Intern, Volwassenen

Pionnenellende in 21e speelronde

Door vrij veel afmeldingen en een competitiewedstrijd van het succesvolle Baarnse achttal waren er afgelopen vrijdag slechts zes partijen voor de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Op deze 21e speeldag viel echter genoeg te beleven, waarbij de rol van de pion erg opviel. Het meest opvallende resultaat was de vierde zege van het seizoen voor Peter Vegter.

 

Rob Boss en Rien van Brummelen speelden lange tijd een enigszins gelijkopgaande strijd tegen elkaar. Boss had wel het initiatief en wat meer dreiging in zijn zetten, maar Van Brummelen wist steeds het juiste antwoord. Tot het moment dat Van Brummelen iets te snel een pion naar voren schoof. Dat was – zo bleek in de analyse – onnodig en een betere zet was zeker mogelijk. Die pionzet had echter desastreuze gevolgen, want Boss kon daardoor vrij simpel de verdediging van Van Brummelen doorbreken en mat was niet meer te voorkomen. De analyse van de partij wees uit dat Van Brummelen zeker niet had hoeven te verliezen.

Conrad Keijzer speelde een sterke partij tegen Ton Koekkoek. Na de opening kreeg hij al snel een ver opgerukte pion op d6, en die pion bleef Koekkoeks bewegingsvrijheid de hele verdere partij beperken. Koekkoek kweet zich lange tijd goed van zijn verdedigende taak – zo zeer zelfs dat die d6 pion tijdelijk juist een kwelling voor Keijzer werd – maar na een foutieve pionzet was er geen houden meer aan. Keijzer maakte geen fouten en speelde het eindspel prima uit. Daarmee zijn 7e zege van het seizoen boekend. Het is al eerder geschreven, maar is nog steeds van kracht: Keijzer is in vorm.

 Johan Vermulst ging niet in op het favoriete koningsgambiet van Erik van Lier, dus ging deze maar over tot een aanval over de koningsvleugel. Door slim manoeuvreren met zijn paarden en pionnen wist Van Lier een kwaliteit te winnen en daarmee was de toon voor het eindspel gezet. De overmacht van stukken werd voor Vermulst te groot om een mataanval tegen te houden.

Henk Meeuwissen had een zeer sterke aanval op de koningsstelling van Martijn Kruiswijk, maar wist de beslissende zet net niet te vinden. Misschien zat die er ook niet in door het goede, verdedigende werk van Kruiswijk. Meeuwissen probeerde het toch, maar verloor een stuk en schaakmat zat er niet meer in. Kruiswijk waande zich al de glorieuze winnaar, maar rekende buiten de waard. Dankzij dame en pion kon Meeuwissen eeuwig schaak blijven geven, en dus was remise het eindresultaat. Het bleek tevens Kruiswijks eerste remise dit seizoen.

Thijs Michels bracht nieuwkomer Thur Breukers na een intensief paardgevecht in het middenspel diens eerste nederlaag toe.

Peter Vegter profiteerde optimaal van te snel spel van jeugdlid Freek Beekhuis. Laatstgenoemde trok heel snel met pionnen ten aanval, maar verzaakte zijn verdediging. Aangezien Vegter met normale ontwikkelingszetten reageerde, kon hij de dame van Beekhuis heel fraai ‘pennen’, zoals schakers dat noemen, zonder dat daar nog een pion of stuk voor gezet kon worden. Dat betekende al na slechts een half uur einde oefening voor Beekhuis en al weer de vierde overwinning voor Vegter dit seizoen. Eerder dit seizoen speelden ze al tegen elkaar, toen hield Freek het nog op remise. Voor Vegter kan dit seizoen niet meer stuk.