Uncategorized

Openingskennis

Openingskennis

Mede door de tegelijkertijd gespeelde wedstrijd van het Baarnse achttal konden er slechts drie partijen voor de interne competitie gespeeld worden. In deze ronde 31 werd vooral een beroep gedaan op de openingskennis.

Mario Lambrechts opende met e4 tegen Martijn Kruiswijk, die op zijn beurt een Caro-Kann op het bord zette. Er kwam een redelijk klassiek geschoold vervolg, met een snelle h4-h5 opmars van wit. Korte rokade is dan vrij riskant, dus Kruiswijk stelde zijn rokade uit. Toen Lambrechts lang rokeerde, ging Kruiswijk daarin mee. Bij de Caro-Kann is de d-pion al vroeg vertrokken, en Lambrechts probeerde te profiteren door het midden open te breken. Dat lukte vrij goed, maar gaf Kruiswijk ook kansen voor een tegenaanval. Lambrechts wist echter op het juiste moment af te ruilen, waarna hij drie pionnen op de damevleugel overhield, tegen 1 pion van Kruiswijk. Lambrechts speelde dit voordeel heel secuur uit.
In de partij tussen Rob Boss en Erik van Lier kwam het Albin tegengambiet op het bord. Boss – met wit – reageerde daar niet correct op en raakte zodanig ingesloten, dat hij mat alleen kon voorkomen door een paard te slaan en vervolgens zijn dame te verliezen. Boss kreeg daarbij nog wel een loper van Van Lier te pakken en kon zelfs nog een matdreiging realiseren. Maar toen Van Lier die dreiging kon pareren en zelf een pion tot dame kon promoveren, was het gebeurd.

Archieffoto van hun partij begin dit seizoen

Johan Vermulst wilde een Pirc-opening spelen en Christian Krijnen probeerde een agressieve opzet uit. Dat lukte laatstgenoemde. Krijnen won een kwaliteit en kreeg goed spel. Zelfs een onnauwkeurigheid in het eindspel kon het tij voor zwart niet meer keren.

Uitslagen ronde 31:
Lambrechts – Kruiswijk	1-0
Boss – Van Lier		0-1
Krijnen – Vermulst	1-0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing	1230
2.	Duister		1032
3.	Timmerman	 966
4.	Kok		 903
5.	Lambrechts	 844