2010

Overbeek nog ongeslagen aan kop schaakcompetitie

Jan Overbeek verstevigt koppositie. Pascal Losekoot doet goede zaken en Ed Duister blijft verrassen.Afgelopen vrijdag wist Jan Overbeek zijn ongeslagen status in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging te behouden. Door Daan Lensink – nummer twee op de ranglijst – te verslaan, kon hij bovendien zijn koppositie verstevigen. Pascal Losekoot – net bekomen van zijn nederlaag tegen Overbeek vorige week – trok fel ten aanval tegen Ashley Krishnasing. Door het juiste stuk op het juiste moment te offeren, wist Losekoot de verdediging van Krishnasing open te breken. Het werd de eerste nederlaag voor Krishnasing dit seizoen.
Ed Duister en Henri Spijkerman speelden de langste partij van de avond. Hoewel de partij optisch gezien redelijk gelijk leek op te gaan, bleek het een partij met steeds kerende kansen. Uiteindelijk trok Duister aan het langste eind. Na een lange schaak-sabbatical is Duister verrassend sterk aan het terugkomen, nu al resulterend in een gedeelde vijfde plaats. Die plaats moet hij delen met Werner Raudenbusch die tegen Paul Evers toch niet verder kwam dan remise.
Na een matige start van het seizoen is Yme Brantjes door zijn overwinning op Rienk Andriessen de toptien weer binnen gekomen.
Peter Vegter gaf behoorlijk partij aan Bert van Klingeren, maar in het eindspel deed hij iets onhandigs met zijn toren, waarna de winst naar Van Klingeren ging.
Geertièn de Vries kwam niet best uit de opening en Thijs Michels hield hem keurig onder druk. Ook na een lange rokade stond De Vries’ koning niet veilig. Michels strafte dat bekwaam af met schaakmat.

Opvallende remise
Ton Koekkoek leek eenvoudig op winst af te stomen nadat hij een toren van Rien van Brummelen had gewonnen. Uiteindelijk mocht hij blij zijn met remise omdat Van Brummelen enkele gevaarlijke vrijpionnen had. Opvallend trouwens dat Van Brummelen na zes ronden al twee keer remise heeft gespeeld, terwijl hij het hele vorige seizoen geen enkele keer remise speelde.
Jeugdtalent Stefan Casteleijn (13 jaar) proefde voor het eerst aan de interne seniorencompetitie. Hij trof in Rob Boss meteen een tegenstander van formaat. Die trok het initiatief vrij snel naar zich toe, maar Casteleijn verdedigde zich taai. Uiteindelijk was de overmacht te groot en won Boss. Toch lijkt Casteleijn weer een aanwinst vanuit de Baarnse jeugdopleiding.
Na een slechte start boekte Ger Oldekamp toch al weer zijn tweede achtereenvolgende overwinning. Ditmaal was hij Conrad Keijzer te slim af. Johan Vermulst won zijn eerste partij dit seizoen. Nieuwkomer Erik van Lier kwam weer net iets tekort en wacht nog steeds op zijn eerste punten.

Uitslagen van de 6e ronde
Uitslagen

Overbeek – Lensink		1-0
Losekoot – Krishnasing		1-0
Raudenbusch – Evers		remise
Duister – Spijkerman		1-0
Andriessen – Brantjes		0-1
Vegter – Van Klingeren	        0-1
De Vries – Michels		0-1
Koekkoek – Van Brummelen	remise
Boss – Casteleijn		1-0
Keijzer – Oldekamp		0-1
Van Lier – Vermulst		0-1

Tussenstand na de 6e ronde
Stand

1.	Overbeek	248
2.	Losekoot	223
3.	Lensink	        190
4.	Krishnasing	167
5.	Raudenbusch	164
6.	Duister		164
7.	Moes		155
8.	Meijer		141
9.	Pandelaar	140
10.	Brantjes	135

Vrijdag 29 oktober wordt door de senioren niet geschaakt vanwege de dan te houden Algemene Ledenvergadering. De 7e ronde van de interne seniorencompetitie vindt plaats op vrijdag 5 november. Dan is er ook weer vrije inloop voor huisschakers. De jeugd speelt a.s. vrijdag wel, vanaf 18.30 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn. Meer informatie over schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek (tel. 06 46078172), jeugdleider Daan Lensink (035-5417648), en via www.baarnseschaakvereniging.nl
—Ton Koekkoek