Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Nijkerk kansloos tegen Baarns viertal

Nijkerk kansloos tegen Baarns viertal

Vrijdag speelde het Baarnse viertal alweer de vijfde wedstrijd in de SGS viertallencompetitie. Het bezoekende team uit Nijkerk bleek geen match voor Erik, Henk, Rogier en Jan.

Met het nipt verliezen van de toenmalige koploper Hoogland (inmiddels heeft HSG twee 4-0 overwinningen bijgeschreven en voert de lijst aan) vorige maand waren de verwachtingen hooggespannen. Nijkerk staat in de groep direct onder Baarn, maar het verschil in bordpunten gaf al aan dat de verschillen op de borden toch wel groot konden zijn. Ondanks de afwezigheid van de door een blessure uitgeschakelde teamcaptain Rien Lambrechts, liet het viertal met een 4-0 overwinning opnieuw zien wat het kan. Blunders waren er vaak en in veel varianten, maar niet aan de Baarnse zijde.

Bij Jan Kessler kwam zijn favoriete stelling met wit al na een uur op het bord. Zie de foto hierboven. Na het openingswoord en het starten van de klokken zette Lub van Steeg in samenwerking met Jan al snel de Ruy Lopez opening neer. Jan wist een stuk van Lub te pennen en zonder al te veel schade succesvol naast het bord te parkeren. Prettige bijkomstigheid voor Jan was dat er vervolgens ook nog een overvloed aan ruimte op de damevleugel was ontstaan. Door het afruilen van lopers kwam de dame vervolgens de zwarte stelling binnen en wist daar voldoende ravage aan te richten om een witte vrijpion te creëren. Die vrijpion bezorgde Jan uiteindelijk ook de overwinning. Zwart kreeg de opmars van deze pion niet gestopt en toen de pion nog één zet van promotie was verwijderd, gaf Lub de hand.

Erik regeert op het bord en noteert op het papier

Erik van Lier was inmiddels met zwart op bord 1 met militaire precisie de stelling van Chris van der Heiden aan het ondermijnen. De opening beter kennen dan je tegenstander helpt daarbij, en leverde Erik al snel een pion extra op. In het middenspel ging het er op bord 1 ruig aan toe. Te ruig voor Van der Heiden, want op een cruciaal moment wist Erik de dame voor twee lichte stukken te ruilen. Met vier punten verschil op het bord was het een kwestie van tijd voor Erik de winnende aanval in zou zetten. Met een open eindspel, een kwetsbare koning aan de witzijde en een witspeler die het verbonden houden van zijn torens niet hoog op de prioriteitenlijst heeft staan, stond Eriks dame te poppelen om de andere kant van het bord te verkennen. Bijna als vanzelf kwam al snel een dubbele aanval koning-toren. Met zicht op ook nog torenverlies gaf Chris de partij op.

Henk nu nog in gelijke stelling

Henk Willemsen leek vrijdag een zwaardere pot dan zijn medespelers te hebben. De Poolse schaker Johann Zukertort speelde als een van de eersten 1. Pf3 en als dank werd deze opening naar hem genoemd. Henk was voldoende geïnspireerd om hiermee de partij af te trappen en wist hiermee zijn stukken in de opening sneller te ontwikkelen. Lange tijd leken de spelers op bord 2 aan elkaar gewaagd en bleef de stelling op het bord redelijk in evenwicht. Maar na het verliezen van een pion wilde Henks tegenspeler wat meer het spel gaan dicteren. Hij probeerde geforceerd de stelling van Henk binnen te komen maar blunderde daarbij een paard van het bord. Henk kreeg een behoorlijk overwicht op het bord, wist gaande weg nog een extra pion te verschalken en na 26 zetten ging de zwarte koning om en kon Baarn het derde punt en de winst van de wedstrijd bijschrijven.

Rogier in opperste concentratie

De langste partij van de avond was voor de getalenteerde Baarnse jeugdspeler Rogier Burger en de ervaren competitiespeler Henk van Hell op bord 3. Rogier speelt inmiddels bijna anderhalf jaar mee in de interne seniorencompetitie. Deze avond laat Rogier zien dat hij de daar geleerde lessen in extern competitieverband uitstekend weet in te zetten. Met een wat behoudende opening stond Rogier in eerste instantie achter in ontwikkeling. Henk wist dit om te zetten in een heuse dreiging, maar Rogier hield het hoofd koel en verdedigde netjes zijn stelling en de Baarnse belangen. Pionverlies voor Henk luidde het begin van het einde in. Net als bij Jan op bord 4 wist Rogier een vrijpion te krijgen, op te spelen en zelfs te promoveren. Met een loper en een toren diep binnengedrongen in de stelling en de kersverse dame van Rogier nog ver verwijderd van de actie leek het nog spannend te worden. Een loper en toren een koningsaanval met weinig bewegingsruimte werken niet altijd even goed samen. Dat dit zelfs tot stukverlies kan leiden was de les die Rogier aan Henk kon leren. Met de aanval afgeslagen kon promotiedame van wit bijna ongestoord huishouden. Henk speelde nog dapper verder maar moest op een gegeven moment toch de meerdere in Rogier erkennen.

 

Eindstand van de avond: Baarn 4 – Nijkerk 0.

 

De actuele stand in de groep kan hier worden bekeken.

De prestaties van onze spelers staan op deze pagina.

 

Pas over twee maanden, op 15 mei, speelt het Baarnse viertal opnieuw en tevens de laatste wedstrijd van de competitie. Deze wedstrijd is uit tegen Vecht & Ommelanden.