Beker (intern), Uitgelicht, Volwassenen

Pascal Losekoot winnaar BSV-beker 2018-2019

Pascal Losekoot winnaar BSV-beker 2018-2019

Pascal Losekoot is op vrijdagavond 14 juni 2019 winnaar geworden van de interne beker van de Baarnse Schaakvereniging 2018-2019 door met de zwarte stukken Henri Spijkerman te verslaan. Losekoot won deze zeer gewilde beker al eerder in 2000 en 2014 en mag zich nu drievoudig bekerkampioen noemen.

Ondanks het grote ratingverschil van maar liefst 400 elopunten tussen Spijkerman en Losekoot nam de laatste het treffen zeer serieus. Hij bestudeerde alle serieuze schaakpartijen van Spijkerman en met name de vier die deze wist te winnen. Spijkerman probeerde Losekoot te verrassen door voor de tweede maal in zijn leven 1.e4 te spelen, hetgeen tot een Siciliaanse partij voerde. Vaak leidt deze opening tot een spannend treffen, maar Spijkerman wist op zijn bekende labbekakkerige en slappe wijze de stelling al snel te vervlakken tot een puur passieve positie. Toen hij ook nog eens een venijnige tussenzet van Losekoot overzag die kwaliteits- en pionverlies tot gevolg had, was het duidelijk dat de beker Losekoot niet meer kon ontglippen. Spijkerman speelde nog enige zetten voor de bühne, maar zag daar uiteindelijk het belachelijke van in en legde het hoofd in de schoot.

 

6 comments

 1. Henri speelt altijd stug verdedigend en is daardoor heel moeilijk te verslaan. Dat is een keuze en niet beter of slechter dan een agressieve spelstijl. Dat kun je niet afdoen met labbekakkerig en slap!! En wat er belachelijk aan is om nog even door te spelen weet ik ook niet.Dat hij verliest van Pascal is niet zo verwonderlijk met zo’n ratingverschil.
  Ik neem aan dat dit verslag gisterenavond is geschreven met een borrel achter de kiezen, althans dat hoop ik!

 2. Henri je speelt altijd stug verdedigend en bent daardoor heel moeilijk te verslaan. Dat is een keuze en niet beter of slechter dan een agressieve spelstijl. Dat kun je niet afdoen met labbekakkerig en slap! En wat er belachelijk aan is om nog even door te spelen weet ik ook niet.Dat je
  verliest van Pascal is niet zo verwonderlijk met zo’n ratingverschil.
  Ik neem aan dat dit verslag gisterenavond is geschreven met een borrel achter de kiezen, althans dat hoop ik!

  1. Henri had juist géén borrel gedronken, Thur! En het is inderdaad beslist geen schande van Pascal te verliezen.
   Trouwens: van harte met je derde beker-beker, Pascal!

 3. Gefeliciteerd Pascal! Ed kan de beker vast lekker voor je gaan oppoetsen 🙂

 4. Leuke foto – en dank voor de felicitaties!

  Overigens had ik niet alle partijen bestudeerd, maar wel even bedacht hoe ik op de verschillende zetten zou antwoorden die hij al eerder tegen me speelde. Op 1.d4 wilde ik f5 spelen, op 1.b4 e5 en op 1.e4 gewoon c5. Asymmetrische stellingen.

  Dat Henri niet eerder e4 tegen me speelde, zoals hij na afloop vertelde, daar was ik me niet van bewust, want ik was in de war met een eerdere partij tegen Ed, die met 1.e4 g6 begon. De leeftijd begint toe te slaan? Verder had ik nog wat partijtjes op internet gespeeld als oefening, waarbij de zwartpartijen allemaal met 1.e4 c5 2.Pf3 e6 begonnen; maar niemand speelde daarna 3.c3 d5 4.Dc2 (zoals in de bekerpartij). Ik zal het niet doorvertellen aan de vakbond van witspelers – die zich na dxe4 5.Dxe4 Pf6 6.Dc2 toch zal afvragen hoe het kan dat zwart na 6 zetten een voorsprong in ontwikkeling heeft.

  Hoewel de stelling op een gegeven moment onaangenaam voor Henri was, viel het nog wel mee, ware het niet dat hij mijn dreiging over de lange diagonaal over het hoofd zag. Daarna was het inderdaad min of meer uit.

 5. Pascal gefeliciteerd met de beker en Ed met het kampioenschap!

Comments are closed.