2010

Overbeek schaakt zich met bloedstollend eindspel weer naar koppositie

Sinterklaas is voorbij, dus was Overbeek weer present. Aan het eind van de avond stond hij weer als koploper bekend. Dat was ook te danken aan Vlug, die wees Lensink namelijk een plaatsje terug. Losekoot profiteerde niet optimaal, want Michels ging bijna met de winst aan de haal.Daan Lensink probeerde vrijdag zijn net behaalde koppositie te behouden, maar trof in Arthur Vlug een tegenstander van formaat. Lensink verloor weliswaar snel een pion, maar dat was nog volgens de theorie. Langzaam echter kwam Vlug positioneel beter te staan en uiteindelijk kon Lensink een mataanval van Vlug niet meer tegenhouden. Lensink doet dus weer een stapje terug, maar het verschil met zijn naaste rivalen is klein.

Achtervolgers
Lensinks belangrijkste concurrenten profiteerden wel, maar niet optimaal. Jan Overbeek en Marco Meijer – de nummers 2 en 4 – speelden tegen elkaar. Die bleken zeer aan elkaar gewaagd. De partij werd pas beslist na gebruik van bijna alle speeltijd. In een bloedstollend eindspel in hoge tijdnood voor beide spelers ging Overbeek door zijn vlag, maar hield Meijer geen materiaal meer over. De reglementen wijzen dan uit dat het resultaat toch remise is. Door dit zwaar bevochten resultaat kon Overbeek tevreden vaststellen dat hij de koppositie van Lensink weer had teruggepakt.
Pascal Losekoot – nummer 3 op de ranglijst – trof een zeer gemotiveerde Thijs Michels, die liet zien dat hij niet zo maar in de toptien staat. Michels pareerde alle aanvallen perfect en uiteindelijk wist hij in een pionneneindspel met licht voordeel Losekoot een keurige remise af te dwingen.
Ed Duister blijft sterk presteren bij zijn hernieuwde kennismaking met de Baarnse Schaakvereniging. In de tweede ronde van de interne bekercompetitie trof hij in Vincent Pandelaar een sterke tegenstander. Duister verblikte of verbloosde echter geenszins en speelde een sterke partij, Pandelaar bijna een remise afdwingend. In tijdnood maakt hij echter een foutje en ging vervolgens door zijn vlag. Een sneu einde van Duisters bekeraspiraties.

Einde van zegereeks
Erik van Lier was drie keer achtereen succesvol geweest. Tegen clubkampioen Waldemar Moes bood hij geruime tijd aardig tegenstand, maar moest toch de handdoek in de ring gooien.
Rob Boss kwam in het eindspel tekort tegen Ashley Krishnasing. Hij kon promotie van een pion niet tegenhouden. Yme Brantjes zette alle pijlen op de c-pion van Henk Meeuwissen. Toen die viel en de paarden van Brantjes vrijheid kregen, was het snel afgelopen.
Johan Vermulst en Paul Evers speelden een lange partij. Aanvankelijk bouwde Vermulst een voorsprong op, maar hij liet Evers terugkomen. In het eindspel verloor Vermulst een stuk en speelde Evers een pion behendig naar promotie.

Concentratiegebrek
Wim van Teutem speelde niet geconcentreerd genoeg, waardoor Rien van Brummelen al snel volop in de aanval kon gaan. Van Teutem kon dit aanvallend geweld niet meer stuiten.
Geertièn de Vries pakte weer een belangrijk punt. Tegenstander Ger Oldekamp was ook niet volledig bij de les, want hij verloor een paard door een onvoorzien tussenschaakje. Daarna speelde De Vries het wel geconcentreerd uit.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Lensink – Vlug			0-1
Overbeek – Meijer		remise
Michels – Losekoot		remise
Boss – Krishnasing		0-1
Brantjes – Meeuwissen		1-0
Vermulst – Evers		0-1
Van Brummelen – Van Teutem	1-0
Moes – Van Lier		    1-0
De Vries – Oldekamp		1-0
Beker:
Duister – Pandelaar		0-1

Tussenstand na de 12e ronde
Stand

1.	Overbeek	430
2.	Lensink	    411
3.	Losekoot	401
4.	Meijer		391
5.	Duister		328
6.	Vlug		307
7.	Krishnasing	303
8.	Michels	    269
9.	Spijkerman	266
10.	Brantjes	255

Vrijdag 17 december wordt de 13e ronde van de interne seniorencompetitie gespeeld. Aanvang: 19.45 uur. Het Baarnse viertal debuteert dan vanaf 19.30 uur in de Kampioensgroep tegen HSG 1 uit Hilversum. De jeugd begint al om 18.30 uur. Dit is de laatste clubavond dit jaar. In 2011 wordt op 7 januari gestart met het voor iedereen gratis toegankelijke Nieuwjaarstoernooi. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn.—Ton Koekkoek