Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Nog volop strijd op Baarnse schaakborden

Nog volop strijd op Baarnse schaakborden

De clubkampioen is bekend (Krishnasing), de speler met de grootste ratingtoename ook (Roothaan), maar voor de beker en in enkele ratingcategorieën wordt nog voor de prijzen gespeeld. Dus werd afgelopen vrijdag in ronde 35 (de één na laatste) van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging gewoon volop gestreden om de eigen prestaties nog iets te verbeteren.

Rob Boss mocht het opnemen tegen de kersverse clubkampioen Ashley Krishnasing. Boss – aan een zeer redelijk seizoen bezig – verzette zich lang, maar moest toch in de clubkampioen zijn meerdere erkennen. De inmiddels onttroonde clubkampioen – Pascal Losekoot – had het zwaar tegen Yme Brantjes. Een uitglijder van laatstgenoemde deed het tij echter definitief in zijn voordeel keren. Daarmee stelde Losekoot de tweede plaats in het klassement veilig, en daar was hij content mee. Kasper Wiegers won op een knappe manier van Werner Raudenbusch. Ed Duister kreeg het bepaald niet cadeau van Rienk Andriessen, maar won wel. Ton Koekkoek en Thijs Michels belandden in een Toreneindspel met pionnen, waarbij de Koningen elkaar niet konden passeren. Zij noteerden de enige remise van de avond.

Het slagveld in de partij tussen Henri en Bert.
Het slagveld in de partij tussen Henri en Bert.

Bloedbad
Henri Spijkerman noemde zijn partij tegen Bert van Klingeren een ‘bloedbad’. Zo erg was het in werkelijkheid natuurlijk niet, maar Van Klingeren had in de stille speelzaal al duidelijk laten horen, dat hij het moeilijk had. De door Spijkerman al snel ingezette koningsaanval loog er dan ook niet om. De verdedigingslinie voor Van Klingerens Koning werd snel fors aangetast, rokeren kon hij niet en evenmin kon hij zijn stukken op de damevleugel ontwikkelen. Van Klingeren hield het nog bewonderenswaardig lang vol, maar er was geen redden meer aan.
Misschien was de nederlaag van Thur Breukers tegen Rien van Brummelen nog wel erger. Breukers was duidelijk te veel met zijn eigen aanval bezig, want anders had hij in de 13e zet beslist wat anders gedaan; nu was het mat-in-1!

Ratingprijzen
Gelukkig heeft Breukers al een prijs te pakken: hij is eerste in de ratingcategorie tot 1650. Van Brummelen heeft als enige nog een kleine kans om de eerste plaats in de ratingcategorie tot 1500 over te nemen van Rob Boss. Boss heeft echter een riante voorsprong van 46 punten.
De strijd om de ratingprijs in de categorie tot 1400 is nog spannend. Martijn Kruiswijk leidt dat klassement, maar Van Klingeren heeft slechts een achterstand van 16 punten.
Vooral door haar overwinningen op Raudenbusch, Lambrechts en Schram is nu al duidelijk, dat de prijs voor de grootste ratingtoename dit seizoen naar Suzan Roothaan gaat.

Tijdens het fotomoment legde Suzan haar Koning neer (niet te hopen dat dit in exact deze stand was!)
Tijdens het fotomoment legde Suzan haar Koning neer (niet te hopen dat dit in exact deze stand was!)

Nieuwkomers
Suzan Roothaan moest het vrijdag wel afleggen tegen nieuw lid André van der Braak. Deze nieuwkomer boekte daarmee al zijn vierde overwinning. Met daarnaast nog een remise leed hij slechts één nederlaag. Toevalligerwijs tegen de andere nieuwkomer, Frits Kok. De pas sinds januari lid van de schaakvereniging zijnde Kok speelde vrijdag tegen Johan Vermulst. Het was kantje boord, maar Kok trok aan het langste eind. Met 10 overwinningen en 1 remise uit 14 partijen toont Kok aan een sterke nieuwkomer te zijn.
Nelly Khalioullina was snel uitgeschaakt. Ze is de laatste weken een beetje van slag. Tegen Eble Mink leed ze haar vijfde achtereenvolgende nederlaag. Mink gaf daarmee zijn seizoen wat meer glans.

Beker
In de halve finale voor de A-beker speelden Daan Lensink en Marco Meijer een boeiende partij. Door een gepend Paard had Lensink weinig bewegingsruimte op de koningsvleugel. Toen het hem echter lukte die penning op te heffen, kon zijn bevrijde Paard volop richting Koning van Meijer galopperen. Dat leidde uiteindelijk zelfs tot een keurig voltooide mataanval. Lensink mag het in de finale opnemen tegen Brantjes.
In de B-bekercompetitie vlot het dit seizoen niet zo erg. Er moet nog één halve finalewedstrijd gespeeld worden, en dus lijkt het er op dat de finale pas begin volgend seizoen gespeeld zal worden.

Alle uitslagen ronde 35:
Boss – Krishnasing		0−1
Brantjes - Losekoot		0−1
Raudenbusch – Wiegers	        0−1
Spijkerman - Van Klingeren	1−0
Andriessen - Duister		0−1
Breukers - Van Brummelen	0−1
Koekkoek – Michels		remise
Mink – Khalioullina		1−0
Kok - Vermulst			1−0
Van der Braak - Roothaan	1−0
Beker:
Lensink - Meijer		1−0

Met uitgebreide dank aan Henri Spijkerman voor de hoofdfoto!

1 comment

  1. Leuk verhaal. Detail: het was zet 14, voor Thur gelukkig niet op het ongeluksgetal. Rien

Comments are closed.