2008

Pandelaar en Vlug in bekerfinale

Pandelaar schaakt Losekoot verrassend uit bekercompetitie. Jeugdtalenten Brantjes en Wiegers blijven overeind in seniorencompetitie.Vrijdag werd gestreden om een plaats in de finale van de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Pascal Losekoot en Vincent Pandelaar maakten er een spannende marathonpartij van. Losekoot moest uiteindelijk het onderspit delven nadat zijn aanvallen op niets waren uitgelopen. Pandelaar had alles kundig gepareerd en eindigde de partij met een beslissende aanval. Een knappe prestatie van Pandelaar die nooit eerder de bekerfinale bereikte. In die finale moet hij het opnemen tegen Arthur Vlug, die Paul Evers betrekkelijk eenvoudig versloeg nadat Evers zo maar een paard had weggegeven.

Weggeefschaak
Evers was niet de enige die onnauwkeurig met zijn schaakstukken omging. Daan Lensink, een enigszins onderbelicht maar ook groot jeugdtalent, speelde sterk tegen Marco Meijer. In de opening won hij een pion, bouwde dat voordeeltje kundig uit en leek op een overwinning af te stevenen. Juist op een moment echter dat dit niet meer kon, gaf hij schaak met een loper. Helaas voor Lensink kon Meijer die ongedekt staande loper simpelweg slaan. Met een stuk voorsprong speelde Meijer de partij bekwaam uit.
Jan Overbeek en Yme Brantjes speelden een spannende partij, waarin Overbeek beter kwam te staan. Overbeek had echter veel bedenktijd gebruikt en ongeveer een minuut voor tijdcontrole moest hij nog vijf zetten doen in een niet eenvoudige stelling. In die tijdnoodfase vergat hij zijn dame die Brantjes dankbaar inpikte. Enigszins gelukkig, maar toch weer een knap resultaat van Brantjes. Ook de partij tussen Wim van Teutem en Ton Koekkoek eindigde abrupt. Van Teutem had wel gezien dat zijn dame aangevallen stond, maar dacht te lang na en vergat zijn dame in veiligheid te brengen. Een triest einde van een spannende partij die toen zeker nog niet beslist was.

Openingen
Schaakpartijen beginnen vaak volgens een vast stramien. Als daarvan afgeweken wordt, kan soms sprake zijn van sterke of juist slechte openingen.
Thijs Michels opende tegen Reinier Schaap sterk en Schaap reageerde daar niet adequaat op. Hij kwam al snel een stuk en enkele pionnen achter te staan waarna het voor Michels vrij eenvoudig werd de winst te pakken. Henk Meeuwissen en Hans van Briemen openden nog wel redelijk, maar Van Briemen ging te snel in de aanval. Tijdens die aanval ontwikkelde Meeuwissen keurig zijn stukken, terwijl Van Briemen dit juist naliet. Bij gebrek aan ondersteunende stukken kon Van Briemen geen druk blijven zetten en trok Meeuwissen het initiatief en de partij naar zich toe.
Rien van Brummelen probeerde jeugdtalent Kasper Wiegers met een offer op de knieën te krijgen. Het bleek echter geen goed offer. Wiegers nam dankbaar het stuk en de partij in handen. Rob Boss won knap van Simon van Voorthuizen.
Terwijl Jarno Witkamp en Waldemar Moes al snel remise overeenkwamen, streden Rienk Andriessen en Ger Oldekamp tot de late uurtjes door. Hoewel Andriessen een stuk voor stond, kon – met beiden minder dan een minuut op de klok – de winst niet gevonden worden.

Uitslagen van de 1ste ronde
Uitslagen

Witkamp – Moes		 remise
Meijer – Lensink	 1-0
Overbeek – Brantjes	 0-1
Van Brummelen – Wiegers	 0-1
Van Voorthuizen – Boss	 0-1
Meeuwissen – Van Briemen 1-0
Michels – Schaap	 1-0
Van Teutem – Koekkoek	 0-1
Andriessen – Oldekamp	 remise
Beker (halve finale):
Losekoot – Pandelaar	 0-1
Vlug – Evers		 1-0

Tussenstand na de 1ste ronde
Stand

1. Pandelaar  133
2. Meijer   128
3. Boss    120
4. Van de Veer 118
5. Brantjes  118
6. Vlug    113
7. Wiegers   108
8. Witkamp   104
9. Moes    104
10.Michels   103

—Ton Koekkoek