Intern, Volwassenen

Nu al bijzonder schaakseizoen voor Peter Vegter

Een beetje geluk kon hem vrijdag niet ontzegd worden, maar feit is dat Peter Vegter nog nooit zo’n flitsende start van het schaakseizoen heeft beleefd. Drie van de vier door hem gespeelde partijen zette hij al in winst om. Ook Conrad Keijzer boekt progressie en Ton Koekkoek mag een ronde verder bekeren.

28 oktober 2011 — Ronde 6

Meestal speelt hij wel een aardige partij, maar redt het dan net niet. Vaak had hij pech of kon de concentratie net niet lang genoeg opbrengen. En menigmaal verzuchtte hij dan ook: “Ik leer dat eindspel nooit” of “Als ik dit seizoen geen partij win, zeg ik mijn lidmaatschap op”. Maar nu staat Peter Vegter al op de 16e plaats in de ranglijst van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging! Dat is best bijzonder, want doorgaans is hij in de onderste regionen van de ranglijst te vinden. Afgelopen vrijdag had hij eens een meevaller. Tegenstander Ger Oldekamp dacht een directe mataanval te lanceren, maar kwam bedrogen uit en verspeelde zijn dame zelfs. Dat geschenk nam Vegter dankbaar aan en hij nam het initiatief meteen over. Deze zesde ronde van de interne competitie werd een heel bijzondere voor hem. Hij gaf het initiatief niet meer uit handen, behield – ondanks het toegestroomde publiek – zijn concentratie en speelde keurig naar winst. Zijn derde zege dit seizoen al! Kennelijk werpt het tussendoor oefenen (o.a. in De Leuning op woensdagochtend) zijn vruchten af.

Nieuw bloed
Nieuwe aanwinst bij de senioren Jos Wolterse maakte het clubkampioen Pascal Losekoot behoorlijk lastig. Door te veel denktijd te gebruiken, maakte hij het zichzelf echter nog lastiger. Vooral door tijdnood deed hij wat mindere zetten en verloor de partij uiteindelijk doordat zijn vlag viel.
Het andere nieuwe bloed bij de seniorenleden stroomt door de aderen van Martijn Kruiswijk. Ook hij had al eerder laten zien een aanwinst te zijn voor deze competitie en onderstreepte dat weer tegen Wim van Teutem. Al snel won hij een pion en met een fraaie combinatie ook nog een stuk. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. Jeugdlid Freek Beekhuis is ook een aanwinst voor de seniorencompetitie en laat avontuurlijk spel zien. Tegen Rienk Andriessen kwam hij echter net tekort. Het betekende Andriessens eerste overwinning van dit seizoen.

Gelijkspel
Werner Raudenbusch en Bert van Klingeren hielden elkaar precies in evenwicht en kwamen remise overeen. Datzelfde gold voor de partij tussen Erik van Lier en Geertièn de Vries. De derde partij die in deze ronde tot remise leidde, had echter andere redenen en een ander gevolg. Ton Koekkoek en Rien van Brummelen speelden een partij voor de interne bekercompetitie en Van Brummelen moest – in verband met zijn hogere rating – winnen om een ronde verder te komen. Aangezien beide spelers altijd voor de winst gaan, beloofde het op voorhand enig spektakel. Toen Van Brummelen echter een slechte torenzet deed, kwam het initiatief ineens volledig bij Koekkoek te liggen. De winst lag voor het grijpen, maar Koekkoek speelde het eindspel niet goed uit en Van Brummelen kwam knap terug. Uiteindelijk resulteerde de partij in een toreneindspel dat geen winnaars meer kon hebben. Remise dus. Door dat resultaat mag Koekkoek wel door naar de volgende bekerronde, hij snoepte ook de eerste punten van Van Brummelen af in dit seizoen, maar hij had wel zijn eerste winstpartij van het seizoen moeten binnenhalen!

Opmars
Conrad Keijzer is aan een fraaie opmars bezig. Tegen Johan Vermulst werd het een spannende partij waarin Keijzer behoorlijk druk zette op de koningsvleugel van Vermulst. Dat werd laatstgenoemde uiteindelijk te veel en Keijzer kon zijn tweede overwinning van het seizoen noteren. Hij steeg daardoor naar de twaalfde plaats en als hij zo door blijft gaan, zit er nog meer progressie in.

Uitslagen van de 6e ronde — Uitslagen

Losekoot – Wolterse            1-0
Raudenbusch – Van Klingeren    remise
Keijzer – Vermulst             1-0
Oldekamp – Vegter              0-1
Van Lier – De Vries            remise
Van Teutem – Kruiswijk         0-1
Andriessen – Beekhuis          1-0
Beker:
Koekkoek – Van Brummelen       remise

Tussenstand na de 6e ronde — Stand

1.      Krishnasing    242
2.      Boss           211
3.      Lensink        201
4.      Losekoot       192
5.      Brantjes       187
6.      Duister        175
7.      Meijer         170
8.      Van Brummelen  156
9.      Spijkerman     151
10.     Wiegers        135

Komende vrijdag is er geen competitieschaak bij de senioren van de Baarnse Schaakvereniging, omdat dan de Algemene Ledenvergadering wordt gehouden. De jeugd speelt wel, vanaf half 7 in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn. Op 11 november wordt de zevende ronde van de interne seniorencompetitie gespeeld en op 18 november is er weer vrij schaken voor alle geïnteresseerden, terwijl ook het achttal dan in De Leuning een competitiewedstrijd speelt.