nul. Met 1,5 uit 6 was Yme enigszins teleurgesteld over het totaal resultaat.

C groep

In de C-categorie hadden zich slechts 5 spelers aangemeld ! Hierdoor werd besloten om een complete competitie te spelen zodat iedereen uiteindelijk 8 partijen gespeeld zou hebben.

Met de absoluut laagste rating leek Mees Heeringa bij voorbaat al kansloos. Echter gelijk in de 1e ronde liet Mees al zien het laatste jaar erg vooruit gegaan te zijn. Tegenstander Tijmen Schakel mocht uiteindelijk blij zijn met een puntdeling. In de 2e ronde werd Christopher Steenhuis in een toreneindspel met een toren meer verslagen. De winnende stelling in de 3e ronde kon echter niet omgezet worden in een overwinning en met 2 uit 3 punten was Mees na de 1e dag verrassend koploper. Nadat Mees op dag twee kon uitslapen (i.v.m een vrije ronde) ging hij op oude voet verder, Tim Slendebroek werd verslagen. In Mees zijn 5e partij (de 1e returnpartij) kwam de 1e nederlaag tegen Tijmen Schakel.

Dag 3 startte met een onverwachte nederlaag tegen Christopher. Tegenstander Rogier Fisher gaat vervolgens ondanks een stukken voorsprong ten onder.
In de laatste ronde zou pas duidelijk worden hoe de top drie (Tijmen, Tim of Mees) er uit ging zien en welke speler zich ging plaatsen voor het NK (evenals bij de A en B-categorie was in de C-categorie slechts 1 ticket beschikbaar).
Door de overwinning van Tijmen moest Mees winnen voor de 1e plaats hetgeen echter ook het geval was voor tegenstander Tim. In het eindspel verloor Mees twee pionnen en daardoor de partij.

Met een score van 4 uit 8 en een 3e plaats mag Mees zeer tevreden zijn over het eind-resultaat.

D groep

In de D-categorie hadden zich vier Baarn spelers ingeschreven. In een groot veld (21spelers) was vooraf al bekend dat de strijd zou gaan tussen de spelers van Baarn en Moira Domtoren.

Tijs Aarsen en Pepijn de Maat begonnen de eerste twee ronden, zoals verwacht, met twee overwinningen. Tijn Heeringa was de 1e ronde nog niet scherp, zijn tegenstander liet zich pat zetten (“hij had niets meer en ik had bijna alles nog”, aldus Tijn). In ronde twee herstelde Tijn zich met een goede overwinning op Finn Stijns (de E kampioen van vorig jaar). Stefan Casteleijn had de pech in de 1e ronde gelijk tegen Pepijn te moeten spelen. Na deze nederlaag herstelde Stefan zich met een goede overwinning op Nick Nurmohamed.

In de 3e ronde kwam (vooruitlopend op de competitie wedstrijd van 6 maart as.) op de eerste vier borden de wedstrijd Domtoren D1 tegen Baarn D1 aan tafel. Baarn trok aan het kortste eind (1-3). Pepijn (tegen de grote favoriet Tycho Dijkhuis), Tijn (tegen Sven Dijkhuis) en Stefan (tegen Tim Schuttevaer) verloren. Tijs won na een opening Schots gambiet van Sebastiaan Lubbers.
Dag 1 (voor de D-spelers) eindigde redelijk goed voor de Baarn spelers. Stefan en Tijn wonnen enTijs pakte een halfje tegen Tycho door in het eindspel eeuwig schaak, herhaling van zetten te claimen. Pepijn had het zwaar en verloor van Daniel Gielen, die uiteindelijk 4e werd.

Dag twee startte met de gedeelde 1e plaats voor Tijs (met Tycho) die in de 5e ronde een regelmatige overwinning behaalde op Tim. In de 6e ronde moest Tijs opnieuw zwaar aan de bak tegen Daniel. Ondanks twee pionnen achterstand trok Tijs de partij naar zich toe. Doordat Tycho van Sebastiaan had verloren stond Tijs na 6 ronden aan de leiding.

Pepijn herstelde zich op de 2e dag goed van de nederlagen in ronde 3 en 4. Koen en Sven werden netjes opzij gezet. In ronde 7 moesten dan toch Tijs en Pepijn tegen elkaar spelen. Geheel nog in zijn flow behaalde Pepijn de overwinning en zakte Tijs naar de 2e plaats in de stand achter Sebastiaan. Pepijn was ondertussen al weer opgeklommen naar de gedeelde 3e en 4e plaats (met Tycho).

Stefan had een zware 2e dag en verloor drie maal op rij (waarvan in de 5e ronde van Tijn), echter ronde 8 leverde weer een punt op. Ondanks het goede resultaat van de 1e dag en de overwinning op Stefan kon Tijn de stijgende lijn niet doorzetten. Ronde 6,7 en 8 leverden geen enkele punt op.

In de 8e ronde moest Pepijn tegen koploper Sebastiaan, die te sterk was voor Pepijn. Met een overwinning op Nick in de laatste ronde wist Pepijn dat met 6,5 punt uit 9 de 5e plaats het hoogst haalbare was dit jaar.

Na een nederlaag in ronde 9 tegen Sven sloot Stefan af met 3 punten. Door een nette overwinning eindigde Tijn met 4,5 punten op een zeer goede 8e plaats.
Licht zenuwachtig begon Tijs aan ronde 8. Aangezien Tijs alle sterke spelers al had gehad moest een plaats bij de eerste drie en de daarbij behorende NK tickets haalbaar zijn. Met twee snelle overwinningen op Nick en Finn eindigde Tijs met 7,5 punt uit 9 op de 2e plaats achter 2e jaars d Sebastiaan en behaalde daarmee een ticket voor het NK (eind mei in Rijswijk)

Na 2 respectievelijk 3 lange dagen in Gorinchem (geheel volbracht door de aanwezige mental coach Bernadet Sertons) toch nette resultaten van de Baarn spelers in een met name in de C en B categorie helaas beperkte deelname.
—Bert Aarsen