2010

Ook schakers getroffen door hevige sneeuwval

Het viertal van de Baarnse Schaakvereniging zou afgelopen vrijdag debuteren in de Kampioensgroep, maar de sneeuw gooide roet in het eten. Ook het aantal deelnemers aan de interne competitie was beperkt. Koploper Overbeek en diens naaste concurrent Lensink kwamen wel in actie.Vorig seizoen was het Baarnse viertal kampioen geworden van de 1ste klasse A van de Stichts-Gooise Schaakbond. Vrijdagavond zouden de Baarnaars debuteren in de Kampioensgroep, maar dat moest vanwege het winterse weer worden uitgesteld. Tegenstander HSG3 uit Hilversum durfde het niet aan door het sneeuwlandschap naar Baarn te reizen. In de interne competitie konden slechts 7 partijen geschaakt worden. Ook hier waren hevige sneeuwval en diverse verkeersinfarcten er de reden van dat niet iedereen tijdig in De Leuning kon zijn. Als gevolg daarvan moest wat herschikt worden in de oorspronkelijke indeling, maar met enige vertraging kon toch gestart worden met de 13e ronde.

Koploper in vorm
Bert van Klingeren verweerde zich kranig tegen Jan Overbeek, maar moest uiteindelijk het onderspit delven tegen de in goede vorm verkerende koploper. Daan Lensink – naaste concurrent van Overbeek – had het moeilijk tegen Yme Brantjes. Nadat Lensink een remiseaanbod had afgewezen, profiteerde hij van een foutje van Brantjes en in tijdnoodfase van laatstgenoemde kreeg hij Brantjes keurig op de knieën. Een knappe prestatie van Lensink, die aan een sterk seizoen bezig is en koploper Overbeek weer wat dichter op de huid zit.
Ton Koekkoek kwam met een ontwikkelingsachterstand uit de opening en Henri Spijkerman kon daardoor vrij eenvoudig de druk steeds meer opvoeren. Uiteindelijk kon Koekkoek dat niet meer houden. Door die winst klom Spijkerman naar de 8e plaats.
Werner Raudenbusch en Rien van Brummelen speelden een onderhoudende partij, waarin Van Brummelen uiteindelijk aan het kortste eind trok. Peter Vegter speelde zeer verdienstelijk tegen Paul Evers. Pas in het eindspel moest hij in Evers zijn meerdere erkennen. Evers is hierdoor fraai de toptien binnengekomen. Rob Boss speelde net iets beter dan Geertièn de Vries en dat leverde hem de overwinning op.

Aanvalsdrift
Henk Meeuwissen wilde al vroeg in de partij zijn dame ruilen, maar Conrad Keijzer ging daar niet op in, want hij zag een betere mogelijkheid. Door een gat in de verdediging voerde hij meteen een aanval uit op de koning van Meeuwissen, die alle zeilen moest bijzetten om niet al snel de handdoek in de ring te moeten gooien. In zijn aanvalsdrift vergat Keijzer echter een paard, dat hij prompt verloor en daarna keerden de kansen volledig. Na een lange partij wist Meeuwissen de partij op zijn naam te schrijven.

Uitslagen van de 13e ronde
Uitslagen

Van Klingeren - Overbeek 	0-1
Brantjes – Lensink		0-1
Spijkerman – Koekkoek		1-0
Raudenbusch – Van Brummelen	1-0
Vegter – Evers			0-1
Boss – De Vries			1-0
Meeuwissen – Keijzer		1-0

Tussenstand na de 13e ronde
Stand

1.	Overbeek	475
2.	Lensink	    464
3.	Losekoot	421
4.	Meijer		409
5.	Duister	    361
6.	Vlug		326
7.	Krishnasing	322
8.	Spijkerman	304
9.	Michels	    283
10.	Evers		272

De laatste twee vrijdagen van 2010 is er geen schaken in De Leuning. In 2011 gaat de Baarnse Schaakvereniging op 7 januari weer van start met een Nieuwjaarstoernooi. Dit toernooi is gratis toegankelijk voor iedereen die maar een beetje kan schaken, en er zijn prijzen en lekkere hapjes voor iedereen. Het Nieuwjaarstoernooi begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Aanmelden voor deelname kan in de zaal vanaf 19.45 uur. —Ton Koekkoek