Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Over de d-pion

Over de d-pion

Verslag Walter Schram, foto’s Henri Spijkerman/Walter Schram

 

Vrijdagavond stond alweer de 12e ronde van de interne competitie op het programma. In 3 van de 5 partijen schoof de witspeler zijn d-pion op de 1e zet 2 velden naar voren. Dit leverde in totaal overigens maar een half puntje op voor die witspelers. Sowieso deden de zwartspelers het goed.

Spaans

Martijn Kruiswijk opende zijn partij tegen Mario Lambrechts wel door de e-pion naar voren te schuiven. In de Spaanse opening die daarop volgde gebeurde er in eerste instantie niet zo heel veel. In de gespeelde variant is het gebruikelijk dat wit op het juiste moment d4 speelt. Kruiswijk liet dit echter na, maar kreeg wel het betere van het spel. Totdat hij toeliet dat in de eerste instantie de dame en vervolgens nog meer stukken van zwart de witte stelling binnendrongen. Dit kostte wit behoorlijk wat materiaal en Kruiswijk kon weinig anders meer dan opgeven.

Ongeslagen dame

In de partij tussen Conrad Keijzer met wit en Frits Kok kreeg de zwartspeler al vrij snel de overhand. Kok kon zijn torens verdubbelen op de g-lijn en vervolgens een volle toren met de dame opsnoepen omdat terugslaan door wit mat in 2 zou betekenen. Fraai gezien van Kok!
Daarna was het niet moeilijk meer en won ook hier de zwartspeler.

Tussenschaakje

Rob Boss speelde met wit tegen Thur Breukers en de spelers gingen in gelijke stelling het middenspel in. Hierin won Breukers al vrij snel een pion. Even later dacht Boss aan een aanval op zijn paard te ontkomen door de dame van zwart aan te vallen. Die had echter een tussenschaakje en het witte paard verdween van het bord. Boss probeerde het nog wel maar de nederlaag was niet meer af te wenden. Breukers steeg hierdoor ook nog eens naar de 4e plaats op de ranglijst.

Remise

Dat remises niet altijd saai hoeven te zijn bewezen Henri Spijkerman met wit en Walter Schram. Nadat de spelers tegengesteld hadden gerokeerd ontstond er een felle strijd op de koningsvleugel. Die strijd leek in het voordeel van zwart beslist te gaan worden maar gewonnen was het allemaal nog niet. Toen Spijkerman naar een eindspel kon afwikkelen met een pion meer voor zwart maar ongelijke lopers was er nog maar 1 resultaat mogelijk: remise.

Tijdnood

Rogier Burger begon het seizoen met een paar ongelukkige nederlagen, maar heeft ondertussen de weg omhoog gevonden en haalde 4,5 punt uit zijn laatste 5 partijen.
Deze avond moest hij het met de zwarte stukken opnemen tegen de koploper, Ed Duister.
Duister wist vanuit de opening geen voordeel te behalen, maar in het middenspel ging het mis voor Burger en hij verloor een kwaliteit. Beide spelers gingen echter het eindspel in met weinig tijd op de klok en dan kan er nog van alles gebeuren. Duister kon wat pionnen snoepen, maar Burger kon nog stevig aanvallen. Toen hij echter over het hoofd zag dat zijn dame verloren ging was het over.

Komende vrijdag staat er nog een gewone competitieronde op het programma, vrijdag 21 december is er een thema-avond met een presentatie over Bobby Fischer, waarna er vrij geschaakt kan worden. Tevens zijn er lekkere hapjes en iedereen die weet hoe de stukken gaan is van harte welkom.

Duister – Burger 1-0
Spijkerman – Schram remise
Kruiswijk – Lambrechts 0-1
Boss – Breukers 0-1
Keijzer – Kok 0-1
Meeuwissen bye

Stand aan kop na 12 ronden

1. Duister 504,1
2. Spijkerman 440,5
3. M. Lambrechts 394,3
4. Breukers 362,3
5. Schram 353,7

1 comment

Comments are closed.